Sałata -odmiany,uprawa,wymagania,problemy cz.1-

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
danger325
200p
200p
Od: 22 wrz 2012, o 16:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sałata: łatwo czy trudno?

Post »

Ok to w takim razie salata leci jutro do gruntu :) śnieg jest ale odsnieżyłem pasek gdzie będzie sałata :D
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

A można by przykryć sałatę obciętą butelką 5 l?
Chyba odsnieżę kawałek pola i zrobię mini inspekt z desek i przykryje włókniną.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Wy tak ją z cieplarnianych warunków od razu na mróz? :D No ja wiem, że sałata mróz zniesie, a taki szok też?
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Posiałam dziś kolejną turę sałaty w domu, bo już mi cierpliwości brak, by czekać na ocieplenie...
Jak tylko zacznie wschodzić wyniosę ją do szklarni i postawię pojemnik na końskich kupach, ponoć grzeją... z pewnością będą cieplejsze niż gleba.
Siana w szklarni nie wschodzi i być może nie wzejdzie po tych temperaturach -20.
Awatar użytkownika
pawel1000
50p
50p
Od: 20 maja 2012, o 20:44

Post »

monika pisze:Wy tak ją z cieplarnianych warunków od razu na mróz? :D No ja wiem, że sałata mróz zniesie, a taki szok też?

Ja swoją sałatę hartowałem przez tydzień. Trzymałem na parapecie w nie ogrzewanej piwnicy.
Przez to że rosła od początku przy sztucznym oświetleniu, chciałem ją też przyzwyczaić do słoneczka. ;:3
Pozdrawiam Paweł.
Kasencja

Post »

Moja sałata rosła i w dobrych warunkach i znosiła zimnicę, nie rozczulałam się nad nią :twisted: .
Wczoraj ją posadziłam w namiocie i mam nadzieję cieszyć się niedługo jej smakiem :wink: .
A posiana w styczniu kozulowa prosto do ziemi namiotowej trzyma się zajebiście i widzę, że nawet mrozy jej nie groźne 8-) .
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Siałam sałatę w dwóch terminach: trzecia dekada stycznia i trzecia lutego. Te z pierwszej tury są gorsze i mniejsze niż z drugiej no i były bardzo wyciągnięte, więc jeszcze raz je przepikowałam do tych samych kubków tylko głębiej. Wniosek - nie warto siać za wcześnie ;:14 . Od tygodnia wszystkie sałaty stoją na zamykanym balkonie w temperaturze 4-8 st. Nie za bardzo widzę, żeby rosły ale i nie marnieją. Czekamy na wiosnę, pójdą do gruntu pod włókninę a trochę do szklarni ;:333 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

Moje sałaty posiane 2 tyg temu nie wyszły, przez to że pojemnik został przewrócony i wszystko się pomerdało, widocznie za głęboko poszła pod ziemię ,A powiedzcie z ciekawości po jakim czasie od wysiania wychodzi wam sałata, trzymacie ją w cieple ? :?:
Pozdrawiam Iwona :)
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Do wschodów w cieple, a później zdecydowanie chłodniej. Co do tego ile to zajmuje czasu, to już zależy od odmiany i warunków.
Ja wysiałem 4 odmiany, a było to tak:

"Kozulowa" ozima - 1 dzień.
Krucha - "Judytka" - 3 dni.
Masłowa - "Marta Zielona" - 2 dni.
Masłowa - "Królowa majowych" - nigdy :)

Dodam, że po wysiewie nie przykrywałem od razu warstwą ziemi, a dopiero po skiełkowaniu :wit
Pozdrawiam, Jacek
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01

Post »

iwa3003 pisze:Moje sałaty posiane 2 tyg temu nie wyszły, przez to że pojemnik został przewrócony i wszystko się pomerdało, widocznie za głęboko poszła pod ziemię ,A powiedzcie z ciekawości po jakim czasie od wysiania wychodzi wam sałata, trzymacie ją w cieple ? :?:
Ja najpierw kładę nasiona na ziemię i czekam aż wykiełkują, a po wykiełkowaniu przykrywam warstwą ziemi grubości 0,5cm. :D
Joamor
100p
100p
Od: 11 lut 2010, o 11:54

Post »

Ja kolejny raz przekonałam się, że rozsady sałaty w domu nie warto robić. Na początku marca posiałam do pojemnika po lodach sałatę, jak tylko wzeszła wyniosłam ją do szklarenki, zadołowałam i przykryłam plastikowym przeźroczystym pudełkiem po warzywach. W ten sam sposób zadołowałam pojemnik ze świeżo posianymi nasionami sałaty. Stały tam sobie do wczoraj, kiedy to przez zaspy dotarłam jakoś do szklarni, w sumie byłam pewna że sałata zmarzła, w międzyczasie mieliśmy mrozy po kilkanaście stopni. Jakież było moje zdziwienie, gdy zobaczyłam piękne małe sałatki rosnące sobie w najlepsze :wink:
Nawet wykiełkowały nasionka w tych warunkach, roślinki są mniejsze od kiełkowanych wcześniej w domu, ale krępe i w ogóle nie wyciągnięte. Więc jeśli ktoś posiada jakąś szklarnię czy kawałek folii naprawdę polecam ten sposób.
Pozdrawiam Joanna
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Z domowej produkcji sałaty nic nie wyszło. Siana w namiocie 1 marca do tej pory nie wschodzi. Wysiana do doniczki i noszona dom - podwórko jest ok. Cały miesiąc tak chodziłem z tą sałatą. Teraz rozpikowałem do paletek i w cylindry.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Ja miałam w szklarni nakrytą oknem i właśnie wypatrzyłam wczoraj, że wschodzi :)
Tą co posiałam w piątek planuję zabrać do szklarni jak tylko zobaczę, że kiełkuje. Gorzej będzie jak już wykiełkowała pod moją nieobecność ;:306 Dobry pomysł, żeby ją nakryć drugim pudełkiem, wykorzystam. :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”