U Wiśni

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Wiśni

Post »

Basiu, u mnie fiołki znajdują się na liście "przy okazji". Po prostu tak ostatnio popatrzyłam i stwierdziłam, że by im się przydało :lol:

Emi, zimą nie nawożę żadnych roślin, z fiołkami włącznie, a teraz są przesadzone do nowego podłoża, więc jeszcze pewnie do późnej wiosny nie będę ich nawoziła, potem ewentualnie jakimiś resztkami po podlewaniu innych roślin. Stoją na oknie północnym przez cały rok i właściwie nie ingeruję za bardzo w ich życie. Natomiast jeśli chodzi o kwitnienie, to nie wiem, czy one mają jakieś specjalne pory kwitnienia, bo moje sobie kwitną, jak im się przywidzi, bez reguły. Po prostu zostaw swoje fiołki w spokoju, niech robią co chcą, pewnie niedługo znowu zakwitną :wink:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

No to zapodałaś niezłą sesję fotkową !!
Poza oczywiście kosmatą kuleczką :lol:
podoba mi się bardzo ten wystylizowany obraz,
któremu (parafrazując co nieco) dałabym tytuł - 'żywa natura z ... jabłkiem' :;230
Fajny pomysł !!
Fiołeczki w ilości takiej, jaką lubię ;:138
Czekam na piękne kwitnienia.
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super fiołeczki. :) 21 sztuk to już niezła gromadka, jak na kwiatki "przy okazji". :lol:
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

Wiosna idzie to widać.
Ładna gromada fiołków. :)
Awatar użytkownika
Motylica100
200p
200p
Od: 14 mar 2010, o 14:49

Post »

Super fiołkowa grupa! Prosimy o fotorelacje z kwitnień :) ;:180
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiecie dziewczyny, bo u mnie fiołki są jak bałagan w pokoju - same się robią :lol: Jak tylko mi zakwitną, to nadmiar roślin o tych samych kwiatach pooddaję w dobre ręce. Oczywiście, gdy zakwitną, najpierw Wam pokażę ;:173

Chciałabym wam pokazać coś fajnego, ale teraz nic ciekawego u mnie nie ma. Remonty roślinne w toku, pierwsze kaktusy wyszły na balkon (okryte i cieniowane), wysiewy rozpoczęte, ogród jeszcze czeka.
Króciutko, tak roboczo.
Kupiłam sobie nową gerberę - musiałam zutylizować wszystkie zeszłoroczne gerbery ze względu na jakieś choróbsko, które ich dopadło. Mam nadzieję, że ta będzie miała więcej szczęścia.
Obrazek

Wysiewy - mocno ograniczam szaleństwa w tym roku, wysiewam tylko czerwone astry karłowe i szałwię ozdobną na rabaty. Astry fajnie wyskoczyły zaledwie w 3 dni od siewu.
Tulipany w toku - o ile w zeszłym roku miałam w tulipanach prawdziwy pogrom, w tym roku (odpukać) idzie im dosyć dobrze, zarówno w donicach, jak i tym w gruncie.
Obrazek

No i przebiśniegi - dla mnie bomba ;:oj
Obrazek

Marzec jest zdecydowanie za krótki :roll:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

I tutaj wiosennie ;:215 . Gerbera w energetycznym kolorze, astry też czerwone, nie muszę zgadywać, jakiego koloru będą tulipany i szałwie :D .
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zdjęcie tulipanków takie wiosenne! ;:3
Zazdroszczę słoneczka, bo u mnie szaro, buro i ponuro...
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Ale wiosennie u Ciebie, Moniko! Fiołeczków naprawdę godny zastęp, ale i inne zieloności całkiem niczego sobie. Suuuper ;:167
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, z tulipanów większość rzeczywiście powinna być czerwona, ale powinno być kilka żółto-czerwonych i ciemnofioletowych (takich prawie jakby-czarnych). Zresztą już widzę, że jedną donicę z tulipanami szlag trafił, może się okazać, że będą tylko żółto-czerwone :roll: .
Joanno, Żaneto, dziękuję wam bardzo - doczekałyśmy się w końcu tej wiosny :)

