Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
O 5/J poczytaj w wątku: Moje krzyżówki.
forumowicz dzięki za naprowadzenie ad obornika. Ale nadal nie wiem ile pomidorów mogę zmieścić do foliaka- czy 3 rzędy po jednej i po drugiej po 16- 17 szt w rzędzie to nie będzie przesada? Różne odmiany pomidorów- w większości wysokie :
Black Star
Vintage Wine
Indigo Rose
Big Raspberry
Brazilian Beauty
New Big Dwarf
Kasachstan Rubin
Sarnowski Polish Plum
Caspian Pink
Brandywine Sudduth's
Siberian
Black Star
Vintage Wine
Indigo Rose
Big Raspberry
Brazilian Beauty
New Big Dwarf
Kasachstan Rubin
Sarnowski Polish Plum
Caspian Pink
Brandywine Sudduth's
Siberian
Rzędy po 16 sztuk w kazżdym i sześć rzędów? to daje 96 pomidorów w tunelu 3x6metrów? to daje 5,3 pomidora na metr kwadratowy łacznie z przejściami. Sporo za dużo, mogłabyś dać teoretycznie dwa rzędy po jednej stronie i trzy po drugiej z przejściem pomiędzy nimi. tylko nie bardzo wiem jak byś dostała się do tego trzeciego rzędu, a w rzędzie minimum 50 centymetrów, czyli max 12 a w praktyce mniej, podsumowując, jak zmieścisz 50 to będzie dobry wynik.
ja tunel mam 4.5x3.5 a plan taki:
i przy krzakach linia nawadniająca a część roślin wg. sposobu forumowicz dwa przy jednym paliku, czyli zmieszczę ich jeszcze więcej niż na planie.
Pomidory:
Indigo Rose
Giant Belgium
Euro Raf
Currant Sweet Pea
Riesenstraube
Tomatoberry F1
Gold Nugget
Russian Plum
Snow White
Ananas Noire
Sława Nadrenii
Violet Jasper
Koralik
Aker`s West Virginia
Kmicic
Ola Polka
Grandfather
Red Pear
San Marzano
Purple Pear Brandywine
Bawole Serce
Faworyt
Harzfeuer F1
Perła Kaszub
Megagroniasty
Micro Tom
Część jak np. Micro-Tom pójdzie tylko do donic, może jakieś odmiany też tylko do gruntu obok tunelu.
Pomidorki wysiane w piątek, część już wychodzi.
i przy krzakach linia nawadniająca a część roślin wg. sposobu forumowicz dwa przy jednym paliku, czyli zmieszczę ich jeszcze więcej niż na planie.
Pomidory:
Indigo Rose
Giant Belgium
Euro Raf
Currant Sweet Pea
Riesenstraube
Tomatoberry F1
Gold Nugget
Russian Plum
Snow White
Ananas Noire
Sława Nadrenii
Violet Jasper
Koralik
Aker`s West Virginia
Kmicic
Ola Polka
Grandfather
Red Pear
San Marzano
Purple Pear Brandywine
Bawole Serce
Faworyt
Harzfeuer F1
Perła Kaszub
Megagroniasty
Micro Tom
Część jak np. Micro-Tom pójdzie tylko do donic, może jakieś odmiany też tylko do gruntu obok tunelu.
Pomidorki wysiane w piątek, część już wychodzi.
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Latea, moim zdaniem najlepiej będzie posadzić w 4 rzędach po 10 szt (średnio co 0,5m w rzędzie) i szerszym przejściem przez środek.latea pisze: Ale nadal nie wiem ile pomidorów mogę zmieścić do foliaka- czy 3 rzędy po jednej i po drugiej po 16- 17 szt w rzędzie to nie będzie przesada?
Różne odmiany pomidorów- w większości wysokie
Inna wersja to po 12 szt. w rzędzie, w układzie po 2 pomidory obok siebie (parami najlepiej ta sama odmiana), a rzędy po 60 cm od siebie
i po ok. 50 cm od brzegu tunelu.
Robiłem próbę i sadziłem krzaki co 40 cm (też w cylindrach) i wg mnie było za ciasno - trudny dostęp do drugiego rzędu.
