Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
mely
200p
200p
Od: 7 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Passiflora

Post »

phantom - pączek, pączek, suberosy tak mają :)
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

A to mnie oszukali. To miała być racemosa... :cry:
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A oto moja ( może ktoś powiedzieć mi jaka to odmiana)
zaczyna rozwijać 2 kwiat
Obrazek Obrazek
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

Piotr=) to passiflora caerulea
phantom no racemosa to to nie jest, ma trochę inne liście i nie kwitnie tak łatwo. Ja swoją trzymam w akwarium z wodą bo lubi bardzo wilgotne powietrze, w innych warunkach (np. na parapecie) gubi liście i nie rośnie - sprawdziłam :heja
pozdrawiam, Gosiek
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Mely, a masz jakieś doświadczenia z P.Vitifolia ? Jak na razie jedyna, z którą sobie nie radze. Gubi dolne liście, a nowe wydają mi się lekko skarłowaciałe. Nie wiem czy ona nie wolałaby stanowiska zacienionego, póki co jest na zachodniej dobrze oświetlonej wystawie.
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

mely pisze:phantom no racemosa to to nie jest, ma trochę inne liście i nie kwitnie tak łatwo.
No właśnie coś mi się to wydawało zbyt piękne. Znaczy mam 3 suberosy :wink:
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

mely pisze:FIGA specjalnie dla Ciebie tegoroczne

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

grazka2211 nie dziękuję :)
czarny zaczęło się od paczki nasion z marketu a potem do dzieła wkroczył mój "szalony" narzeczony, który co chwila podrzuca mi jakiś nowy gatunek albo sprowadza nasiona z zagranicy - uwielbiam go za to!!
Wanda quadranqularis to ta mniejsza ale goni alatę. Co tydzień nawóz i słońce... i rosną :)
A możesz zdradzić jaki to nawóz?Jest jakiś specjalny?
A dla narzeczonego wielkie ;:138 .
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

pEtr vitifolie niedawno wysiałam ale za wcześnie żeby wzeszła :P no niestety to wymagająca passi musisz zapewnić jej bardzo wysoką wilgotność powietrza, najlepiej wstaw ją z podstawką do małego akwarium/dużego słoja i nalej wody ale tak żeby nie moczyć doniczki, postaw na jasnym i ciepłym parapecie ale ściankę akwarium osłoń od zewnątrz od strony szyby okiennej np. 1 warstwą chusteczki żeby słońce jej nie poparzyło i zraszaj. Na początku zgubi wszystkie stare liście ale powinna zacząć odbijać :) Powodzenia :)

grazka2211 nawóz uniwersalny do roślin kwitnących :)
pozdrawiam, Gosiek
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

Piękne Wasze passi.
Moja z nasionka zaczęła wypuszczać palczaste listki :)
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

pEtr vitifolie niedawno wysiałam ale za wcześnie żeby wzeszła no niestety to wymagająca passi musisz zapewnić jej bardzo wysoką wilgotność powietrza, najlepiej wstaw ją z podstawką do małego akwarium/dużego słoja i nalej wody ale tak żeby nie moczyć doniczki, postaw na jasnym i ciepłym parapecie ale ściankę akwarium osłoń od zewnątrz od strony szyby okiennej np. 1 warstwą chusteczki żeby słońce jej nie poparzyło i zraszaj. Na początku zgubi wszystkie stare liście ale powinna zacząć odbijać Powodzenia
Własnie w takiej "okienno-akwariowej" szklarence rośnie quadrangularis, bo kompletnie sobie nie radziła na parapecie (dwie siewki niestety straciłem). Vitifolie stopniowo przyzwyczajałem przez miesiąc i sie oswoiła, ale teraz widzę że to trochę sztuka dla sztuki ;-) Wraca do szklarenki. Świetnie za to sobie radzą na zewnątrz herbertiana i edulis - ta druga ma bardzo ładne liscie - jak nabłyszczane.

Mely, pochwal się jeszcze gdzie zaopatrujesz się w sadzonki/nasiona? ;-)
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

pEtr zarówno quadranqularis (fotka kilka postów wcześniej) jak i edulis trzymam na balkonie i rosną, one są wrażliwe na zimno, więc nie wiem czemu quadra Ci nie rośnie w domu hm...
Co do sadzonek to wiekszość mam z marketów - najwiecej chyba z Auchana, Praktikera i LM lub od PM choć on to nie chce mi nigdy mówić skąd je bierze bo zazwyczaj dostaje je w prezencie, podobnie jest z nasionami - on je sprowadza, ostatnią dużą "partię" dostałam z Niemiec ale niestety nie mam już koperty więc nie podam Ci dokładnie skąd :(
pozdrawiam, Gosiek
MirkaSotgiu
50p
50p
Od: 26 cze 2009, o 16:49

Post »

Czekałam i czekałam na to aż moje passi zakwitną, kwitły po jednym kwiatku na raz, ani jednego wiecej. Pączków mają zatrzęsienie. A teraz od 3 dni leje niesamowicie i ok 16*C - typowe irlandzkie lato. ;:223
I one teraz postanowiły kwitnąć!! Nie brakowało im dotąd wody i słońca, a teraz jak leje i zimno to one lubią ??
Ehh no i jak ja to mam zrozumieć? :) Piękne są..
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

a tak wygladały w kwietniu i obecnie: Obrazek

Pozdrawiam serdecznie wszystkich.
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

MirkaSotgiu jak passi wypuszczą pąki, które zacznynają się rozwijać to już nieważne jaka jest pogoda one je rozwijają - nie mówię tu oczywiście o jakichś skrajnych temperaturach ale tak są już zaprogramowane :) także tylko się ciesz :)

a to moja amethyst - zakwitła po raz pierwszy :) Obrazek Obrazek

i owocki na caerulei Obrazek

i purple haze Obrazek

a tak poza tematowo mój ukochany sierściuch dorwał się do mediolobivii mojego PM i prawie urządził sobie w nich drzemkę (PM kilka dni wcześniej zdjął boczną ściankę szklarenki) - na szczęście na ziewaniu się skończyło hehe Obrazek Obrazek
pozdrawiam, Gosiek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”