Wiosna jest, wiecie, prawda? Grabki i łopata poszły w ruch! I aparat też ;:173

Krokus, narcyzy
Obrazek Obrazek
Hiacynty, przebiśniegi
Obrazek Obrazek

Grządki się zaczęły zielenić: poziomki, truskawki już odświeżyłam, maliny też już w porządku, w jednym kwadraciku już siedzą mieczyki - wiem, że wcześnie, rasowi uprawiacze mieczyków pewnie by mnie nakrzyczeli z góry na dół, ale kły juz cebulom wychodziły, poza tym dla mnie to jedne z wielu, jakby coś się stało, to mogę zastąpić innymi roślinami, bez wpadania w depresję :wink:. No i jest jeszcze grządka pomidorowa (całkiem z przodu, tuż za forsycją) - na razie wysiałam tam rzodkiewki, pomidory wysiałam na parapecie w domu i już wschodzą, ale na wyjście do ogródka jeszcze poczekają.
Obrazek

Jeszcze bratki - o małych kwiatach w ogrodzie (kupne)
Obrazek Obrazek

A teraz z ogrodu przenosimy się na balkon, gdzie mam...
więcej bratków, tym razem o dużych kwiatach (wysiew własny pomieszany z dokupionymi)
Obrazek Obrazek

Zapowiedź lilii - tutaj druga próba Purple Eye (sama się rozmnożyła, ja sadzę cebule do donic pojedynczo ;:224 ), dwa lata temu zamówiona jako Purple Eye cebula okazała się nie być oczekiwaną odmianą; tym razem kupiłam w innym miejscu, może tej wiosny się uda?
Obrazek

I jeszcze rzut oka na wewnętrzne parapety (a raczej podłogi, bo parapetów w tej chwili brakuje ;:306 )

Ostatnie zakupy roślinne w tym roku - phalenopsisy. Z czego ten białoróżowy na mnie czekał w sklepie przez 2 tygodnie, serio - kiedy tylko pojawiła się nowa plansza storczyków w sklepie, ten jeden od razu zwrócił moją uwagę, ale go nie kupiłam, bo mam parapety w domu zajęte i storczyków w bród... a ten stał tam przez trzy następne dostawy storczyków, aż po dwóch tygodniach wylądował na przecenie z resztkami (z 40zł na 12zł) i już wtedy musiałam go kupić, nie dało się inaczej ;:170
Obrazek

Potem była następna ostatnia roślinka, dwie cebule hippeastrum (powiedziawszy na forum, że już więcej cebul nie będzie, następnego dnia w markecie natknęła się na przecenę zwartnic i wszyscy wiedzą, jak to sie skończyło ;:170 )
Obrazek

I tradycyjnie, po tym ostatnim w tym roku roślinkowym zakupie, nabyłam jeszcze takie o, co wydaje mi się, że mam od zeszłego roku na wishliście... ;:204 Ale powiedzcie mi dokładnie, co to jest? Czy to jest to, co ja myślę, że jest? Ale nie powiem co ja myślę, bo jak to nie jest to, to będzie gafa :D
Obrazek

:wit
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Pięknie, wiosennie, kolorowo u Ciebie. Chociaż wszystkie rośliny wyglądają doskonale to dla mnie tym razem bratki z dużymi kwiatami - bezbłędne! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Widzę, że popracowałaś trochę ;:215 . Prawdziwa wiosna u Ciebie i dużo nowości, tak trzymać :D . Nie wiem, co Ty myślisz, że jest na ostatniej fotce, ale to nolina :D . Jeżeli ją zostawisz tak, jak jest, to brzuszki od środka doniczki zrobią się płaskie, tzn. będą się stykać ze sobą i rosnąć na zasadzie, kto silniejszy, ten lepszy. Później trudno będzie rozsadzić. Teraz możesz to zrobić bez problemu. Mnie się podobają i rozsadzone , i rosnące razem. Bardzo lubię te rośliny.
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ pracowicie! :) I jak ładnie! Wiosna jest, jest. Pięknie u Ciebie. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”