Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1
Re: Juki, draceny i inne-problemy z odmładzaniem i rozmnażaniem.
Witam! I ja też zdecydowałam się do Was dołączyć Przeczytałam praktycznie cały temat Czarodzieja i zrobiłam porządek ze starą juką (trochę była już powykręcana) i draceną. Podkreślam, ze nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z kwiatami aż do wczoraj :P Bardzo mi się spodobała taka praca przy tych właśnie roślinach i postanowiłam wnieść trochę zieleni do domu Tylko oczywiście muszę pokazać swoją robotę pod fachowe oko ;) mam nadzieję ze wszystko w miarę dobrze...
Oto dracena:
A to Juka:
Te pieńki juki niektóre trochę w wodzie popękały... czy to coś oznacza nie dobrego? I się tak zastanawiam czy to coś z tego będzie. Szkoda by było, bo to początek moich przygód z roślinami
Bardzo bym prosiła o podpowiedz.
Oto dracena:
A to Juka:
Te pieńki juki niektóre trochę w wodzie popękały... czy to coś oznacza nie dobrego? I się tak zastanawiam czy to coś z tego będzie. Szkoda by było, bo to początek moich przygód z roślinami
Bardzo bym prosiła o podpowiedz.
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witamy na Forum.
Wygląda to na dobrze zrobioną robotę - jak rasowy, "stary" ogrodnik.
Obcięte i pozostałe w doniczkach pnie draceny i jukki powinny odbić bez problemu. Miejsce obcięcia można posmarować maścią ogrodniczą lub zalać woskiem świeczki - by pnie nie wysychały.
Sadzonki - końcowe odcinki ("pióropusze") też wykonane dobrze. I dobrze "zamoczone" - także bez problemu powinny się ukorzenić.
Jeżeli chodzi o same "gołe" pnie - tutaj sprawa jest trudniejsza. Twarde drewno pni niechętnie się ukorzenia. Ale potrzymać w wodzie warto - a nuż. W przypadku gnicia końcówek i niezbyt przyjemnego zapaszku - należy je usunąć.
Wygląda to na dobrze zrobioną robotę - jak rasowy, "stary" ogrodnik.
Obcięte i pozostałe w doniczkach pnie draceny i jukki powinny odbić bez problemu. Miejsce obcięcia można posmarować maścią ogrodniczą lub zalać woskiem świeczki - by pnie nie wysychały.
Sadzonki - końcowe odcinki ("pióropusze") też wykonane dobrze. I dobrze "zamoczone" - także bez problemu powinny się ukorzenić.
Jeżeli chodzi o same "gołe" pnie - tutaj sprawa jest trudniejsza. Twarde drewno pni niechętnie się ukorzenia. Ale potrzymać w wodzie warto - a nuż. W przypadku gnicia końcówek i niezbyt przyjemnego zapaszku - należy je usunąć.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Dziękuję! Bardzo się cieszę Mam nadzieję, że chociaż kilka z nich się rozwinie Jeśli coś zauważę to od razu się pochwalę a jak nie to trudno Do usłyszonka pozdrawiam.
Po 3-4 dniach wierzchołka juki w wodzie pojawiły się korzenie! Co za radość początkującej Tylko teraz jak wyrosną te korzenie do paru cm to normalnie mam wsadzić do ziemi? I jak głęboko?
Kurcze i jak teraz? Dwa wierzchołki juki wypuscily po jednym korzeniu ( ok 6cm) a jeden wierzchołek w ogóle nie wypuszcza Dlaczego nie wypuszczają więcej korzonków?
A wierzchołki draceny w ogóle nie wypuszczają a liscie od dołu żółkną... Tak że poodrywałam te żółte liście i dolałam wiecej wody a łodyżki z tych wierzchołków lekko popękały w niektórych miejscach.... A same pinki juki i draceny nie dają zadnego znaku
A wierzchołki draceny w ogóle nie wypuszczają a liscie od dołu żółkną... Tak że poodrywałam te żółte liście i dolałam wiecej wody a łodyżki z tych wierzchołków lekko popękały w niektórych miejscach.... A same pinki juki i draceny nie dają zadnego znaku
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 kwie 2011, o 19:08
Ja na korzenie czekam już ponad miesiąc i nic chociaż z pinków są już ponad 1 cm ładne młodziutkie pióropusze - czekam dalej - widać potrzebuje więcej czasu - bo pinek był bardziej zdrewniały. za to z pnia który pozostał w doniczce wypuszcza 5 młodziutkich pióropuszy - a na nim zależało mi najbardziej. Póki co trzymam wszystkie. Jak puszcza piórka tzn, że chyba jest ok.