Przy odstępach ok. 0,5m jest dużo lepiej, a cyrkulacja powietrza też musi być dobra.
Uważam, że gęściej nie ma sensu.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Zakup wydaje się być trafiony,chociaż oszczędności wielkich nie widać bo LED-y i świetlówki mają b. podobną wydajnoć tzn.ilość lumenów/wat.dyrydyry7 pisze:Moc 11 w a strumień świetlny 950 lumenów,
cena czterdzieści złotych ale kupiłem od razu taką, żebym potem używał ją normalnie w domu, barwa światła 6000 k
Z waszych odpowiedzi widzę, że w sumie sam rozstaw pomidorów czy w cylindrach czy w gruncie w sumie jest podobny. Na paru zdjęciach widziałam, jak dość gęsto ludzie ustawiają pomidory obok siebie, i prowadzą na jeden pęd, więc myślałam, że można trochę zagęścić. Nie będę przesadzać z ta ilością pod folią, bo przy zbiorach okaże się, że nic na krzakach nie ma:). Co się nie zmieścić pod folię to posadzę w gruncie. Co prawdą od 4 lat niewiele z takich pomidorów zbieram z krzaków wysadzonych do gruntu - choróbsko je dopada za min zdąży coś dojrzeć.
Pomidory wysiałam w czwartek (od razu do kuwety, bez kiełkowania), wschodzą, tylko zastanawiam się czy nie lepiej by było je chociaż 10 dni wcześniej wsiać.
Pomidory wysiałam w czwartek (od razu do kuwety, bez kiełkowania), wschodzą, tylko zastanawiam się czy nie lepiej by było je chociaż 10 dni wcześniej wsiać.
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam dylemat z prowadzeniem pomidorów. 2 lata temu moja ciocia była u swojej znajomej która ma pomidory w szklarni i postanowiła ( ciocia ), że da jej na wypróbowanie do szklarni pomidory które uprawia od lat na swojej działce. Ta się zgodziła, minął rok i znów się spotkały. Znajoma powiedziała że bardzo dobre owoce, duże , malinowe, smaczne, ale że wytwarzają za mało pięter. Mówiła także że oni sadzą w szklarni takie odmiany które wytwarzają bardzo dużo pięter i ta odmiana nie do końca się nadaje. Ciocia przekazała mi taką informację i tu mi się nasuwa pytanie:
1. Co to są te piętra? Czy 1 grono to 1 piętro?
2. Czy ilość pięter określa się po ogłowieniu pomidora?
Proszę o wyrozumiałość, bo ciągle się uczę i dlatego mogę być trochę dociekliwy .
1. Co to są te piętra? Czy 1 grono to 1 piętro?
2. Czy ilość pięter określa się po ogłowieniu pomidora?
Proszę o wyrozumiałość, bo ciągle się uczę i dlatego mogę być trochę dociekliwy .
Pozdrawiam Paweł
- ogrodzona
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 lip 2013, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam pomidożerców,
ponieważ w tym roku od podstaw pracuję solo na działce i w szklarni, a dzięki WAM otrzymałam w styczniu akcjowe nasionka, to chce się podzielić jak mi idzie. Otóż jestem z siebie dumna, no może bardziej blada niż dumna.
Żeby nie zapeszyć podzieliłam się tymi nasionkami z 2 osobami. Resztę posiałam do kuwetek. Liścienie wyszły i zaczęły od 2 dni pojawiać się właściwe listki. No i zabrałam się do pracy.
Mam od Was: 5 siewek Cuor Di Bue, 1 Sakiewkę chudziakową, 3 Kozuli K152, 1 koktailowy forumowicz, 1 maskotka termic88, 6szt koralika, 4szt Pear Shaped, 9 Black cherry, 1szt limo Badzia, 3szt Polish Linguisa (Esmeralda), 7szt Bawole serca Krykiet/Rumianka, 4szt Violet Jasper, 3szt czarny książę, 6szt Saint Pierre, 4szt żółta zeberka płaska, 1szt złoty ożarowski, 4szt Ananas Noir jarson64, 3szt Aussie Paulapola.
