Bananowiec (Musa)Bananowce w Polsce - temat ogólny
- To ja Tomek
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 maja 2020, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bananowiec (Musa)Bananowce w Polsce - temat ogólny
Dzień dobry
Pytanie, które mam dotyczy "dziur" w bananowcu, które powstały gdy na 2 dni wyjechałem z domu (dodam, że mam papugi, które "robią" czasem wiatr, więc może przez to?). Czy może jakaś choroba?
Pytanie, które mam dotyczy "dziur" w bananowcu, które powstały gdy na 2 dni wyjechałem z domu (dodam, że mam papugi, które "robią" czasem wiatr, więc może przez to?). Czy może jakaś choroba?
- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Widzę że masz bananowca Ensete Ventricosum Maurelli. Ten bananowiec ma skłonności do wypuszczania uszkodzonych liści.
- To ja Tomek
No to mnie Pan uspokoił. Dziękuję
- To ja Tomek
Przepraszam, że post pod postem (proszę z tego miejsca moderatora o usunięcie posta wyżej, jeśli jest taka wola), ale jakoś nikt w temacie nie pisał długo
Mam pytanie o bananowca ensete maurelli (i w zasadzie o inne także, bo odpowiedź będzie dotyczyła zapewne wszystkich gatunków).
Temat, jak mniemam, pojawiał się nie raz, lecz nie mogę odnaleźć satysfakcjonującej mnie odpowiedzi:
Zimowanie bananowca/cytrusów. Wg poradnika; chłodne miejsce, szklarnia/garaż z temperaturą 10-15 stopni, zgadza się? A co jeśli pojawia się problem w postaci braku takiego pomieszczenia? Mój bananowiec stoi w domu, centralnie pod oknem dachowym. Tam też chciałbym go trzymać (z dala od grzejnika) w zimie. Czy w tempearaturze pokojowej mogą drzewka przezimować (mam 3 rózne banany, 2 pomarańcze i 1 cytrynę). I czy obciąć im liście na zimę? Bo takie porady także czytałem; aby ogołocić całą roślinę.
Mam pytanie o bananowca ensete maurelli (i w zasadzie o inne także, bo odpowiedź będzie dotyczyła zapewne wszystkich gatunków).
Temat, jak mniemam, pojawiał się nie raz, lecz nie mogę odnaleźć satysfakcjonującej mnie odpowiedzi:
Zimowanie bananowca/cytrusów. Wg poradnika; chłodne miejsce, szklarnia/garaż z temperaturą 10-15 stopni, zgadza się? A co jeśli pojawia się problem w postaci braku takiego pomieszczenia? Mój bananowiec stoi w domu, centralnie pod oknem dachowym. Tam też chciałbym go trzymać (z dala od grzejnika) w zimie. Czy w tempearaturze pokojowej mogą drzewka przezimować (mam 3 rózne banany, 2 pomarańcze i 1 cytrynę). I czy obciąć im liście na zimę? Bo takie porady także czytałem; aby ogołocić całą roślinę.
- Senior
Musisz w tym pytaniu rozróżnić bananowce od cytrusów - chyba na zimę nie będziesz usuwał liści cytrusom? To jest temat o bananowcach więc odpowiem na pytanie o nie.
Najprostszym wyjściem jest uprawianie w gruncie na stałe bananowca Musa Basjoo. Oczywiście na zimę trzeba go zabezpieczyć. Jeżeli nie masz warunków, aby inne bananowce zimować w pomieszczeniu o niskiej temperaturze to pozwól im rosnąć w donicy w czasie zimy i systematycznie obcinaj nowe liście. Jeżeli będzie za wysoki to możesz skrócić nibypień.
Mój Ensete Ventricosum Maurelli podczas przewożenia z garażu upadł tak nieszczęśliwie, że złamał się nibypień. Dopiero teraz wypuszcza zdrowe liście. Dzisiejsza fotka
Najprostszym wyjściem jest uprawianie w gruncie na stałe bananowca Musa Basjoo. Oczywiście na zimę trzeba go zabezpieczyć. Jeżeli nie masz warunków, aby inne bananowce zimować w pomieszczeniu o niskiej temperaturze to pozwól im rosnąć w donicy w czasie zimy i systematycznie obcinaj nowe liście. Jeżeli będzie za wysoki to możesz skrócić nibypień.
Mój Ensete Ventricosum Maurelli podczas przewożenia z garażu upadł tak nieszczęśliwie, że złamał się nibypień. Dopiero teraz wypuszcza zdrowe liście. Dzisiejsza fotka
- To ja Tomek
Czyli mogę zimować w domu nawet w wyższej temperaturze, tylko uważać na przelanie itp. A czemu mam skracać mu liście?
PS. Jakby znajomy ogródek. Czy Pan przypadkiem nie prowadzi kanału na youtube "stalewiak"?
PS. Jakby znajomy ogródek. Czy Pan przypadkiem nie prowadzi kanału na youtube "stalewiak"?
- Senior
Po pierwsze na forum nie ma "panów" po drugie Stalewiaka znam kilkanaście lat. Jeżeli chodzi o skracane liści i nibypni to spójrz na wcześniejsze moje posty. Bananowce osiągnęły taką wysokość, że sięgały sufitu i musiałem przycinać. Zresztą te zimowe liście wiosną i tak popali słońce.
-
- Od: 5 maja 2014, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam serdecznie, bardzo proszę o pomoc. Kilka dni temu kupiłam bananowca. Przyszedł niestety z licznymi plamkami na liściach i łodydze: na liściach plamki są brązowe i czarne a na łodydze czarne. Podejrzewam, że to grzyb. Czym najlepiej spryskać bananowca i czy można liczyć że się odbije? Dodam, że nie widać by wychodził nowy liść ze stożka. Będę ogromnie wdzięczna za pomoc.
- Senior
Sprawdź najpierw czy nie żerują na nim przędziorki.
-
- Od: 5 maja 2014, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z przędziorkami miałam już przejścia na innych roślinach w poprzednich latach więc z całą pewnością mogę stwierdzić że to nie one mi krew psują. Kupiłam dziś Target i spryskałam bananka, oby pomogło. Ale czy coś jeszcze mogę zrobić?
- Senior
Nie wstawiłaś fotki więc trudno zdiagnozować chorobę. Mogą to być uszkodzenia mechaniczne. Bananowce są bardzo delikatne.
- Senior