Wszystko o pomidorach cz. 12
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
Bardzo proszę o odpowiedź, muszę przerzedzić pomidory, tzn. oberwać trochę liści i niektóre pędy, za bardzo się rozrosły a pogoda sprzyja chorobom grzybowym Jutro ma u nas solidnie padać czy mogę obrywać dziś czy lepiej poczekać na suche dni?
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie podejmę za Ciebie decyzji ale napiszę ,że ja obrywam lub przycinam liście do połowy bez względu na pogodę. Patrzę aby krzaki miały przewiew ponieważ, działeczka z pomidorami jest prawie w lesie i przez to wilgoć na liściach utrzymuje się dużej. W foliaku czynię to samo bo krzaki pięknie wyrosły na ziemi kompostowej w dorodne liście jak ,,kaskady" do ziemi W sumie to widzę ,że odmiany różnią się pokrojem i gęstością liści.
Dziękuję za odp. Właśnie o ten przewiew mi chodzi, pomidory tak się rozrosły, że dosłownie mam busz i też też liście do ziemi, ogromne.
Chciałabym też w tym celu usunąć niektóre pędy, bo zostawiłam po 2-3 główne i to jednak za gęsto, ale boję się że przy takiej pogodzie w miejsce po ucięciu nie wda się jakieś choróbsko.
Chciałabym też w tym celu usunąć niektóre pędy, bo zostawiłam po 2-3 główne i to jednak za gęsto, ale boję się że przy takiej pogodzie w miejsce po ucięciu nie wda się jakieś choróbsko.
Bez obaw, żadne choroby nie grożą, spokojnie usuń co chcesz.
- Basia_z_Rynku
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2015, o 14:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja również usuwam co potrzeba bez względu na pogodę. Myślę, że trzymanie zbyt gęstego krzaka, z wilkami, z małym dostępem powietrza, z tym wspomnianym przez Hesię buszem robi pomidorom gorzej, niż pogoda. aha, z tych usuniętych części warto sobie zrobić gnojówkę, ale to pewnie wiecie.dyrydyry7 pisze:Bez obaw, żadne choroby nie grożą, spokojnie usuń co chcesz.
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli to już wyrośnięty owoc i większy nie będzie, to może być Tigerella.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ganio4 to green zebra Dziękuje za pomoc Miałem napisaną odmianę na patyczku drewnianym ale zgnił i doczytać się nie mogłem Dobra jest w smaku ? Mam chyba 6 krzaków.
Miałam 4 lata temu dwa krzaki pod folią. Ani plennością, ani smakiem nie powaliła, aczkolwiek nie jest ,,słaba", tylko ja szukałam wtedy pomidorów w typie ,,befsztyk". Twarda, kwaskowata, dobra na kanapki.
Kasia
Czy tym razem się nie pospieszyłam z zerwaniem? Malachitowa Szkatułka po raz kolejny, większy egzemplarz. Jeszcze twardawy. Jak dziś przyjdzie moja waga kuchenna to dodam ile waży
Pozdrawiam, Gosia:)
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Musisz sama wypróbować, na jakim etapie dojrzałości będzie Ci smakować.
Ja zrywam, jak jest bardziej żółta i taka trochę ciapowata. Taką lubię.
Ja zrywam, jak jest bardziej żółta i taka trochę ciapowata. Taką lubię.
Pozdrawiam, Marta.