Wiosenna odsłona leśnego rancza nad wodą.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosenna odsłona leśnego rancza nad wodą.

Post »

Patusia to dobrze że już rośnie :). Pewnie faktycznie stare nasiona.
Dominika Drożdże : Rozpuść drożdże piekarskie 5 dag w 5- 8 litrach wody i opryskaj , właściwie polewaj
rośliny od wierzchołka . Tą czynność powtarzaj kilkakrotnie w czasie wegetacji rośliny (co dwa -trzy tyg) .
Pomidory po tej miksturze ładnie rosną i nie zagrażają im choroby grzybowe i
bakteryjne. Czosnek: 1 średniej wielkości główkę czosnku rozgnieść, zalać 5l wrzątku i pozostawić pod przekryciem na 5-8 godzin.
Po określonym czasie płyn odcedzić i stosować do oprysku roślin - preparatu się nie rozcieńcza.
Podobnie, jak odwar ze skrzypu, także ten z czosnku sprawdza się przeciw chorobom grzybowym. Tym naparem warto polewać też glebę wokół chorej rośliny.
Napar z czosnku ma własności antybiotyczne.
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To i ja spróbuję tych drożdży na pomidory :wink:
Awatar użytkownika
sniezek
100p
100p
Od: 19 lis 2011, o 20:22

Post »

dziękuję Madziu ;:138 kołomoich pomidorów posadziłam czosnki , podobno też to pomaga ;:108
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13

Post »

Zapisałam i ja przepis. Nigdy nie wiadomo kiedy się może przydać.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Madziu, widzę, że Wy wciąż działacie, nowa rabatka, nowe nasadzenia, basen postawiony (jejku jaki on wielki, super sprawa przy takiej powierzchni, my musimy się zadowolić nieco mniejszym, ale też fajnie) czy Wy w ogóle śpicie ;:306. Zapisałam sobie recepturki na ekologiczne opryski, a Humus też oczywiście eko ;:108
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Madziu, basen rewelka , jak połowa mojej działki. :;230 musiałby stanąć na łące i blokowiska miałyby używanie. ;:oj
Uwielbiam karpie, może temu że jestem rybą, kurcze kanibal ze mnie bo zjadam rodzinę. ;:110
Piszesz, że Ruppel ma zbyt małe kwiaty, nie dziw się, przecież deszcze wymyły im całe jedzonko, trzeba dać dokładkę.
Cieszę się, że mam swój udział w upiększaniu Twojej posiadłości. Gdybyś jednak miała tego zbyt mało, to już wiesz gdzie zapukać.Zapraszam ;:180
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Witaj Madziu troszeczke mnie nie było więc mam zaległości ale widzę że ranczo pięknie się rozwija więc zrobie sobie spacerek ;:65 :wit
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Witaj Madziu :wit Widzę ze Piękne zainteresowanie jest Ptaszków Twoim karmnikiem :)
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Madziu z tymi opryskami chemicznymi na warzywa to zgadzam się z Tobą i z Wami dziewczyny w 100%. Jak coś nie wyjdzie, albo będzie porażone nieco przez choroby to trudno. Za rok tego nie posadzę, albo posadzę w innym miejscu. Na szczęście póki co wszystko u mnie rośnie samo z siebie (mówię o warzywach bo ozdobnym sypię odżywki i pryskam). Jedyne co robię to jesienią przekopuję ogródek z obornikiem od sąsiadki lub kompostem, a pryskam rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw. Tzn. mój eM pryska bo ja się do tego cuchnącego wywaru nie dotykam ;:306 Tzn. pewnie bym się dotknęła, ale skoro mój eM to robi to po co ja mam się udzielać ;:224 :D Ozdobne też to dostają. Czy to działa-nie wiem, ale ponoć tak :)
Awatar użytkownika
aga1972
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 kwie 2014, o 10:28

Post »

