Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)

Post »

Jersey -
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O 5/J poczytaj w wątku: Moje krzyżówki.
latea
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 mar 2012, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

forumowicz dzięki za naprowadzenie ad obornika. Ale nadal nie wiem ile pomidorów mogę zmieścić do foliaka- czy 3 rzędy po jednej i po drugiej po 16- 17 szt w rzędzie to nie będzie przesada? Różne odmiany pomidorów- w większości wysokie :
Black Star
Vintage Wine
Indigo Rose
Big Raspberry
Brazilian Beauty
New Big Dwarf
Kasachstan Rubin
Sarnowski Polish Plum
Caspian Pink
Brandywine Sudduth's
Siberian
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Rzędy po 16 sztuk w kazżdym i sześć rzędów? to daje 96 pomidorów w tunelu 3x6metrów? to daje 5,3 pomidora na metr kwadratowy łacznie z przejściami. Sporo za dużo, mogłabyś dać teoretycznie dwa rzędy po jednej stronie i trzy po drugiej z przejściem pomiędzy nimi. tylko nie bardzo wiem jak byś dostała się do tego trzeciego rzędu, a w rzędzie minimum 50 centymetrów, czyli max 12 a w praktyce mniej, podsumowując, jak zmieścisz 50 to będzie dobry wynik.
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51

Post »

ja tunel mam 4.5x3.5 a plan taki:
Obrazek
i przy krzakach linia nawadniająca a część roślin wg. sposobu forumowicz dwa przy jednym paliku, czyli zmieszczę ich jeszcze więcej niż na planie.
Pomidory:
Indigo Rose
Giant Belgium
Euro Raf
Currant Sweet Pea
Riesenstraube
Tomatoberry F1
Gold Nugget
Russian Plum
Snow White
Ananas Noire
Sława Nadrenii
Violet Jasper
Koralik
Aker`s West Virginia
Kmicic
Ola Polka
Grandfather
Red Pear
San Marzano
Purple Pear Brandywine
Bawole Serce
Faworyt
Harzfeuer F1
Perła Kaszub
Megagroniasty
Micro Tom

Część jak np. Micro-Tom pójdzie tylko do donic, może jakieś odmiany też tylko do gruntu obok tunelu.
Pomidorki wysiane w piątek, część już wychodzi.
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

latea pisze: Ale nadal nie wiem ile pomidorów mogę zmieścić do foliaka- czy 3 rzędy po jednej i po drugiej po 16- 17 szt w rzędzie to nie będzie przesada?
Różne odmiany pomidorów- w większości wysokie
Latea, moim zdaniem najlepiej będzie posadzić w 4 rzędach po 10 szt (średnio co 0,5m w rzędzie) i szerszym przejściem przez środek.
Inna wersja to po 12 szt. w rzędzie, w układzie po 2 pomidory obok siebie (parami najlepiej ta sama odmiana), a rzędy po 60 cm od siebie
i po ok. 50 cm od brzegu tunelu.

Robiłem próbę i sadziłem krzaki co 40 cm (też w cylindrach) i wg mnie było za ciasno - trudny dostęp do drugiego rzędu.
Przy odstępach ok. 0,5m jest dużo lepiej, a cyrkulacja powietrza też musi być dobra.
Uważam, że gęściej nie ma sensu.
Pozdrawiam
Jerry
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

dyrydyry7 pisze:Moc 11 w a strumień świetlny 950 lumenów,
cena czterdzieści złotych ale kupiłem od razu taką, żebym potem używał ją normalnie w domu, barwa światła 6000 k
Zakup wydaje się być trafiony,chociaż oszczędności wielkich nie widać bo LED-y i świetlówki mają b. podobną wydajnoć tzn.ilość lumenów/wat.
latea
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 mar 2012, o 20:45

Post »

