Pomidory - choroby i szkodniki - cz.7
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 maja 2013, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chore pomidory!!!
Nie wiem co się stało z moimi pomidorami. Z dnia na dzień jest coraz gorzej.Na początku zaczęły zwijać się liście , następnie liście dostały nalotu jakby zaczęły usychać. Po solidnym podlaniu zwijanie się liści ustąpiło , ale nalot pozostał. Co to może być???
Re: Chore pomidory!!!
Po pierwsze, jak można leczyć pacjenta nie widząc go na oczy, a po drugie wątek o chorobach pomidorów już istnieje i nawet chyba tuż obok.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.7
Też byłabym chętna, ale pod warunkiem, że termin ważności byłby co najmniej do przyszłego roku. Chyba można to sprawdzić przed zakupem?ABan pisze:Zaczynam gromadzić środki ochrony roślin. Mildex - jeden z lepszych środków przeciwko zarazie ziemniaka (przynajmniej moim zdaniem, choć są osoby, które zawiódł) jest sprzedawany w opakowaniach 10g, 20 g, i 1 kg, ew. 5x10 g. Jeśli ktoś ma więcej pomidorów to 10 i 20 g przez sezon może mu nie wystarczyć. Opakowanie 20 g kosztuje ok. 15 zł, opakowanie 1 kg - ok. 90 zł. Czy jest sens i czy byliby chętni do zakupu opakowania 1 kg, podziału np. na porcje 10x100 g.? Pytam o względy praktyczne, organizacyjne i zainteresowanie. Przy tych 100 g do zaoszczędzenia jest ok. 50 zł. A 100g i na dwa sezony starczy. Trzeba tylko zapewnić odpowiednie warunki przechowywania.
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- DoktorPio
- 100p
- Od: 6 lut 2013, o 21:51
Nawiąże jeszcze temat do ziemi z Biedronki tak jak pisałem wcześniej dosypywałem do tej ziemi perlitu celem polepszenia struktury podłoża dla pikowanych pomidorów. Oto fotki korzonków w tym przypadku pomidora Huzar.
Krzaczki innych odmian które posiadam maja równie podobnie rozbudowany system korzeniowy.
Krzaczki innych odmian które posiadam maja równie podobnie rozbudowany system korzeniowy.
Mam dobre zdanie o ziemi z Biedronki tegorocznej. Szczególnie za jej ,,czystość mikrobiologiczną". Mam porównanie do poprzedniego roku z rozsadą arbuza.DoktorPio pisze:Nawiąże jeszcze temat do ziemi z Biedronki tak jak pisałem wcześniej dosypywałem do tej ziemi perlitu celem polepszenia struktury podłoża dla pikowanych pomidorów. Oto fotki korzonków w tym przypadku pomidora Huzar.
- PabloPolaco
- 10p - Początkujący
- Od: 3 maja 2013, o 18:24
Liscie pomidorów/plamy
Witam
Pierwszy pomidor, pierwsze "złe objawy". Jako nowy tak na forum, jak i na działkowym polu niewielkie mam doświadczenie "działkę" 14m2 dzięki uprzejmości kolegi. Podlewanie" wliczone" w uprzejmość Proszę o pomoc, jeśli ktoś z Was będzie tak miły.
Nasiona kupione w Polsce, rozsady wyhodowane w Hiszpanii, niestety słońca jak na lekarstwo.
Dziękuję
Pierwszy pomidor, pierwsze "złe objawy". Jako nowy tak na forum, jak i na działkowym polu niewielkie mam doświadczenie "działkę" 14m2 dzięki uprzejmości kolegi. Podlewanie" wliczone" w uprzejmość Proszę o pomoc, jeśli ktoś z Was będzie tak miły.
Nasiona kupione w Polsce, rozsady wyhodowane w Hiszpanii, niestety słońca jak na lekarstwo.
Dziękuję
Nie myli się ten, co nic nie robi.
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Niezbyt dobre zdjęcie - ale wydaje mi się, że to efekt poparzenia słonecznego. Nie było tak, że brakowało tego słońca, a jak się już pokazało, to wystawiłeś rozsadę na kilka godzin na ostre słońce?
Porównaj tu:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 5#p2334055
Porównaj tu:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 5#p2334055
- PabloPolaco
- 10p - Początkujący
- Od: 3 maja 2013, o 18:24
Było kilka dni deszczowych, była folia, słońce nie więcej jak 18/20 stopni miedzy 9 a 13
Nie myli się ten, co nic nie robi.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 kwie 2013, o 16:25
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 kwie 2013, o 16:25
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiem że nie takiej porady oczekujecie ale dość trudno jest zamordować sadzonki pomidorów.
Jeśli podlewane są ja ziemia zdąży przeschnąć i nie popali się ich nadmierną opieką ( czyt. nawozami ) to przeżyją.
Jeśli podlewane są ja ziemia zdąży przeschnąć i nie popali się ich nadmierną opieką ( czyt. nawozami ) to przeżyją.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 cze 2010, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
PabloPolaco musisz coś więcej powiedzieć o parametrach ziemi w któej rosna pomidorasy i jak często podlewałeś?