Hej , jak tu cudnie i ten basen - bajka . Nadrabiam zaległości i podziwiam fotki, a za chwilę do pracy :(
Agnieszka
Przepraszam , ale nie mam c z kreseczką
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Madziu hop hop gdzie jesteś? ;:224
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Kasiu spróbuj. Sprawdzimy jak to działa, może metodą prób i błędów dojdziemy do odpowiedniej uprawy pomidorów. Ja już wiem, że chyba papryka się u mnie nie utrzyma. Dobrze że kupiłam tylko kilka krzaczków na próbę. Niestety liście jakieś dziury dostają, ale nie od owadów. Bardziej wygląda to na wypalenie. Sąsiadka mówiła mi, że u niej papryka też się nie trzyma.
Dominiczko niestety oprysk z czosnku, ani bliska jego obecność nie uchroniły mojego bobu przed mszycami. Teraz w weekend zobaczyłam że cały bub jest w mszycach. Zlałam go wodą i spłynęły. Boję się jednak, że wrócą. Opryskałam czosnkiem. W przyszłym tygodniu, jak pojadę i znowu by były to zabiorę ze sobą chude mleko. Będę walczyła z tym paskudztwem. Martwię się żeby mi na pomidory się nie przeniosły.
Dorfi no pewnie. Ja też zapisuję przepisy, żeby potem wiedzieć co i jak.
Ilonko basen stoi już drugi tydzień a pogoda dalej nie pozwala się wykąpać. Póki co, kąpią się tylko tabletki z chlorem. Skoro ten humus taki eko to może i ja spróbuję. Jest tańszy od tego mojego humusa. Tamten drogi mogę mieć pod warzywa, a ten polecany przez Ciebie do róż.
Stasiu ja się właśnie zastanawiam, czy nie przenawoziłam ich. Jeden z Josephine wystartował wiosną że hoho.. a teraz już drugi raz mu obcinałam czubki. Bo więdły. Zastanawiam się czy za dużo nawozem go nie podlałam. Dobrze że cały nie padł. Pozostałe jakoś się trzymają. Nawożę je co dwa tygodnie Magiczną Siłą.
Renatko dobrze że już jesteś :)
Pauli ja też się z tego powodu niezmiernie cieszę.
Aniu dokładnie! Nie po to pielę itd żeby jeść warzywa z chemią. Bo takie mogę kupić na rynku. Nie ma opcji, że będę używała chemii. Choć tak szczerze, to czasami się osłabiam od tych problemów chorobowych roślin. W tym roku jest ich więcej niż rok temu.
Aga no to musisz koniecznie troszkę odpocząć :)
Aniu-Annes ta pogoda chyba wpływa na to że nic mi się nie chce....
Ten weekend był brzydki. Chłodny i deszczowy. Jedynie sobota była w miarę ładna.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pogoda kiepska więc i zdjęcia kiepskie. Goździki ładnie kwitną. Jednak na zdjęciach w taką pogodę, ciężko było to uchwycić.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Warzywka doczekały się tabliczki
Obrazek
Roślinki w deszczowych koralach.
Obrazek
Czy ta róża ma dziczkę? Nie wiem jak ją rozpoznać.
Obrazek
Piano
Obrazek
Dla Ani (Anna55) :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Madziu no wiem,że pogoda potrafi dać w kość ;:224 Za to masz piękne fotki zachodzącego słonka:)
Ja takich nie mam ;:222
Piano bardzo zdrowo wygląda.Dziczki łatwo rozpoznać,są słabsze i jaśniejsze mają liście...przesyłam Ci link...

http://wroclawski.blog-ogrodniczy.pl/20 ... na-rozach/
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Piękne masz Madziu widoki.
Odnośnie tej dziczki to czekam na odpowiedź razrm x Tobą bo też nie wiem jak je rozpoznać.
Czy dziczki wyrastają tylko na szczepionych?,czy na takich z patyczka też?(
W namoją logike to na tych z patyczka skąd by się wzięła dziczka :roll: )

O Ania dala link ;:196
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Weekendowy zachód przepiękny ;:170
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”