Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

W poniedziałek pryskałem trzeci, ostatni raz truskawki na których szarej pleśni mimo opadow szukać ze świecą. Dwu letnie krzaczki a w zeszłym roku dosadzony nastepny rządek na uprzednio rzędowo nawożonej glebie kurzencem, które to sadzonki praktycznie nie różnią sie od pozostałych. Na marginesie żonka obiecała ze mnie ozłoci za te truskawki ;)
Całą akcje opryskiwania widział sąsiad. Cieżko było nie zauważyć jak latałem z jaskrawo zielonym opryskiwaczem. Dzisiaj żona zbierała truskawki i przechodził tenże sąsiad, ktorego zapytała czy nie chce skosztować, takie piękne i słodkie. Odparł stanowczo ze "absolutnie"
Śmiem twierdzić ze OW działa nie tylko grzybobójczo ale i odstraszająco.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Awatar użytkownika
Marta50
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 paź 2013, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moi działkowi sąsiedzi wybałuszali oczy i pytali gdzie kupiłam takie dorodne sadzonki,a ja że sama je wychodowałam z nasion.Nie uwierzyli ,bo profesjonalni ogrodnicy wiedzą lepiej jak i co a takich nie mają!!!! Teraz jak pryskam, to stwierdzają że to po tej chemii!!!!! miałam i mam takie okazy,a ja ich z błędu nie wyprowadzam i mam pewność że nie będzie ochotników na moje plony jak co roku bywało ;:215 Dobrym znajomym zaproponowałam,że pomidory opryskam OW /wyjaśniłam skład / a oni że to bzdury,bo tylko chemią się zwalcza,odpuściłam bo na zakute łby nie ma lekarstwa!!!! P O M O D O R K U twoje pomidorki mają już czwarte grono tzn.kwiatki ,a za twoje przepisy miliony uścisków i całusków J E S T E Ś W I E L K I ;:cm
Pozdrawiam Marta
Awatar użytkownika
Marta50
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 paź 2013, o 00:04

Post »

Od lat....mam poziomki na słomie a szara pleśń była zawsze. Słoma trzyma wilgotność ziemi i owoce są czyściutkie. Pryskałam najpierw OW a teraz HT i krzaki ogromne,kwiatów i owoców zatrzęsienie bez jakichkolwiek oznak chorób i to dla mnie jest świadectwo, że zasługą są O P R Y S K I jw. ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam Marta
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marta

Twoje doniesienie o pozytywnym wpływie OW na truskawki nie jest pierwszym. Myślę, że krzaki poziomek są atakowane przez zgniliznę pierścieniową w szerszym stopniu niż truskawki a to, że preparat ten jest skuteczny na tą chorobę ma swoje potwierdzenie w badaniach in vitro. Stosowanie zaś HT na truskawki ma też pozytywny skutek jako, że niewątpliwie preparat ten zwalcza szarą pleśń i co ważne- roztocza i przędziorki. W sumie więc nie dziwi zdrowy wygląd krzaków Twoich poziomek.
Istotne przy tych preparatach jest i to, że są bezkarencyjne.

Dziękuję za miłe słowa.
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

I u mnie truskawy i poziomki po 2 opryskach ładne sie zrobiły. Będę pryskać dalej. Obok rosną pomidory, więc lepiej żeby Szara się tam nie panoszyła. No i truskawki są najważniejsze na działce? dla mojej córki :;230
Awatar użytkownika
Violunia
200p
200p
Od: 30 sie 2012, o 12:38

Post »

Ja też chcę potwierdzić pozytywne działanie preparatów OW z HB i Ht na truskawkach i poziomkach. Nigdy tylu zdrowych owoców i w takiej ilości nie miałam a liście piękne, duże bez dziurek i plam, Zastanawia mnie bo w ubiegłym roku miałam dużo takich zielonych metalicznych robaków na truskawkach i liście były podziurawione a teraz znalazłam jedną sztukę :) czyżby preparaty działały odstraszająco na nie? Mszyce z kolei na różach takie pomarańczowe nie bardzo dają sie ukatrupić ale daję radę i palcami miażdże ;:224
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Czy do HT można użyć tymianek i oregano z własnej działki (ususzone w ubiegłym roku ) ?
Czy ma znaczenie odmiana (mam 4 odmiany oregano) ?
Pozdrawiam
mar_ch
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 maja 2014, o 22:15

Post »

forumowicz - tak na wszelki wypadek jeszcze się dopytam. Wiadomo, że HT i OW nie mają karencji. Czy w związku z tym dzieciaki mogą śmiało podjadać owoce z krzaków bez płukania?
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Post »

Wczoraj wsadziłam pomidory w grunt.Od spodu spryskałam miedzianem.Ile odczekać,zebym mogła zacząć pryskanie OW?
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

mar_ch pisze:forumowicz - tak na wszelki wypadek jeszcze się dopytam. Wiadomo, że HT i OW nie mają karencji. Czy w związku z tym dzieciaki mogą śmiało podjadać owoce z krzaków bez płukania?

Każde owoce powinny być płukane przed jedzeniem niezależnie czy pryskane, czy nie. Nie tylko ze względów toksykologicznych ,ale i sanitarnych.

Zioła pałaszujemy z różnymi potrawami nie zastanawiając się czy przeżyjemy do jutra . I żyjemy. Do wykonania HT bierzemy 40 g ziół na 1500 g wody . Rozcieńczenie jest więc jak 1 : 37. Następnie do sporządzenia cieczy do oprysku rozcieńczamy jak 1:20. Łącznie więc rozcieńczenie jest jak 1 : 740 . Jeśli to odniesiemy do ilości wyjściowej ziół , to w 1 ml cieczy do oprysku mamy równowartość tego, co znajduje się w 0,054 g ziół. W torebce przyprawy jest 10 g. Zaręczam, że więcej zjadają bywalcy pizzerii na jednym posiedzeniu.

A octan wapnia ?. Proszę bardzo

http://www.food-info.net/pl/e/e263.htm
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

Chciałam wam donieść, że pryskam moje 3 małe jabłonki OW. Mam jeszcze 2 stare jabłonie w ogrodzie, które są za duże do pryskania. W ubiegłych 2 latach, na wszystkich jabłonkach był parch. W tym roku na małych jak na razie żadnych objawów na liściach i owocach. Na starych niestety już plamy. Będę dalej obserwować co się dzieje.
Pryskam też pomidory, ogórki i papryki. Jak na razie rosną i kwitną ;:215
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
lunaria
50p
50p
Od: 5 sie 2013, o 12:41

Post »

Ponieważ wreszcie udało mi się upolować kredę (bez gipsu - bo taka też mam), podaję rodzaj octu i kredy, użytej przeze mnie do sporządzenia OW.

Ocet winny 6% z Białego Wina (Producent PONTI - Włochy) - zakupiony w Selgros; 500 ml za 7 zł (drogo ale już znalazłam tańszy),
Kreda malarska z firmy Z.P.H. PROFAR Sp. Z o.o.; Staniowice 28a; 28 - 305 Sobków (kolor kawy z mlekiem); cena 3,44 za 2 kg.

OW robiłam wczoraj, reakcja kredy z octem była umiarkowanie burzliwa, zapach przyjemny lekko kwaśny. Dziś sprawdzałam - odkręciłam butlę z OW i po lekkim poruszeniu płynu, wydziela się gaz.

Jak przestanie u mnie lać i roślinki obeschną, idę pryskać ogóry i pomidory i co tam się jeszcze da :tan

W przygotowaniu HB.
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Moniko 79 odczekaj 5-7 dni i pryskaj.Odpowiedź masz na PW.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”