Kompost cz.1

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Awatar użytkownika
Xeper
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kompost

Post »

Mój kompostownik pracuje na pełnych obrotach. I zastanawiam się, czy nie aż za bardzo. Po kilku koszeniach trawnika, trafiło tam kilka dużych koszy trawy zmieszanej z zeszłorocznymi liśćmi i materiałem z większą zawartościa węgla jak np. suche liście turzyc cięte na przedwiośniu, podarta tektura. Teraz, po rozgarnięciu wierzchniej warstwy ciepło aż bije ze środka i jest wyczuwalny zapach amoniaku. Czy przerzucić towar żeby się przewietrzył? Dorzucić więcej odpadów z węglem i przemieszać? Czy zostawić i niech sobie "reaktor" pracuje? Dodam jeszcze, że z kompostownika nie śmierdzi, nawet jak się stoi blisko - dopiero po rozgarnięciu i odsłonięciu "serca" pracującej biomasy...
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie ruszała bym, nieraz wspominałam , że kompost jak ,,pracuje" to jest w środku ciepły.
Temperaturę potrafią ,,podkręcić" też nrówki :D
mkgrr
100p
100p
Od: 7 mar 2015, o 19:45

Post »

Hmm, przerzucenie kompostu na pewno nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie jest zalecane ? zwłaszcza jak do kompostu dodajemy duże ilości trawy. Trawa niestety się zbija przez co utrudniony jest dostęp powietrza/tlenu ? niezbędnego do prawidłowego procesu kompostowania.

Wręcz zaniechanie tej czynności może mieć negatywne skutki na jakość kompostu (oczywiście bez popadania w "przesadyzm")
Pozdrawiam Serdecznie
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

Mam w tym roku cotygodniowe dostawy dużych ilości trawy z trawnika sąsiadów. W związku z tym postanowiłam maksymalnie je wykorzystać i na bazie trawy stworzyć "szybki" tzw. gorący kompostownik. Co nieco wiem o węglu, azocie, proporcjach itd. Kompost robię od lat, ale jego dojrzewanie trwa długo, a ja chciałabym maksymalnie przyspieszyć proces. Przechodząc do sedna mam tylko jeden problem - nadmiar azotu w postaci trawy i niedobór węgla, czyli brązowej, suchej frakcji. Zrębki są dla mnie nie do zdobycia póki co. Mogę sobie zorganizować parę snopków słomy, może udałoby mi się kupić trochę trocin od stolarzy. O tej porze roku suchych liści brak, ale mam dostęp do sporych ilości tektury, takiej najzwyklejszej szarej :)
I pytanie zasadnicze: jakie jeszcze węglowe frakcje mogę dodać do kompostu z dużą ilością trawy? Czy brykiet drzewny, taki w kostkach lub granulat (pellet) nada się do kompostowania?

Póki co podsuszam trawę - powinna mniej gnić i lepiej się kompostować. W między czasie intensywnie myślę nad tym gdzie i jak zdobyć duże ilości taniej frakcji węglowej do kompostu. Czasu mam niewiele, bo za parę dni kolejna dostawa, na oko taczka lub dwie trawy. Do tego dostawa z mojego - mniejszego trawnika. Część wysuszonej trawy zużyję pewnie na ściółkowanie, ale i tak zostanie dużo zielonej masy do zrównoważenia czymś brązowym.
ogrodowo
Zapraszam :-)
bietka1964
200p
200p
Od: 19 mar 2013, o 16:19

Post »

Koszę suchą trawę.Wsypuję do plastikowego kompostownika i posypuję preparatem do kompostowania i wówczas polewać wodą aby była wilgotna czy zostawić by przesuszyła się i po kilku dniach podlać wodą?
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ten brykiet drzewny chcesz dopiero kupować? To może lepiej węgiel drzewny, po rozkruszeniu (najlepiej od razu w worku) nada się bardzo dobrze.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

bietka1964 pisze:Koszę suchą trawę.Wsypuję do plastikowego kompostownika i posypuję preparatem do kompostowania i wówczas polewać wodą aby była wilgotna czy zostawić by przesuszyła się i po kilku dniach podlać wodą?

