Pomidory pod folią cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2

Post »

Ja po wczorajszym doświadczeniu(43stopnie w foliaku) wymwlowałam dach i górną część ścian wapnem. Użyłam do tego mopa do mycia podłóg. Zajęło mi to max. 15 minut. Efekt-spadek temperatury w ciągu dnia do 30 stopni, w porywach do 32 stopni.

Obrazek

Termometry mam dwa w folii-jeden na słońcu, a drugi zacieniony.

Obrazek Obrazek.
Bury86
50p
50p
Od: 16 maja 2012, o 21:07

Post »

A ja mam pytanie z innej beczki, od czego zależy(oprócz odmiany) wielkość białego środka od łodygi, ponieważ zerwałem dzisiaj pierwszego pomidora i miał dość dużą tą część i rozchodziła się włóknami na cały pomidor.
Awatar użytkownika
Dozer
100p
100p
Od: 23 lut 2014, o 15:38

Post »

Ma ktoś może fotki zapylonego kwiatka? Co się z nim dzieje po prawidłowym zapyleniu? Usychają żółte liście i tworzy się pomidor?

ela151 IMHO za małe drzwi masz ~200% więcej bym zrobił. Okno też w złym miejscu - powinno być u góry. Ciepłe powietrze zawsze idzie do góry, a zimne od dołu atakuje. W lecie to okno mało co da, a na początku sezonu ryzyko otwierać ze względu na przymrozki itp.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Po zapyleniu kwiat(ten żółty), blednie i zaczyna więdnąć i usychać, a pomidor rosnąć.
Awatar użytkownika
Dozer
100p
100p
Od: 23 lut 2014, o 15:38

Post »

BobejGS dzięki. Być może moje bestie dadzą wreszcie plon ;:138
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Jak się nie zapyli, to najczęściej kolanko żółknie i zawiązek opada.
anqaw
200p
200p
Od: 7 maja 2015, o 20:57

Post »

U mnie pomidory też ładnie, jedynie beta/betaluxy miały złe objawy, obwiniam małą wentylację i zaniedbanie z obrywaniem wilków - problemy z obsychaniem krzaka. Oberwałam do "gołego łysa" zostawiłam po kilka dosłownie liści bo krzaki po ok. 20-30cm a wilki takie same i taki gęsty krzak. Zostawiłam na 1 pęd i jak zobaczyłam wczoraj co się działo to dobra decyzja, kwiatów multum (jeszcze pączków).
Od początku oprysków 0, żadnych chorób nie widzę poza w./w. plamami w jednym tuneliku ale wygląda już lepiej. Na przyszły rok będą tam raczej melony, bakłażany, papryka albo arbuzy, jest nieco za niski i był źle wentylowany.

Kupiłam maszynkę do przecierania pomidorów - liczę na zbiory jakieś :).
x - e-1

Post »

Dozer napisał:
ela151 IMHO za małe drzwi masz ~200% więcej bym zrobił. Okno też w złym miejscu - powinno być u góry. Ciepłe powietrze zawsze idzie do góry, a zimne od dołu atakuje. W lecie to okno mało co da, a na początku sezonu ryzyko otwierać ze względu na przymrozki itp.[/quote]

Być może, ale gdyby tak było pewnie ktoś inny by napisał: ,,za wysoko okno, pomidory nie mają przewiewu,, itp. Na razie są dwa okna-zrobione dwa dni temu, a namiot stoi raptem nieco ponad dwa miesiące, więc wszystko jeszcze w dopracowaniu. Jeśli będzie potrzebne dodatkowe okno, nie ma problemu by je zrobić :lol: . Na razie pomidorki rosną ślicznie, żadnych chorób oprócz niewielkich niedoborów magnezu nie było. Pomidorów prawdopodobnie nie przejemy, a zrywam już od kilku dni codziennie po 1 dużym pomidorze. Jeszcze jedno: od dwóch dni mam zainstalowaną linię kroplującą i teraz już nie muszę biegać z konewką :tan

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

;:215 Brawo!-piękne grona- pomagasz im w zapylaniu,czy tak same z siebie ładnie wiążą?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Ja mam Betaluxa po raz pierwszy i chyba ostatni, ciągle wykazuje jakieś braki , miał być wczesny, ale nie widzę, by zaczął się przebarwiać, jeżeli jeszcze smak będzie byle jaki, to wracam w przyszłym sezonie do Maskotki, w ubiegłym roku o tej porze jadłam już z niej owocki.
Obrazek

Pozdrawiam
x - e-1

Post »

krynka pisze:;:215 Brawo!-piękne grona- pomagasz im w zapylaniu,czy tak same z siebie ładnie wiążą?
Dziękuję.
Początkowo nic nie robiłam, czasem tylko potrząsnęłam krzaczkiem, po zauważeniu niewiązania pojedynczych kwiatków na niektórych krzaczkach zaczęłam pryskać roztworem borasolu / popr.jokaer i teraz już nie widzę tego problemu. Zastanawiam się tylko czy czymś je teraz zasilić? Są posadzone na nawożeniu rzędowym i tylko 1 raz podlane saletrzakiem były 1 tydzień po posadzeniu i nic. Mam gnojówkę z kurzeńca, ale o tym muszę jeszcze poczytać i popytać kogo trzeba :D
anqaw
200p
200p
Od: 7 maja 2015, o 20:57

Post »

Ja na przyszły sezon coś pomyślę o nawadnianiu pod tkaniną może.
Ale już u Was urodzaj, a ja czekam jak późno się wzięłam za siewy. W kolejnym roku w tunelu będzie rozsada, mam nadzieję, że lepiej pójdzie no i wyczuję czego i ile będę potrzebowała.
Awatar użytkownika
lukasz_mr7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 cze 2015, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja na upały to robię miksturkę, do wiaderka wlewam wody trochę ziemi i mieszam potem chlap na folię i mam półcień w tunelu i ok 36 st na pełnym słońcu.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”