Dracena - żółknięcie liści i inne problemy w uprawie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dracena - żółknięcie liści i inne problemy w uprawie
Za mało podlewasz - za małą ilością wody/za bardzo przesuszasz podłoże.
W przypadku tej rośliny powinna przeschnąć wierzchnia warstwa
W przypadku tej rośliny powinna przeschnąć wierzchnia warstwa
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
A jaka najlepsza była by ziemia aby ją przesadzić jakaś gotowa do dracen , palm ( jakąś firma sprawdzona )czy zrobić mieszankę podłoże ? . Myślę że zrobiłam za bardzo przepuszczalny podłoże jak przesadzalam w tamtym roku i boję się że wyjda złe proporcje .
- norbert76
Podłoże patrząc na zdjęcie jest ok. Gotowe podłoża odpadają. Optymalna mieszanka ziemi do perlitu/żwirku około 3:1.
Problem leży po stronie podlewania.
Przy okazji radzę doniczkę postawić na podstawkę żeby do korzeni docierało powietrze.
Problem leży po stronie podlewania.
Przy okazji radzę doniczkę postawić na podstawkę żeby do korzeni docierało powietrze.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Doczytałam już o tym aby wyciągnąć z osłonki i tak zrobiłam , po prostu zacznę więcej podlewać , oby pomogło . Dziękuję za pomoc .
Dzień dobry,
plamistość liści widzę problem rozpowszechniony a każda plama inna . U mnie dosyć spora roślina plamy zaś nawet na młodych liściach. Wystawa południowa około metr od okna także nie bezpośrednie, palące słońce. Bez przelania - zwracam uwagę na nadmiar wody. Doniczka wdaje się w sam raz - na fotce widać ceramiczną osłonkę w niej donica właściwa z podstawką na nadmiar wilgoci. Na samym dnie mniej więcej 1/4 objętości keramzyt. Ogólnie roślina spora, rośnie dzielnie jednak brunatne "kropki" szpecą niemiłosiernie.
Obstawiam grzyba jednak bez większego przekonania.
Uprzejmie proszę o sugestie.
Pozdrawiam
T.
plamistość liści widzę problem rozpowszechniony a każda plama inna . U mnie dosyć spora roślina plamy zaś nawet na młodych liściach. Wystawa południowa około metr od okna także nie bezpośrednie, palące słońce. Bez przelania - zwracam uwagę na nadmiar wody. Doniczka wdaje się w sam raz - na fotce widać ceramiczną osłonkę w niej donica właściwa z podstawką na nadmiar wilgoci. Na samym dnie mniej więcej 1/4 objętości keramzyt. Ogólnie roślina spora, rośnie dzielnie jednak brunatne "kropki" szpecą niemiłosiernie.
Obstawiam grzyba jednak bez większego przekonania.
Uprzejmie proszę o sugestie.
Pozdrawiam
T.
- norbert76
Plamistość liści.
O ile większa osłonka od doniczki?
W jakim rośnie podłożu?
O ile większa osłonka od doniczki?
W jakim rośnie podłożu?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam wszystkich serdecznie,
Potrzebuję pomocy w identyfikacji choroby mojej draceny oraz doborze leczenia. Palma choruje bardzo długo i nic co jej zastosowałem nie pomogło. Przesadzałem ją do nowej ziemi, oprysk na robactwo Decis/Deltam, a także oprysk na pleśń Miedzianem, lecz wyczytałem niedawno że Miedzian jest raczej słaby i stosuje się go prewencyjnie.
Proszę bardziej doświadczonych ode mnie o pomoc, palma próbuje odbić lecz nowe liście są infekowanie. Polubiłem ją jest jedynym kwiatkiem u mnie w pokoju i nie chciałbym jej stracić, a chyba jestem blisko
Pomocy!
https://zapodaj.net/images/db6138d1a3b46.jpg
https://zapodaj.net/images/f0c2556ed29e5.jpg
https://zapodaj.net/images/5d9d7160d3167.jpg
Potrzebuję pomocy w identyfikacji choroby mojej draceny oraz doborze leczenia. Palma choruje bardzo długo i nic co jej zastosowałem nie pomogło. Przesadzałem ją do nowej ziemi, oprysk na robactwo Decis/Deltam, a także oprysk na pleśń Miedzianem, lecz wyczytałem niedawno że Miedzian jest raczej słaby i stosuje się go prewencyjnie.
Proszę bardziej doświadczonych ode mnie o pomoc, palma próbuje odbić lecz nowe liście są infekowanie. Polubiłem ją jest jedynym kwiatkiem u mnie w pokoju i nie chciałbym jej stracić, a chyba jestem blisko
Pomocy!
https://zapodaj.net/images/db6138d1a3b46.jpg
https://zapodaj.net/images/f0c2556ed29e5.jpg
https://zapodaj.net/images/5d9d7160d3167.jpg
- norbert76
Tarczniki..., kup Mospilan, podlej i zrób oprysk.