Z waszych odpowiedzi widzę, że w sumie sam rozstaw pomidorów czy w cylindrach czy w gruncie w sumie jest podobny. Na paru zdjęciach widziałam, jak dość gęsto ludzie ustawiają pomidory obok siebie, i prowadzą na jeden pęd, więc myślałam, że można trochę zagęścić. Nie będę przesadzać z ta ilością pod folią, bo przy zbiorach okaże się, że nic na krzakach nie ma:). Co się nie zmieścić pod folię to posadzę w gruncie. Co prawdą od 4 lat niewiele z takich pomidorów zbieram z krzaków wysadzonych do gruntu - choróbsko je dopada za min zdąży coś dojrzeć.
Pomidory wysiałam w czwartek (od razu do kuwety, bez kiełkowania), wschodzą, tylko zastanawiam się czy nie lepiej by było je chociaż 10 dni wcześniej wsiać.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam dylemat z prowadzeniem pomidorów. 2 lata temu moja ciocia była u swojej znajomej która ma pomidory w szklarni i postanowiła ( ciocia ), że da jej na wypróbowanie do szklarni pomidory które uprawia od lat na swojej działce. Ta się zgodziła, minął rok i znów się spotkały. Znajoma powiedziała że bardzo dobre owoce, duże , malinowe, smaczne, ale że wytwarzają za mało pięter. Mówiła także że oni sadzą w szklarni takie odmiany które wytwarzają bardzo dużo pięter i ta odmiana nie do końca się nadaje. Ciocia przekazała mi taką informację i tu mi się nasuwa pytanie:
1. Co to są te piętra? Czy 1 grono to 1 piętro?
2. Czy ilość pięter określa się po ogłowieniu pomidora?
Proszę o wyrozumiałość, bo ciągle się uczę i dlatego mogę być trochę dociekliwy :) .
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
ogrodzona
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 lip 2013, o 14:46

Post »

Witam pomidożerców,
ponieważ w tym roku od podstaw pracuję solo na działce i w szklarni, a dzięki WAM otrzymałam w styczniu akcjowe nasionka, to chce się podzielić jak mi idzie. Otóż jestem z siebie dumna, no może bardziej blada niż dumna.
Żeby nie zapeszyć podzieliłam się tymi nasionkami z 2 osobami. Resztę posiałam do kuwetek. Liścienie wyszły i zaczęły od 2 dni pojawiać się właściwe listki. No i zabrałam się do pracy.
Mam od Was: 5 siewek Cuor Di Bue, 1 Sakiewkę chudziakową, 3 Kozuli K152, 1 koktailowy forumowicz, 1 maskotka termic88, 6szt koralika, 4szt Pear Shaped, 9 Black cherry, 1szt limo Badzia, 3szt Polish Linguisa (Esmeralda), 7szt Bawole serca Krykiet/Rumianka, 4szt Violet Jasper, 3szt czarny książę, 6szt Saint Pierre, 4szt żółta zeberka płaska, 1szt złoty ożarowski, 4szt Ananas Noir jarson64, 3szt Aussie Paulapola.

Dziś połowa z nich otrzymała mieszkania dla singli. Reszta czeka aż spółdzielnia postawi im mieszkania. Jutro chcę mieć wszystko załatwione. :tan ;:63 ;:138

Czy mogę liczyć że ktoś podpowie mi które z tych odmian mogę dać do gruntu, takie pewniaki?
Wiem, bo sprawdziłam na FO, że Saint Pierre mogę. Inne szukam, ale co zobaczę kawałek posta to czytam i spisuję nowinki.
Przykładowo dziś pikowalam według zamieszczonego filmiku siewki w kształcie literki U, szło cudnie, nic nie zepsułam. ;:162 ;:138

To moje bogactwo pomidorowe zawdzięczam WAM. Serdecznie dziękuję. Jesteście wspaniali. ;:167 ;:167 ;:167
Pozdrawiam ciepło - ogrodzona
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Ogrodzona, miałam Aussie w gruncie. Nie chorował. Waga owoców dochodziła blisko kilograma. Bardzo mi smakował.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Perła Małopolski/ koktajlowy malinowy/ tez możesz dać do gruntu i prowadzić na III pędy.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

latea!! W namiocie 3x6x1,9m.w ub.roku bez problemu miałem ok.60 krzaków.Pomidorki sadziłem 2w1. przy palikach.W sumie miałem 4 rzędy.Namiot mam podzielony w ten sposób iż środkiem na wprost obu drzwi jest ścieżka ok.0,8m.Po obu jej stronach grządki o szer. 1,1 m.
W rzędach bocznych stawiam po 7 palików,a w wewnętrznych po 9,w miarę możliwości na przemian.W wewnętrznych przy palikach krańcowych sadzę po 1 pomidorku,a przy wszystkich pozostałych po 2. :wit :wit
Zagęszczenia nie ma,przewiew b.dobry,no może namiot mógłby być wyższy np.2,2 m.W nastepnym roku planuję przeniesienie go w inne miejsce i lekkie podwyższenie np.na cegłach.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”