Dziś połowa z nich otrzymała mieszkania dla singli. Reszta czeka aż spółdzielnia postawi im mieszkania. Jutro chcę mieć wszystko załatwione.
Czy mogę liczyć że ktoś podpowie mi które z tych odmian mogę dać do gruntu, takie pewniaki?
Wiem, bo sprawdziłam na FO, że Saint Pierre mogę. Inne szukam, ale co zobaczę kawałek posta to czytam i spisuję nowinki.
Przykładowo dziś pikowalam według zamieszczonego filmiku siewki w kształcie literki U, szło cudnie, nic nie zepsułam.
To moje bogactwo pomidorowe zawdzięczam WAM. Serdecznie dziękuję. Jesteście wspaniali.
ponieważ w tym roku od podstaw pracuję solo na działce i w szklarni, a dzięki WAM otrzymałam w styczniu akcjowe nasionka, to chce się podzielić jak mi idzie. Otóż jestem z siebie dumna, no może bardziej blada niż dumna.
Żeby nie zapeszyć podzieliłam się tymi nasionkami z 2 osobami. Resztę posiałam do kuwetek. Liścienie wyszły i zaczęły od 2 dni pojawiać się właściwe listki. No i zabrałam się do pracy.
Mam od Was: 5 siewek Cuor Di Bue, 1 Sakiewkę chudziakową, 3 Kozuli K152, 1 koktailowy forumowicz, 1 maskotka termic88, 6szt koralika, 4szt Pear Shaped, 9 Black cherry, 1szt limo Badzia, 3szt Polish Linguisa (Esmeralda), 7szt Bawole serca Krykiet/Rumianka, 4szt Violet Jasper, 3szt czarny książę, 6szt Saint Pierre, 4szt żółta zeberka płaska, 1szt złoty ożarowski, 4szt Ananas Noir jarson64, 3szt Aussie Paulapola.
Dziś połowa z nich otrzymała mieszkania dla singli. Reszta czeka aż spółdzielnia postawi im mieszkania. Jutro chcę mieć wszystko załatwione.
Czy mogę liczyć że ktoś podpowie mi które z tych odmian mogę dać do gruntu, takie pewniaki?
Wiem, bo sprawdziłam na FO, że Saint Pierre mogę. Inne szukam, ale co zobaczę kawałek posta to czytam i spisuję nowinki.
Przykładowo dziś pikowalam według zamieszczonego filmiku siewki w kształcie literki U, szło cudnie, nic nie zepsułam.
To moje bogactwo pomidorowe zawdzięczam WAM. Serdecznie dziękuję. Jesteście wspaniali.
Pozdrawiam ciepło - ogrodzona
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Ogrodzona, miałam Aussie w gruncie. Nie chorował. Waga owoców dochodziła blisko kilograma. Bardzo mi smakował.
Perła Małopolski/ koktajlowy malinowy/ tez możesz dać do gruntu i prowadzić na III pędy.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
latea!! W namiocie 3x6x1,9m.w ub.roku bez problemu miałem ok.60 krzaków.Pomidorki sadziłem 2w1. przy palikach.W sumie miałem 4 rzędy.Namiot mam podzielony w ten sposób iż środkiem na wprost obu drzwi jest ścieżka ok.0,8m.Po obu jej stronach grządki o szer. 1,1 m.
W rzędach bocznych stawiam po 7 palików,a w wewnętrznych po 9,w miarę możliwości na przemian.W wewnętrznych przy palikach krańcowych sadzę po 1 pomidorku,a przy wszystkich pozostałych po 2.
Zagęszczenia nie ma,przewiew b.dobry,no może namiot mógłby być wyższy np.2,2 m.W nastepnym roku planuję przeniesienie go w inne miejsce i lekkie podwyższenie np.na cegłach.
W rzędach bocznych stawiam po 7 palików,a w wewnętrznych po 9,w miarę możliwości na przemian.W wewnętrznych przy palikach krańcowych sadzę po 1 pomidorku,a przy wszystkich pozostałych po 2.
Zagęszczenia nie ma,przewiew b.dobry,no może namiot mógłby być wyższy np.2,2 m.W nastepnym roku planuję przeniesienie go w inne miejsce i lekkie podwyższenie np.na cegłach.