Poczytaj tutaj: viewtopic.php?f=19&t=1518&hilit=Tarcznik
Poczytaj tutaj: viewtopic.php?f=19&t=1518&hilit=Tarcznik
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 sie 2023, o 13:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- norbert76
Re: CHOROBA - Dracena obrzeżona
Wełnowce i chyba mszyce.
Oprysk Mospilanem, powtórz po tygodniu.
Oprysk Mospilanem, powtórz po tygodniu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 sie 2023, o 13:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo dziękuję za pomoc.
Czy to możliwe, że przelazły z ogrodu, który jest pod oknem? Jestem na 1 piętrze. Czy poleca Pan zmienić ziemię?
Jeszcze jedno pytanie. Obok miałam kilka kwiatków, które wyglądają na zdrowe. Czy mam je w razie czego wypryskać czy to im zaszkodzi?
Czy to możliwe, że przelazły z ogrodu, który jest pod oknem? Jestem na 1 piętrze. Czy poleca Pan zmienić ziemię?
Jeszcze jedno pytanie. Obok miałam kilka kwiatków, które wyglądają na zdrowe. Czy mam je w razie czego wypryskać czy to im zaszkodzi?
- norbert76
Szkodniki i rośliny żyją między sobą w symbiozie. Można już kupić z nimi, a mogą przyjść z zewnątrz. Piętro nie ma w zasadzie większego znaczenia.
Oprysk oczywiście robisz wszystkim roślinom.
Podłoże można wymienić, zwłaszcza że pewnie rośnie w ziemi uniwersalnej. Posadź do mieszanki ziemi i rozluźniacza.
Liście z plamami odetnij.
Po paru dniach, możesz też zrobić oprysk preparatem grzybobójczym. Infekcja grzybowa może wejść podczas inwazji szkodników.
Oprysk oczywiście robisz wszystkim roślinom.
Podłoże można wymienić, zwłaszcza że pewnie rośnie w ziemi uniwersalnej. Posadź do mieszanki ziemi i rozluźniacza.
Liście z plamami odetnij.
Po paru dniach, możesz też zrobić oprysk preparatem grzybobójczym. Infekcja grzybowa może wejść podczas inwazji szkodników.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam Szanownego Kolegę norbert76 ,
Wnosząc po pytaniach kierujemy się ku uniwersalnej sugestii czyli zmiana ziemi, wyjęcie z osłonki, aby korzenie oddychały ewentualnie "ciemne" przesuszenie (jak w gruboszu) i całkowicie nowe podłoże z perlitem, keramzytowym drenażem.
Są to ostateczne, pracochłonne metody zwłaszcza biorąc pod uwagę gabaryty rośliny. Najchętniej bym ją czym spryskał czy podlał, aby plamy zwalczyć. Jest sens - jakiś skuteczny preparat?
Czas cały ładnie przyrasta - niestety nawet młode liście skazami obarczone.
Osłonka ceramiczna o 50% większa od samej doniczki. Doniczka plastikowa postawiona na podstawce. Między rantem osłonki a doniczki mniej więcej (raczej więcej) 1 cm przestrzeni (na okrągło) także mniemam, iż jest przepływ powietrza. Drenaż z keramzytu na dnie około 3 cm, ziemia uniwersalna z perlitem w proporcji 70% do 30% na korzyść ziemi.
Pozdrawiam
A.
dziękuję za wcześniejsze rady chociażby w kwestii grubosza (uszy Szreka - rośnie jak szalony ).
Wnosząc po pytaniach kierujemy się ku uniwersalnej sugestii czyli zmiana ziemi, wyjęcie z osłonki, aby korzenie oddychały ewentualnie "ciemne" przesuszenie (jak w gruboszu) i całkowicie nowe podłoże z perlitem, keramzytowym drenażem.
Są to ostateczne, pracochłonne metody zwłaszcza biorąc pod uwagę gabaryty rośliny. Najchętniej bym ją czym spryskał czy podlał, aby plamy zwalczyć. Jest sens - jakiś skuteczny preparat?
Czas cały ładnie przyrasta - niestety nawet młode liście skazami obarczone.
Osłonka ceramiczna o 50% większa od samej doniczki. Doniczka plastikowa postawiona na podstawce. Między rantem osłonki a doniczki mniej więcej (raczej więcej) 1 cm przestrzeni (na okrągło) także mniemam, iż jest przepływ powietrza. Drenaż z keramzytu na dnie około 3 cm, ziemia uniwersalna z perlitem w proporcji 70% do 30% na korzyść ziemi.
Pozdrawiam
A.