Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
Fajny lasek pomidorowy ,moje pomidory ,przynajmniej niektóre odmiany też są bardzo wysokie
Pozdrawiam Iwona
-
- 50p
- Od: 26 sty 2011, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chudziak-jeśli możesz to ustaw w większych odległościach.Zacieniają się.
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chudziak Twoje pomidory kwalifikują się do wysadzenia na miejsce stałe To jest obraz tego,że nie należy wysiewać zbyt wcześnie Porozstawiaj swoje pomidory ,są za bardzo ściśnięte Obracaj je w kółko ,niech każda sadzonka dostanie po równo światła Ogólnie to nawet ok ,ale niedobory widać !
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
babcia360 pisze:Chudziak-jeśli możesz to ustaw w większych odległościach.Zacieniają się.
Na razie są w foliówce więc światła mają wystarczająco i póki co nie chcę ich rozstawiać bo z prognoz pogody wynika ,że szykuje nam się znaczne oziębienie i będę musiała zabrać je do domu a wtedy mogłoby się okazać ,że na parapetach się nie zmieszczą
To niestety prawda ale jeszcze muszą się chwilę pomęczyć bo tunel mam nieogrzewany - nigdy mi tak szybko i ładnie nie rosły jak w tym roku .ida74 pisze:Twoje pomidory kwalifikują się do wysadzenia na miejsce stałe
Proszę ido napisz co im brakuje - bo na razie niczym ich nie nawoziłam bo sadziłam do ziemi dla profesjonalistów z Pasłęka. Miałam zamiar podlać je biohumusem bo niestety tego nawozu polecanego przez forumowicz nie udało mi się namierzyćida74 pisze:,ale niedobory widać !
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
Kochani, powiem Wam, że martwiłam się bardzo, ponieważ moje nasionka zostały wysiane bardzo późno. Niestety kłopoty zdrowotne pomieszały mi szyki.
Zarówno papryka jak i pomidory wzeszły...ale megagroniaste jak zaklęte-ponad 3 tygodnie czekały.Są w tyle za swoimi braćmi, choć mam nadzieję, że coś z nich będzie. Za tydzień dopiero je przepikuję. No i niestety papryczka mikro wygląda. Tak jak megagronki . Nie wiem czy warto ją pikować...To sporo pracy,bo wszystkich mam 50 szt...ostrej i zwykłej łącznie...Jak myślicie...warto? Jutro może udami się wstawić zdjęcia.
Zarówno papryka jak i pomidory wzeszły...ale megagroniaste jak zaklęte-ponad 3 tygodnie czekały.Są w tyle za swoimi braćmi, choć mam nadzieję, że coś z nich będzie. Za tydzień dopiero je przepikuję. No i niestety papryczka mikro wygląda. Tak jak megagronki . Nie wiem czy warto ją pikować...To sporo pracy,bo wszystkich mam 50 szt...ostrej i zwykłej łącznie...Jak myślicie...warto? Jutro może udami się wstawić zdjęcia.
Tu podałem zamienniki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=252chudziak pisze: tego nawozu polecanego przez forumowicz nie udało mi się namierzyć
Pozdrawiam
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No i to zrób
Wiem ,że w kupie raźniej i kupy nikt nie ruszy ,ale rozstaw sadzonki Niech one nie stoją tak blisko ściany folii .Daj je bardziej do środka .
W tej małej podstawce powinny być 2 rzędy ...
Wiem ,że w kupie raźniej i kupy nikt nie ruszy ,ale rozstaw sadzonki Niech one nie stoją tak blisko ściany folii .Daj je bardziej do środka .
W tej małej podstawce powinny być 2 rzędy ...
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Dziękuję w swoim imieniu oraz innych zainteresowanychforumowicz pisze:Tu podałem zamienniki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=252 Pozdrawiamchudziak pisze: tego nawozu polecanego przez forumowicz nie udało mi się namierzyć
MENA515- Warto, warto.
Posiałem nasiona papryki 10 kwietnia, więc nawet jeszcze nie skiełkowały, ale jestem dobrej myśli, bo co roku tak robię i wszystko jest OK. A Ty już masz sadzonki papryki do pikowania, więc je pikuj. Będzie dobrze.
Megagroniasty akurat dobrze, że Ci się spóźnił, bo gdy zaczyna rosnąć za szybko, to robi to bardzo szybko i ma dość cienką łodyżkę przy tym. Z pewnością nadrobi opóźnienie i dogoni, a nawet przegoni swoich braci.
Jutro wklej zdjęcia, to będzie można powiedzieć coś więcej, ale na razie z Twojego opisu wynika, że nic złego się nie dzieje.
Pozdrawiam.
Posiałem nasiona papryki 10 kwietnia, więc nawet jeszcze nie skiełkowały, ale jestem dobrej myśli, bo co roku tak robię i wszystko jest OK. A Ty już masz sadzonki papryki do pikowania, więc je pikuj. Będzie dobrze.
Megagroniasty akurat dobrze, że Ci się spóźnił, bo gdy zaczyna rosnąć za szybko, to robi to bardzo szybko i ma dość cienką łodyżkę przy tym. Z pewnością nadrobi opóźnienie i dogoni, a nawet przegoni swoich braci.
Jutro wklej zdjęcia, to będzie można powiedzieć coś więcej, ale na razie z Twojego opisu wynika, że nic złego się nie dzieje.
Pozdrawiam.
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
forumowicz, jak szukałam Bioflorinu (a nie było łatwo go dorwać, ale ostatecznie namierzyłam w zwykłej kwiaciarni...), to Pani w Agrocentrum poleciła mi "Floramix Start + Witamina B" o składzie: N - 5, N-NH - 5, pięciotlenek fosforu - 25, tlenek potasu - 5, bor - 0,010, miedź - 0,004, żelazo - 0,030, mangan - 0,010, molibden - 0,001, cynk - 0,005. Cu, Fe, Mn, Zn schelatowane przez EDTA.forumowicz pisze: podałem zamienniki
W obawie, że nie uda mi się kupić Bioflorinu, zanabyłam ten nawóz, a ponieważ używam Bioflorinu, ten na razie stoi i czeka. Do czego mogę go ewentualnie wykorzystać?
Pozdrawiam, Dorota
Będzie świetny jako nawóz startowy do pomidorów. Podlejesz tym nawozem w podanym przez producenta stężeniu krzaczki pomidorów bezpośrednio po wysadzeniu do gruntu. Zawartość fosforu niech nikogo nie przestraszy ale fosforem niezmiernie trudno zasolić glebę i rośliny nie pobierają go na zapas jak azotu czy potasu.
Pozdrawiam
PS Podobnie można podlać rozsadę ogórków sadzonych do gruntu
Pozdrawiam
PS Podobnie można podlać rozsadę ogórków sadzonych do gruntu
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Właśnie ten fosfor mnie zastanowił, wydało mi się go masakrycznie dużo
Super, dzięki za info
Super, dzięki za info
Pozdrawiam, Dorota
Jestem przekonany, że efekty zastosowania tego nawozu startowego mile Cie zaskoczą.