Kawon ( arbuz ) - część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 4

Post »

Heliot pisze:Lepiej jest posiać po 2-3, ja siałem nawet po 5 stare nasiona, tylko trzeba potem przerwać bądź poprzesadzać bo arbuzy nie lubią gdy coś im korzonki dotyka lub mają partnera w doniczce. Krótką mówiąc są singlami xD

Nie polecam, przez przypadek posiałem 2 nasiona i przy przesadzaniu z inspektu nie dało się rozdzielić ich korzeni i tak poszły do ziemi ale owoce miałem.
kored
100p
100p
Od: 31 maja 2013, o 16:05

Post »

a po co rozdzielać? Uszczykuje się najsłabsze i zostawia najsilniejszą. Korzenie zostają przecie...
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p
Od: 14 kwie 2013, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kored pisze:a po co rozdzielać? Uszczykuje się najsłabsze i zostawia najsilniejszą. Korzenie zostają przecie...
Dokładnie, ja nie posiałem 500 nasion aby z tego mieć 500 sadzonek, planuje mieć maksymalnie 350
kored pisze:ja właśnie planuje wysiać koło 25 kwietnia-1 maja do doniczek 5x5 i sadzić do gruntu koło 20 maja. W tamtym roku siałem 15 kwietnia do doniczek 8x8, rozsada mi wybiegła i zaczęła kwitnąć na parapecie. Po posadzeniu do gruntu koło 15 maja stała 2-3 tygodnie zanim cokolwiek zaczęła rosnąć.

Może się myle, ale czy u dyniowatych nie jest tak że im starsza rozsada tym gorzej się przyjmuje? A jak wiadomo w dobrych warunkach (w domu) dyniowate szybką rosną więc...
Jak się roślin nie zahartuje to one odczuwają zmianę. W nocy w maju temp potrafią jeszcze spadać do 5 stopni a w domu jak zakładam masz ponad 20stopni przez 24 godziny
Awatar użytkownika
tejaka
50p
50p
Od: 20 paź 2009, o 21:27

Post »

Heliot ,dzięki za informację,właśnie wymierzyłam doniczki i oczywiście,a jakże są za małe,bo mają 6x6.Co mnie podkusiło,aby teraz wysadzać,a chciałam pod koniec maja i chyba tak zrobię,że wysieję drugą partię i będę miała porównanie.
Odnośnie pogody,to jak każdy ogrodnik śledzę ją na bieżąco ,tylko 3 dniowe nic nie dają,bo np.15.5.będzie ciepło,a juz za 2 dni mogą być przymrozki i co wykopywać rosliny?/oczywiście żartuję/.Szkoda,że Carlos nie odzywa się ,on potrafił trafnie przewidywać/czy może raczej wskazywać/ pogodę i to sprawadzalną
Awatar użytkownika
tejaka
50p
50p
Od: 20 paź 2009, o 21:27

Post »

I jeszcze jedno:
"Jak się roślin nie zahartuje "

a jak się hartuje arbuzy"
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p

Post »

Nie chcę się chwalić, ale interesuję się meteorologią więc jakbyś potrzebował informacji jak w tym roku z przymrozkami czy pogodą to pisz z wielką chęcią odpowiem :)

Możesz potem z tych 6x6 przesadzić do większych byle nie naruszać korzonków.

Hartowanie roślin powinno się zacząć około tygodnia przed planowanym wysadzeniem, polega ono na coraz dłuższym wystawianiu roślin na warunki jakie panują na zewnątrz. Roślina rosnąca w domu czy w folii musi być odpowiednio przygotowana do tych "ekstremalnych warunków"
Powiedzmy pierwszego dnia wystaw arbuzy na godzinę na dwór, a następnego wydłuż już czas przebywania tych rośli o 20-30 min itd. LECZ! nie narażaj rośliny nigdy na ostre słońce i nie narażaj jej na silny wiatr i deszcz. Wybieraj raczej miejsca zacienione, bezwietrzne.
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Nie wytrzymałem do weekendu i ułożyłem na wilgnych szmatkach nasiona w poniedziałek wieczorem wczoraj już miałem 4 nasionka z korzonkami. Ma być pięknie cały weekend w dzień je będę trzymał w tunelu foliowym na noc do domu.
Zelazo26
50p
50p
Od: 4 kwie 2014, o 15:34

Post »

tejaka pisze:Heliot ,dzięki za informację,właśnie wymierzyłam doniczki i oczywiście,a jakże są za małe,bo mają 6x6.Co mnie podkusiło,aby teraz wysadzać,a chciałam pod koniec maja i chyba tak zrobię,że wysieję drugą partię i będę miała porównanie.
Odnośnie pogody,to jak każdy ogrodnik śledzę ją na bieżąco ,tylko 3 dniowe nic nie dają,bo np.15.5.będzie ciepło,a juz za 2 dni mogą być przymrozki i co wykopywać rosliny?/oczywiście żartuję/.Szkoda,że Carlos nie odzywa się ,on potrafił trafnie przewidywać/czy może raczej wskazywać/ pogodę i to sprawadzalną
Jeżeli chodzi o prognozy to się w tamtym roku mało sprawdzały, ale za to w wcześniejszych latach w mojej okolicy bardzo dobrze, żeby zorientować się w pogodzie trzeba znać dobrą stronę gdzie są aktualne dane, to się lepiej sprawdzić może, chodź z arbuzami jak z pogodą bywają kapryśne.
http://obserwatorzy.org/index3.php Polska jest krajem sporym i jakby miała być prognoza to chyba taka jak na tej stronie czyli regionami. Ten Carlos musi mieszkać blisko was
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06

Post »

W zeszłym roku zimnej zośki nie było ciekawe jak w tym roku, chyba zrobię eksperyment i kilka nadplanowych sadzonek posadzę w majówkę.
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p

Post »

Jeśli chodzi o przymrozki to są one bardzo lokalnym zjawiskiem, a jednocześnie trudno przewidzieć jak będą silne, jednak nie można powiedzieć że prognozy się w tamtym roku nie sprawdzały, bo jeśli ma się aktualne prognozy to odstępstwa od nich są bardzo małe. Projekt obserwatorów BURZ zajmuje się prognozowaniem silnych zjawisk burzowych. Więc nie wiem w czym za bardzo ma pomóc nam ta strona.
Zelazo26
50p
50p
Od: 4 kwie 2014, o 15:34

Post »

To był przykład takich stron o różnej zjawiskach metrologicznych jest dużo, czy ta od śniegu czy ta od słońca czy ta od deszczu, gdzieś mam te od tego i owego, pierwsza jaka była to od burzy się trafiła.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z 8 nasion wyrosly mi 4 rośliny. Ciekawe tylko które odmiany skiełkowały bo miałam zakupioną mieszankę 4odmian.
Na całe szczęscie mam jeszcze sporo nasion, tym razem zmieszam ziemię z piachem :D to tak w ramach zbierania doświadczeń :D
Pozdrawiam Jola
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

U mnie cześć już poszła do gleby w niedziele jeśli dobrze pamiętam. W poniedziałek jeden ju wystawił łepek ponad zienie a zakopałem je na jakieś 2cm. A tu foto (100% skuteczności) nie miałem wacików użyłem szatki przykryłem takim samym kawałkiem i zadziałała natura. Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”