Pomidory-choroby i szkodniki cz.11

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11

Post »

pavelwhitecky
Dobrze byłoby wiedzieć jakie jest pH podłoża, odnośnie tego fosforu.

karolex
Poczytaj o brunatnej plamistości pomidora, bo tak to wygląda.
Sprawdź drugą stronę liścia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707
poniżej jest również Sam zdiagnozuj swoje pomidory- http://ipopom.inhort.pl/
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co to może być ? Pojawiło się po ostatnich deszczach na górnych liściach krzaczka. Pełno czarnych plamek, bez żółtych obwódek.
Pomidor pryskany ridomilem 3 tygodnie temu.

Sorki za jakość zdjęcia ale nie mam aparatu z funkcją makro etc...

Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Skorygowałem kompletnie nieczytelne zdęcie.

Obrazek
Meluzyna_ze
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 maja 2014, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

logitech55 pisze:Meluzyna_ze Na liściu niedobór magnezu a na owocu sucha zgnilizna
Bardzo dziekuje :heja zaraz przeczytam jak sobie z tym poradzić
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Nie wiem czy to będzie takie proste bo z jednej strony musisz opryskać na suchą zgniliznę owoce wapnem,
a z drugiej magnezem na brak magnezu, który jest antagonistą wapnia.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Jokaer, myślę, że jest to możliwe. Przed opublikowaniiem przez forumowicz cytrynianu wapnia niemal nie wychodziłem z pod folii. później - stosując proporcje - zrobiłem z wapna magnezowego roztwór i opryskałem. Objawy niedoborów minęły - chyba zdało to egzamin. Stosuję to rozwiązanie od kilku lat i jest dobrze.
Za to rozwiązanie wielkie dzięki dla forumowicz.

Pozdrawiam, Francik
Francik
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

Na moich też pojawiły sie takie czarne plamy, na gornych młodych listkach. Oberwałam je ale co to może być?
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
gbed
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lip 2012, o 13:12

Post »

Witam,
Mam problem z dwoma pomidorami w donicach na balkonie (odmiana drobna: prawdopodobnie Koralik ale głowy sobie nie dam uciąć). Nie umiem rozpoznać choroby.
Na obydwu mam takie same objawy - zdjęcie pierwsze. Liście zwinięte wzdłuż głównego nerwu.
Co ciekawe rosną parami w doniczkach (6 doniczek). Występuje to tylko na dwóch ale nie w tej samej doniczce. Sąsiedzi z tej samej doniczki mają się raczej dobrze - drugie zdjęcie.
Dzięki za wszelkie sugestie.
AHA: Ziemia gotowa do warzyw na bazie odkwaszonego torfu. Co tydzień-dwa zasilam nawozem do pomidorów Substral "100% Naturen Pomidory i Zioła"

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Grzegorz
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Post »

Lunarii pisze:
Obrazek Obrazek Obrazek
Czy to może być niedobór magnezu i zbyt duża wilgotność?
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Gbed, Lunarii, miałem kilka lat temu podobne objawy na pomidorach. Stacja chem. - Rol. po analizie liści poinformowała, że są niedobory: /jak u gbeda/ siarki - łyżeczkowe liście, miedzi - przebarwienia niebieskawym nalotem, oraz podobne do Lunarii niedobór molibdenu i boru. Jeśli to u Was występuje należy dolistnie dostarczyć tych mikroelementów.

Pozdrawiam, Francik
Francik
Awatar użytkownika
Deerf
50p
50p
Od: 19 maja 2010, o 17:45

Post »

francikrecz
Na podstawie strony podanej przez forumowicz http://www.haifa-group.com/knowledge_ce ... _symptoms/# {DFC641F4-7299-4652-9849-E4A32EA6E042}
- to ten może nie niebieskawy a fioletowawy kolor oznacza brak fosforu
- siarka - powoduje chlorozę podobną do braku azotu, ale bardziej równomierną, na całej roślinie. Z zaawansowanym niedoborem siarki brązowych zmian i / lub martwiczych plam często rozwijają wzdłuż ogonka, a liście stają się bardziej wyprostowane i często skręcone i kruche. Żyły i ogonki wykazują bardzo wyraźny czerwonawy kolor.
- bor - chloroza starszych liści, a następnie barwieniu żółtego do pomarańczowego, w średnich i starszych liściach. Liście i łodygi są ??kruche
- miedź - liście są zwiniete a ogonki podginają sie w dół. Cos tam jeszcze pisza o martwiczych miejscach

PS na podstawie translatora, niektóra zdania trochę dziwnie brzmią. Dużo wnoszą zamieszczone tam zdjęcia do porównania.
Chwieją się w polu maki purpurowe
Jakimś marzącym, sennym, dziwnym chwianiem...
W słonecznym blasku południa mdlejące...
Barbara2014
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 mar 2014, o 00:05

Post »

Witam, załaczam zdjęcia moich pomidorów. Jestem zaniepokojona skręcaniem się i żółknięciem najstarszych liści, więdnięciem wierzchołka wzrostu. bardzo proszę o pomoc bardziej doświadczonych. Nadmienię, że gleba to glina i piasek (głównie piasek), dodany kurzęcy obornik. Miedzianem spryskane przed wysadzeniem, w połowie maja, i dzisiaj również. Podlewany florovitem raz na tydzień, zdarzyło się raz na dwa tygodnie. W piątek zaaplikowałam OW. Wczoraj spryskane florovitem dolistnie. Aha i podsypane w ubiegłym tygodniu saletrą wapniową. To moja pierwsza uprawa pomidora, więc nie jestem do końca przekonana czy wszystko robię poprawnie. Podlewane są co 2, 3 dni. Znajomy sąsiad, który bardziej zna się na rzeczy wskazał, żebym oberwała dolne liscie do pierwszego grona, robiłam to stopniowo po dwa jednego dnia. W pomidorku, który wygląda najgorzej na zdjeciach (w zasadzie cały skręcony i podwiędnięty) niechcący przy obrywaniu wilków, oberwałam wierzchołek wzrostu... Poza tym z kwiatostanów wyrastały liście (wilki, na których się robiły kolejne kwiatostany). Nie wiedziałam, że to źle i pozwoliłam im tak rosnąć. W ub. tygodniu zostałam pouczona, że trzeba usuwac liście z kwiatostanów. Wówczas usunęłam sporą liczbę liści, pędów itp. Proszę o pomoc co robić. Dziękuję i pozdrawiam

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
lukaszwro
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 kwie 2014, o 16:11

Post »

Witam

Od pewnego czasu w swojej szkalrni walczę z nornicami. Próbowałem już buzer, karbid, a teraz stosuje trutkę na szczury. Moje pytanie brzmi czy jeżeli będę stosował trutkę i ona dostanie się do gleby to może to jakoś wpłynąć na moje pomidory? Mogą być trujące?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”