Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Basiu
Wyciągnąłem je z doniczki, wyczyściłem i skróciłem korzenie rosnące wysoko, przetrzymałem cały dzień, wcześniej spryskałem korzenie środkiem grzybobójczym i potem od razy posadziłem odsłaniając korzenie, powinny dobrze rosnąć.
Wyciągnąłem je z doniczki, wyczyściłem i skróciłem korzenie rosnące wysoko, przetrzymałem cały dzień, wcześniej spryskałem korzenie środkiem grzybobójczym i potem od razy posadziłem odsłaniając korzenie, powinny dobrze rosnąć.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
Dziękuję, że dzielisz się swoim doświadczeniem . Skoro powinny dobrze rosnąć, to moim roślinom na wiosnę też zgotuję czyszczenie "nóżek", do tej pory odsłaniałam kaudeksy tak po kawałeczku.
Basia
Basia
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- wyeksponowałeś nad podłoże dużą część korzeni, zapewne utworzą - rozrosną się z czasem w ciekawe formy. Po przesadzeniu dasz tym przyciętym roślinom "odpoczynek" czy będziesz je doświetlał, żeby pobudzić je do rozkorzeniania się w nowym podłożu ?W tamtym tygodniu przyciąłem dwa stare obesum, ma ładne korzenie, które przedłużają kaudeks co najmniej dwukrotnie, posadziłem je do typowej mieszanki mineralnej.
- pięknie "obsypane" pąkami kwiatowymi, ale nie ma innego "wyjścia" gdy stwarzasz swoim pupilkom takie cieplarniane warunki i doświetlając przedłużasz nasze, odchodzące już do "archiwum" lato. Zapewne nie omieszkasz pokazać to Adenium w pełni kwitnienia, będzie co oglądać.Moje obesum w hydroponice stoi już w domu przed oknami, ma bardzo dużą ilość pąków, doświetlam ją lampą z przewagą diod czerwonych 8:1
Kiedyś rany po odciętych gałązkach zasypywałeś innym "preparatem" z dodatkiem cynamonu - teraz widzę, że stosujesz coś co przypomina "maść". Podobnie zasklepiające się rany, zauważyłem na Twoich szczepionych przez Ciebie roślinach. Czy do zasmarowywania ran stosujesz dodatek miedzianu - środka grzybobójczego ? Obecnie pokazywane "blizny" po przycięciu wyglądają dużo efektowniej - blizna jest ładniejsza, nie jest "ściągnięta - skurczona".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- Jerzyk
- 200p
- Kontakt:
Akwelan
Masz rację, przedtem stosowałem cynamon i węgiel drzewny przy smarowaniu ran ale to nie jest najlepszy preparat bo po nim wysusza i kurczy się rana. Od prawie dwóch miesięcy przeszedłem na nową maść ogrodniczą, która niedawno weszła do produkcji, sprawuje się znakomicie przy smarowaniu ciętych ran, i szczepionych zrazów, tworzy doskonałą powłokę, która chroni ranę i zawiera substancję grzybobójczą. Do smarowaniu używać należy najlepiej mały pędzelek. Nie można stosować zwykłej maści ogrodniczej starego typu ale tylko ten z Targetu.
W internecie Target sprzedaje najtaniej ja kupiłem w Leroy Merlin.
Miejsce szczepienia smarowałem jak zauważyłeś Mietek tym preparatem, zdaje on całkowicie egzamin.
Szczepienia ruszyły.
Masz rację, przedtem stosowałem cynamon i węgiel drzewny przy smarowaniu ran ale to nie jest najlepszy preparat bo po nim wysusza i kurczy się rana. Od prawie dwóch miesięcy przeszedłem na nową maść ogrodniczą, która niedawno weszła do produkcji, sprawuje się znakomicie przy smarowaniu ciętych ran, i szczepionych zrazów, tworzy doskonałą powłokę, która chroni ranę i zawiera substancję grzybobójczą. Do smarowaniu używać należy najlepiej mały pędzelek. Nie można stosować zwykłej maści ogrodniczej starego typu ale tylko ten z Targetu.
W internecie Target sprzedaje najtaniej ja kupiłem w Leroy Merlin.
Miejsce szczepienia smarowałem jak zauważyłeś Mietek tym preparatem, zdaje on całkowicie egzamin.
Szczepienia ruszyły.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- Akwelan_2009
Jerzy, dziękuję za bardzo szczegółową informację o tym produkcie.
Bardzo ładnie wyglądają rany - blizny po szczepieniu. Podkładka i zraz łączą - zrastają się ze sobą, całymi swoimi powierzchniami, bardzo ładnie się goją, faktycznie nie ma "pościąganych brzegów" ran.
Zwróciłem się do Ciebie z zapytaniem ponieważ, rany na szczepionych Adenium jakie mam zakupione w Tajlandii wyglądają organoleptycznie bardzo podobnie, a nawet mogę powiedzieć, że identycznie.
