Pikowanie pomidorów cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
adas1731
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 kwie 2014, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pikowanie pomidorów cz.2

Post »

witam maniaków pomidorów :wit

mam problem ze swoją rozsadą.od 2-3 dni dolne liście żółkną a piętro wyższych też nie tryska witalnością.wyjąłem sadzonki z kubeczków i nie wydaje mi się aby miały za mokro,wręcz odwrotnie.pomidory przepikowane do kubków 0.3 , 0.4 , 0.5 litra.podlewane raczej sporadycznie kiedy mają naprawdę sucho.odmiany pink king i perkoz.te które stoją dalej od światła są mniejsze ale bez tego niepokojącego objawu.z tego co czytam to wygląda mi na przelanie ale po pierwsze to mało możliwe a po drugie to wolałbym się upewnić.proszę o jakieś porady.każdy pomysł i sugestia mile widziane.za pomoc z góry dziękuje

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

adas1731, pozmniejszaj te zdjęcia, bo aż oczy bolą jak się je ogląda. Napisz co z nimi robiłeś, krok po kroku, w jakiej ziemi siedzą i jakiej wielkości są te kubki. Moim zdaniem to one są niedożywione ;:oj , a poza tym, to powinno się je już wsadzać w ziemię, a jeżeli są do gruntu, to jeszcze miesiąc ;:oj . Poprzesadzaj w większe kubki.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy te kubki mają dziurki?
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
adas1731
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Link do ziemi w którą popikowałem :http://www.hollas.pl/produkty-2/product/view/4/5.html

skład:-torf sphagnowy,
-nawóz PGMIX(14-16-18+4,5+mikro)
-kreda

zawartość substancji organicznej :nie mniej niż 85%
-odczyn pH 5,5-6,5
-nawóz PGMIX 1kg/m3.

Nie jest to typowa ziemia do pikowania, ale taką mi poleciła sprzedawczyni.Pikowałem ok 4-5 tyg temu do kubków 0,5 , 0,4 , 0.5 litra, kubki nie mają dziurek ale po wyjęciu sadzonki z kubka stwierdziłem, że mają sucho.Chciałem je wysadzać pod folię za ok 1,5 tygodnia, dotrwają, czy mus je przesadzać?, a może czymś odżywić?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Po pierwsze ogłowić

Obrazek

Ciąć wzdłuż przerywanej linii. Z kącików liści pomidor wypuści dwa boczne pędy. Będą z tego sadzonki dwupędowe do wysadzenia w grunt. Po ogłowieniu pomidor zahamuje wzrost.

Po drugie przesadzić sadzonki do pojemników 1/2 l jak najgłębiej się da.

Po trzecie pilnować nawożenia. Tak duże pomidory w tak małej ilości podłoża wymagają dożywiania. Anoreksja nie występuje u pomidorów.
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p

Post »

Po czwarte przesadzić sadzonki do pojemników z dziurkami w dnie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;:14

W przeciwnym razie, korzenie zaczną gnić i roślina będzie marnieć - i żadna ziemia, przycinanie, nawożenie na nic się nie zda...
Pozdrawiam
adas1731
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

"Z kącików liści pomidor wypuści dwa boczne pędy"-przepraszam ale nie rozumiem tego zdania.jak odetnę wierzchołek to mam go ukorzenić?wtedy "docelową" sadzonką będzie ten odcięty wierzchołek czy reszta z korzeniami?i z tej reszty, z tych kącików zaznaczonych cyferkami 1 i 2 puści kolejne pędy?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Chyba jasno napisałem ?. Tak , wypuści pędy, bo nawet już widać zaczątki w kącikach liści. Ja tak zrobiłem w ub roku z pomidorami balkonowymi i popatrz , że wyrosły z tego normalne krzaki. Zamiast potem w gruncie wyprowadzać II pęd masz już gotową dwupędową sadzonkę.

Obrazek

Ale przede wszystkim kubeczki muszą mieć otwór w dnie do odprowadzenia nadmiaru wody.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ale Adaś chce je za 10 dni wysadzać do tunelu ?
Nie wystarczy zasilić ?
Sadzonki nie są bardzo wiotkie, jeśli zacznie je hartować to powinny zmężnieć.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Za dwa tygodnie te pomidory trzymane w cieple jeszcze po dokarmieniu mogą być dwa razy takie.
adas1731
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

a co z dotychczasowym wierzchołkiem? po odcięciu da się go ukorzenić?
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p

Post »

Poza tym Adaś napisał:
adas1731 pisze: kubki nie mają dziurek ale po wyjęciu sadzonki z kubka stwierdziłem że mają sucho.
Do takich kubków bałabym się wlewać cokolwiek. Ludzie mogą stwierdzać wiele rzeczy, ale to roślina decyduje czy jej dobrze czy żle.Z doświadczenia widzę, że nawet jeśli podlewam odrobinę, to i tak zawsze trochę wody wypłynie, a w tym przypadku woda nie wypływa i tylko niszczy roślinę.

-- 14 kwi 2014, o 20:37 --

Możesz ukorzenić wierzchołek, dając go do wody. Jak wypuści korzenie, przesadż go do gruntu.
Pozdrawiam
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Od wielu lat pierwsze pikowanie pomidorów i papryk robię do małych kubeczków bez dziurek i jeszcze nigdy nie straciłam nawet jednej roślinki. Kilka dni temu przesadzałam do większych doniczek i sadzonki aktualnie wyglądają tak:
Obrazek

Obrazek
Kasia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”