Najlepiej aby przesuszona trafiła do kompostownika a potem dopiero była podlewana.Świeża może zagniwać
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Elfia suszona trawa to po prostu siano.
Awatar użytkownika
Xeper
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 16:09

Post »

Elfia, tektura podarta w cienkie paski jest OK. Ma dużo węgla, absorbuje wilgoć i nie ma na sobie farby drukarskiej. A masz może dostęp do papieru biurowego niszczonego w niszczarkach? Też IMO by się nadał...
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
mumineq
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 mar 2015, o 23:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Zastanawiam się nad zakupem dżdżownic, jaka ilość będzie odpowiednia naokoło (przy pełnym pojemniku) 100-150 litrów kompostu?

Jak na razie mam 3... mam nadzieję że nikt nie widział jak chowałem je do kieszeni kurtki w parku :;230
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Xeper pisze:Elfia, tektura podarta w cienkie paski jest OK. Ma dużo węgla, absorbuje wilgoć i nie ma na sobie farby drukarskiej. A masz może dostęp do papieru biurowego niszczonego w niszczarkach? Też IMO by się nadał...
Musiałabym opracować metodę szybkiego cięcia tektury bez nabawienia się odcisków i zarywania nocy :wink:
Mam dostęp do dużych arkuszy, takich w formacie palety (na oko 70x100 cm). Niedawno na dwóch arkuszach położyłam warstwę trawy i dzisiaj zgarniając trawę zauważyłam, że tektura rozpada się pod wpływem mokrej trawy i ziemi, na której leży. To już jakiś trop, bo prawdopodobnie dałaby radę rozłożyć się w jeden sezon, nawet porwana na większe kawałki.
Z papierem z niszczarki gorzej, bo dokumenty do niszczenia odbiera specjalistyczna firma. Niszczarki to u nas rzadkość. Poza tym dochodzi kwestia dużej ilości tuszu i farby drukarskiej w przypadku takich papierów. Gazety też raczej w małych ilościach powinno się dodawać z tego co czytałam, właśnie ze względu na tę farbę.
A może zagadać ze sprzątaczką, żeby uzbierała mi wór papierowych ręczników? Chyba nie ujdę za wariata? :lol:

Co jak co, ale jesienią to chyba zacznę pakować do worków pod osłoną nocy sterty liści, które po zagrabieniu leżą na okolicznych skwerkach i poboczach zanim je zieleń miejska zgarnie. Taka wstępnie przekompostowana sterta będzie w sam raz na wiosenne mieszanie ze świeżą trawą 8-)
ogrodowo
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

ullak pisze:Ten brykiet drzewny chcesz dopiero kupować? To może lepiej węgiel drzewny, po rozkruszeniu (najlepiej od razu w worku) nada się bardzo dobrze.
Jak nie znajdę nic lepszego, to myślałam o zakupie worka, takiego niedużego, bo te granulki powinny napęcznieć i zwiększać objętość. Węgiel drzewny mam już w planach, a dokładniej poinformowałam wszystkich, że od teraz każdy gram węgla z grilla ma wylądować na kompostowniku i basta. Żadnego wyrzucania węgla do śmietnika.
Moja sis już coś marudzi o wariactwie, hehe :lol: Na szczęście jak będzie coś marudziła, to ją uciszę dorodną rzodkiewką czy pomidorem :wink: Zajmie się jedzeniem, to zapomni o tych niedogodnościach :wink:
ogrodowo
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Takie liście to każdy Ci odda :) ja miałam problem by po iluś kursach pełnym autem wykpić się od kolejnych worów.

Kupne węgle chyba są czymś nasączane.
Tektura falista jest super. Rozkłada się bardzo szybko. U mnie na kompost trafia słoma, fusy z kawy i wszelakie odpadki domowe. W ramach chęci dorzucam pokrzywy i inne niekwitnące jeszcze zielska.

Kompostownik w sezon by mi się marzył, tyle że to raczej awykonalne bez przerzucania pryzmy.
Pozdrawiam Jola
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”