Bardzo ładnie wyglądają rany - blizny po szczepieniu. Podkładka i zraz łączą - zrastają się ze sobą, całymi swoimi powierzchniami, bardzo ładnie się goją, faktycznie nie ma "pościąganych brzegów" ran.
Zwróciłem się do Ciebie z zapytaniem ponieważ, rany na szczepionych Adenium jakie mam zakupione w Tajlandii wyglądają organoleptycznie bardzo podobnie, a nawet mogę powiedzieć, że identycznie.
Mieczysław
Mieczysław
- Jerzyk
- 200p
- Kontakt:
Moje adenium, te pasuje mi najbardziej, krótka sesja reszta później. Razem 80 sztuk.
Jerzy
Jerzy
- Jerzyk
- 200p
- Kontakt:
Tytuł: Re: Adenium (róża pustyni) cz.6 PostNapisane: So 28 gru 2013 18:25
Jerzyk napisał(a):
Mieczysław
Nasze socotranum jak zauważyłeś pochodzi chyba od "gorszej" matki bo nawet nie przycinane wytwarza pokrój arabicum, czyli wysoki główny pęd i mniejsze boczne.
Zainspirowany Mietek Twoją wypowiedzią, postanowiłem zmusić dwa socotranum do wytworzenia większej ilości gałązek przez ich przycięcie. Uważam, że jest to najlepszy moment w ich wegetacji, kiedy wytwarzają młodziutkie pędy, więc powinny wypuścić jeszcze więcej gałązek przy braku pędu głównego.
Tak jak opisywałem wcześniej formę Dwarf uzyskuje się we wczesnym etapie rozwoju rośliny bez użycia azotu a jedynie fosforu i potasu.
Wierzchołek wzrostu mojego adenium wyrósł wysoki właśnie dlatego, że użyłem azot i nie pozostało nic innego jak przyciąć roślinę.
Małe socotranum przycięte 12 grudnia dziś to jest 28 grudnia wygląda tak.
Roślina do tej pory wytworzyła i nadal wytwarza na przyciętym pędzie głównym małe pączki przyrostów i licząc starsze pędy jest ich już 12 co w naszym klimacie jest dobrym wynikiem.
Zdjęcie zrobione dwa miesiące temu.
Wczoraj trochę jej przybyło.
wyrastające pędy rosną prawie jeden na drugim.
Cztery dolne jego pędy są pojedyncze, natomiast cztery górne były wiosną przycinane i na tym zdjęciu
widać po dwa przyrosty na każdym z czterech pędów. Kiedy wyrosną większe za dwa miesiące będzie wszystkich pędów cztery dolne, cztery górne i osiem podwójnych na górnych pędach= 16 sztuk.
Jerzyk napisał(a):
Mieczysław
Nasze socotranum jak zauważyłeś pochodzi chyba od "gorszej" matki bo nawet nie przycinane wytwarza pokrój arabicum, czyli wysoki główny pęd i mniejsze boczne.
Zainspirowany Mietek Twoją wypowiedzią, postanowiłem zmusić dwa socotranum do wytworzenia większej ilości gałązek przez ich przycięcie. Uważam, że jest to najlepszy moment w ich wegetacji, kiedy wytwarzają młodziutkie pędy, więc powinny wypuścić jeszcze więcej gałązek przy braku pędu głównego.
Tak jak opisywałem wcześniej formę Dwarf uzyskuje się we wczesnym etapie rozwoju rośliny bez użycia azotu a jedynie fosforu i potasu.
Wierzchołek wzrostu mojego adenium wyrósł wysoki właśnie dlatego, że użyłem azot i nie pozostało nic innego jak przyciąć roślinę.
Małe socotranum przycięte 12 grudnia dziś to jest 28 grudnia wygląda tak.
Roślina do tej pory wytworzyła i nadal wytwarza na przyciętym pędzie głównym małe pączki przyrostów i licząc starsze pędy jest ich już 12 co w naszym klimacie jest dobrym wynikiem.
Zdjęcie zrobione dwa miesiące temu.
Wczoraj trochę jej przybyło.
wyrastające pędy rosną prawie jeden na drugim.
Cztery dolne jego pędy są pojedyncze, natomiast cztery górne były wiosną przycinane i na tym zdjęciu
widać po dwa przyrosty na każdym z czterech pędów. Kiedy wyrosną większe za dwa miesiące będzie wszystkich pędów cztery dolne, cztery górne i osiem podwójnych na górnych pędach= 16 sztuk.
Jerzy
Jerzy
Twoja zabawa z adenium to taka trochę ,,inżynieria"" ale to fajna sprawa,powodzenia
- Jerzyk
- 200p
- Kontakt:
Drugie moje socotranum główny pęd przycięty był trochę dłuższy ale w sumie małych pędów jest 11.
Młodych listków jest sporo.
Siedzi jeszcze w starej ziemi więc postanowiłem przesadzić go do podłoża mineralnego.
Korzenie ma drobne i gęste, postanowiłem je wyczyścić z drobnicy.