Pozdrawiam Ania
I znowu ja No to po kolei co mam do powiedzenia Z pinków juki wybily się piękne młodziutkie pióropusze, a z draceny pinków tylko korzenie jak na razie ale popękały trochę u góry to na dniach może też się coś wybije a te pinki co zostały w doniczkach to jak na razie cisza Aha a mam pytanko bo w wierzchołkach juki w dwóch bo jeden coś nie chce puszczać korzonka a te dwa puściły po jednym tylko i to już sa bardzo dlugie to mam czekać aż jeszcze wypuszcza jakieś korzonki czy mogę już wsadzić do ziemi???
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Długie - jak długie ? Lepiej poczekać aż korzonków będzie kilka i najwłaściwiej by miały po ok. 4-5 cm. Wtedy można spokojnie sadzić. Ziemi nie ubijać za mocno (mocniej można ubić przy brzegach doniczki).
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
-
- 20p - Rozkręcam się...
po 55 dniach oczekiwania pinek z pióropuszem i długi pinek mają korzenie a młode pióropusze na pinku wyglądają tak .
Młode piórka na pniu który miał korzenie wyglądają tak Zastanawiam się tylko, czy mogę go teraz przesadzić a dokładniej wymienić ziemię na nową a przy okazji pochować korzenie które są nad ziemią i czy doniczka wielkością jest odpowiednia czy lepsza była by mniejsza/większa. Obecnie wygląda całość tak Wysokość doniczki to 19cm na 24cz szerokości. A jeżeli teraz nie przesadzać to kiedy?
Pozdrawiam Ania
witam
taki ze mnie ogrodnik który niema ręki do kwiatów
moja dracena - podsychają jej liście na końcach, oklapła i trochę zjaśniały jej liście
najmłodsza to ona niejest ale ile ma niemam pojęcia jak stara, stoi w "orginalnej" czyli sklepowej ziemi torfowej i plastkowej doniczce, podlewam ją raz w tygodniu, ok 2 miesiące temu włożyłam pałeczki nawozowe do roślin zielonych.
"łodygi" ma twarde i proste więc odmładzać jej niechcę. Chciałabym tylko ją ożywić i wiedzieć czy ją przelałam czy zasuszyłam
juka- kupiona jakieś 3 miesiące temu, podlewam raz w tygodniu ale te liście jakieś oklapłe są i miękkie i te świeższe są jasne
a na niektórych pojawiły się plamki, jakby suche miejsca
Proszę co robię nie tak
niestety ani juki ani dreceny regularnie niezraszam
taki ze mnie ogrodnik który niema ręki do kwiatów
moja dracena - podsychają jej liście na końcach, oklapła i trochę zjaśniały jej liście
najmłodsza to ona niejest ale ile ma niemam pojęcia jak stara, stoi w "orginalnej" czyli sklepowej ziemi torfowej i plastkowej doniczce, podlewam ją raz w tygodniu, ok 2 miesiące temu włożyłam pałeczki nawozowe do roślin zielonych.
"łodygi" ma twarde i proste więc odmładzać jej niechcę. Chciałabym tylko ją ożywić i wiedzieć czy ją przelałam czy zasuszyłam
juka- kupiona jakieś 3 miesiące temu, podlewam raz w tygodniu ale te liście jakieś oklapłe są i miękkie i te świeższe są jasne
a na niektórych pojawiły się plamki, jakby suche miejsca
Proszę co robię nie tak
niestety ani juki ani dreceny regularnie niezraszam
Halllo pomocy bo mi zdycha kwiat
-
- 20p - Rozkręcam się...
witam
Goocha - napisz od razu który i co się z nim dzieje, czy któryś z odmładzanych - opisz co robiłaś z nim w ostatnim czasie jakie zmiany. Możliwie jak najwięcej. Jak dasz rade to wklej zdjęcia. Nie czekaj aż ktoś zareaguje w stylu : który - tylko od razu opisz problem
Goocha - napisz od razu który i co się z nim dzieje, czy któryś z odmładzanych - opisz co robiłaś z nim w ostatnim czasie jakie zmiany. Możliwie jak najwięcej. Jak dasz rade to wklej zdjęcia. Nie czekaj aż ktoś zareaguje w stylu : który - tylko od razu opisz problem
Pozdrawiam Ania