Siew,rozsada,pikowanie pomidorów cz.7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pikowanie pomidorów

Post »

Tak wyglądały moje wcześniaki 3 dni po pikowaniu :wink:
Obrazek
Myślę, że można opóźnić, zależy jak gęsto posiane. Moje były siane punktowo w sporych odległościach, co ułatwiało ich przesadzanie i tak bardzo nie wybiegały.
Pozdrawiam, Maciek.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Siałem pomidory po jednym nasionku do doniczek 4 x 4cm.Teraz przesadzam
bezstresowo do doniczek 7 x 7,już w namiocie foliowym,nieogrzewanym. Obrazek Obrazek Obrazek
A to moja szklarnia balkonowo styropianowa.
Awatar użytkownika
Wilhelm
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 paź 2009, o 21:11

Post »

Mirzan, twoje rozsady robią wrażenie. Ja muszę opisywać doniczki, bo jakbym robił twoją metodą to już dawno wszystko by mi się pomieszało.
mirzan
---

Post »

Dlaczego ma się pomieszać? Wkładam etykietkę przed włożeniem nasionka.
Etykietka ma dziurkę,będzie zawieszona na pomidorze,na druciku.
Marcin221
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2009, o 23:01

Post »

chce się wam tak bawić z tymi mini doniczkami ;:14 ja sadze tylko do dużych pojemników drewnianych kilka desek i zrobione do jednej +\- 30 wchodzi i tak do czterech skrzynek HARNAŚ samokaczaca i świetna odmiana wysadzamy i praktycznie raz trzeba pochakac i czekamy na zbiory no i oczywiście oprysk konieczny niestety, nigdy bym sie z tym małym koktajlowym badziewiactwem nie bawił, i z palikowaniem i usuwaniem pędów, podlewaniem i prowadzeniem w szklarni bo po co :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :;230 :;230 ;:223 :heja :heja :heja
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26

Post »

Już widzę jaką zabawę by miały moje maluchy w mieszaniu mi tymi etykietkami :;230 :;230 :;230
Jak na doniczce nie napiszę to szanse zerowe rozróżni odmianę :D
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marcin221 pisze:chce się wam tak bawić z tymi mini doniczkami ;:14 ja sadze tylko do dużych pojemników drewnianych kilka desek i zrobione do jednej +\- 30 wchodzi i tak do czterech skrzynek HARNAŚ samokaczaca i świetna odmiana wysadzamy i praktycznie raz trzeba pochakac i czekamy na zbiory no i oczywiście oprysk konieczny niestety, nigdy bym sie z tym małym koktajlowym badziewiactwem nie bawił, i z palikowaniem i usuwaniem pędów, podlewaniem i prowadzeniem w szklarni bo po co :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :;230 :;230 ;:223 :heja :heja :heja
Trzeba sie troszke pobawic jeśli chce sie cieszyc smakiem kilkunastu odmian :wink:
A oprysk wcale nie jest konieczny, w zeszlym roku moje pomidorki nie byly skazone zadna chemia.

WESOLYCH SWIAT!
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Ja nie robie etykiet, tylko numeruję doniczki i wszystko notuję w zeszycie: odmiana i numer :wink:
Marcin221 pisze:nigdy bym sie z tym małym koktajlowym badziewiactwem nie bawił, i z palikowaniem i usuwaniem pędów, podlewaniem i prowadzeniem w szklarni bo po co
choćby dla własnej przyjemności no i dla niezastąpionego smaku np. niektórych malinówek :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Marcin, przypominasz mi moją siostrę, miała swoją ulubioną odmianę i koniec , kropka - nie było dyskusji. Wiele trudu i nerwów kosztowało mnie w ub. roku, by przekonać ją by spróbowała czegoś innego, nowego. No i udało się. W tym roku sama zabiegała o to, by posiać kilkanaście odmian, bardzo przypadły jej do gustu Dyno i malinówki od Ani. I tych w tym roku będzie najwięcej a innych po dwie szt- na spróbowanie . Okaże się w sezonie co wypali a co nie wypali.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17

Post »

Marcin, może po prostu dla przyjemności i satysfakcji z kilkunastu krzaczków pomidorka :) :wit
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17

Post »

A, jeszcze jedno - koktajlowe badziewiactwa uwielbiają moje szkraby, wręcz polują na każdą dojrzewającą kuleczkę, i też się bawię w minidoniczki, razem z dziećmi - duża dla nich radocha. (mam identyczne terakotowe w trzech rozmiarach :heja , są śliczne ;:138
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
mirzan
---

Post »

Raz czy dwa uprawiałwem kilkaset krzaków Talińskich na sprzedaż.Nie mam już chęci
dźwigać skrzynek,więc mogę pobawić się sadząc kilkadziesiąt odmian.Ilość plonu wcale
nie ma znaczenia,ważne,aby spróbować różnych pomidorów.Z ciekawością czekam
na słodkie od Kozuli,wzeszły szybciej od rzodkiewki.
Marcin221
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2009, o 23:01

Post »

oj tak z tego Harnasia to będzie smaczniutkich skrzynek, jeśli ktoś ma dużo czasu i cierpliwości aby sie bawić z 20 odmianami to nie ma sprawy, żeby sie wam tylko nie pomieszało co jest co, ja praktycznie wysadzam i zbieram prosto, smacznie, bez zbednej zabawy. A jaka macie pewność ze nie sadzicie 75% odmian pastewnych jeśli pierwszy raz , twarde gruba skóra i nie smaczne. Nie okłamujmy sie jest masa odmian pomidorów ale uważam ze większość :tan :tan :tan :tan :tan nie nadaje sie do spożycia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”