Tyle zostało po drobnicy, główne korzenie wyglądają teraz dłuższe i większe.
Jeśli adenium ma trafić do podłoża mineralnego to korzenie muszą być wymyte z ziemi.
Potem suszymy małego ale w cieniu, przy okazji podjadam winogron.
Po wysuszeniu bierzemy adenium i spryskiwamy go środkiem grzybobójczym (miedzianem)
potem trzeba lekko przesuszyć. Sadzimy do doniczki i stawiamy na drugiej odwróconej doniczce.
Dajemy podporę krzakowi, krótki kijek, nie dosypujemy podłoża do pełna a korzenie spuszczamy z doniczka do dołu i
dosypujemy podłoże.
Rozkładamy korzenie szeroko, podłoże jest lekko wilgotne.
Drugie inne adenium Yak Lop Buri, posadzone w ten sposób miesiąc wcześniej.
W tym obesum korzenie były również czyszczone, trochę przyrosły.
Młodych listków jest sporo.
Siedzi jeszcze w starej ziemi więc postanowiłem przesadzić go do podłoża mineralnego.
Korzenie ma drobne i gęste, postanowiłem je wyczyścić z drobnicy.
Tyle zostało po drobnicy, główne korzenie wyglądają teraz dłuższe i większe.
Jeśli adenium ma trafić do podłoża mineralnego to korzenie muszą być wymyte z ziemi.
Potem suszymy małego ale w cieniu, przy okazji podjadam winogron.
Po wysuszeniu bierzemy adenium i spryskiwamy go środkiem grzybobójczym (miedzianem)
potem trzeba lekko przesuszyć. Sadzimy do doniczki i stawiamy na drugiej odwróconej doniczce.
Dajemy podporę krzakowi, krótki kijek, nie dosypujemy podłoża do pełna a korzenie spuszczamy z doniczka do dołu i
dosypujemy podłoże.
Rozkładamy korzenie szeroko, podłoże jest lekko wilgotne.
Drugie inne adenium Yak Lop Buri, posadzone w ten sposób miesiąc wcześniej.
W tym obesum korzenie były również czyszczone, trochę przyrosły.
Jerzy
Jerzy
-
- 200p
- Od: 4 lis 2009, o 18:05
Kończą kolejny rok...
Te rude obrączki na kaudeksie to cos niepokojącego?
Te rude obrączki na kaudeksie to cos niepokojącego?
- Jerzyk
- 200p
- Kontakt:
Albercik
To osad z wody, trzymasz wodę aby odparował chlor.
Wcześniej pokazywałem to adenium.
Niedawno je wyciągnąłem z doniczki aby zmienić ziemię na podłoże mineralne.
Ciekawe mu przybyło w korzeniach.
Posadzone na doniczce.
Wygląda jakby jaszczurka przysiadła na kaudeks.
Dobrze jej na doniczce i w doniczce.
To osad z wody, trzymasz wodę aby odparował chlor.
Wcześniej pokazywałem to adenium.
Niedawno je wyciągnąłem z doniczki aby zmienić ziemię na podłoże mineralne.
Ciekawe mu przybyło w korzeniach.
Posadzone na doniczce.
Wygląda jakby jaszczurka przysiadła na kaudeks.
Dobrze jej na doniczce i w doniczce.
Jerzy
Jerzy
- Akwelan_2009
- Jerzy, jak wygląda podlewanie Adenium (częstotliwość, dodatek pożywek, ilość roztworu) , które przesadzasz do podłoża czysto mineralnego ? Kiedy "wiesz", że roślina potrzebuje żeby dostarczyć jej wodę wraz z pożywieniem ? Pytam, ponieważ podłoże mineralne trudno ocenić, kiedy jest i w jakim stopniu przesuszone. Planujesz je doświetlać - ma bardzo ładne żywo zielone liście czy jednak pozwolisz mu na zimowy odpoczynek - "drzemkę" w najkrótsze zimowe dni ?Niedawno je wyciągnąłem z doniczki aby zmienić ziemię na podłoże mineralne.
Mieczysław
Mieczysław
Jerzy
Własnie, jak poznać kiedy podlewać i jak często z nawozem? Również teraz kiedy jesień się zbliża?
Niedawno przesadziłam dużą roślinę do podłoża w całości mineralnego i miałam chwilowy kryzys o czym tu na forum pisałam ale po 6 tygodniach korzenie twarde i nawet paki się pojawiły (usunęłam żeby się nie męczył). A teraz nie bardzo wiem jak podlewać i nawozić.
Antonina
Własnie, jak poznać kiedy podlewać i jak często z nawozem? Również teraz kiedy jesień się zbliża?
Niedawno przesadziłam dużą roślinę do podłoża w całości mineralnego i miałam chwilowy kryzys o czym tu na forum pisałam ale po 6 tygodniach korzenie twarde i nawet paki się pojawiły (usunęłam żeby się nie męczył). A teraz nie bardzo wiem jak podlewać i nawozić.
Antonina