Cytrusy - uprawa i rozmnażanie
-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cytrusy - uprawa i rozmnażanie
Ula nie zauważyłam robaczków , może to z kwiatuszków coś ściekało nie wiem , gałązki sa suche
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Jakie NPK ma ten nawóz? 

W związku z tym , że jest to nawóz z dużą przewagą azotu ja użyłabym go dopiero na wiosnę do roślin o dużej masie zielonego np. paproci .
-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 sty 2015, o 14:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam, jestem nowym forumowiczem jak i początkującym hodowcą cytrusów. Posiadam parę roślinek z pestek (grejpfruta, pomarańcza, cytryna) z owoców kupionych w sklepie. Oczywiście jak większość chyba z nas miałem naiwną nadzieje, że kiedyś te roślinki zaowocują... tzn ponoc kiedyś tak, ale nie chcę mi się czekać 25 lat.;] Miałem okazję niedawno na zrazy z mandarynki, ale niestety szczepienie powinno się wykonywać wiosną więc sobie odpuściłem.
Nie mogę nigdzie znaleźć wątku specjalnie poświęconemu zrazom cytrusów dlatego pytam tu...
Nie mogę nigdzie znaleźć wątku specjalnie poświęconemu zrazom cytrusów dlatego pytam tu...
Niestety nie mam dalszej możliwości zimowania kalamondyny. Stała w nieogrzewanym domu od lata 2014, niestety temperatury w pomieszczeniach spadły na tyle, że zabrałam drzewko. Następnie trzymałam je przez 4 doby w garażu, gdzie panuje o kilka stopni więcej. Po tych 4 dobach przeniosłam już drzewko na mieszkanie. Przycięłam, ustawiłam w najbardziej nasłonecznionym miejscu w pokoju w którym średnia temperatura to ok 20 - 21 stopni. Czy zbyt szybkie zakończenie zimowania może negatywnie wpłynąć na roślinę ? Wiem, że część osób nie zimuje cytrusów (z braku możliwości) a i tak im pięknie rosną. Co teraz ?
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Re: Szkodnik na drzewku grejfrutowym
Według mnie, to tarczniki.Pozdrawiam klakier.
Re: Szkodnik na drzewku grejfrutowym
Dziękuję za szybką odpowiedź, sprawdziłem i na to wygląda że to tarczniki. Teraz mogę się nimi zająć. Jeszcze raz dziękuję.
Witam
Od ponad roku hoduję sobie cytrynę z pestki, do tej pory wszystko było ok i rosła jak na drożdżach. Niestety jakieś 3 dni temu, z dnia na dzień zaczął jej usychać jeden liść (jeden z dwóch największych) po czym następnego dnia to samo dopadło ten drugi liść. :/ Czy ktos może powiedzieć jaka jest tego przyczyna? Szukałem w wielu miejscach ale jakoś nie znalazłem tego co by odpowiadało wyglądowi moich lisci.
http://imageshack.com/a/img905/7483/zKE7PQ.jpg
http://imageshack.com/a/img661/1803/kq36yB.jpg
Od ponad roku hoduję sobie cytrynę z pestki, do tej pory wszystko było ok i rosła jak na drożdżach. Niestety jakieś 3 dni temu, z dnia na dzień zaczął jej usychać jeden liść (jeden z dwóch największych) po czym następnego dnia to samo dopadło ten drugi liść. :/ Czy ktos może powiedzieć jaka jest tego przyczyna? Szukałem w wielu miejscach ale jakoś nie znalazłem tego co by odpowiadało wyglądowi moich lisci.
http://imageshack.com/a/img905/7483/zKE7PQ.jpg
http://imageshack.com/a/img661/1803/kq36yB.jpg
- JAWiktor
- 100p
- Od: 21 mar 2013, o 11:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Coś więcej powiedziałbyś na temat uprawy tej cytryny: podlewanie, ziemia, wystawa, wewnątrz czy na zewnątrz, nawożenie itp.
Generalnie są trzy zasadnicze przyczyny: szkodniki, choroby grzybowe i błędy w uprawie czyli dokładnie to co widać na zdjęciach.
Popatrz pod spód liści czy szkodników nie widać to jako pierwsze bym sprawdził.
Generalnie są trzy zasadnicze przyczyny: szkodniki, choroby grzybowe i błędy w uprawie czyli dokładnie to co widać na zdjęciach.
Popatrz pod spód liści czy szkodników nie widać to jako pierwsze bym sprawdził.
Michał
Ta druga fotka to jest właśnie widok od spodu liścia, ja osobiście tam nie widzę żadnych szkodników. Co do uprawy to tak: podlewanie 1-2 razy w tyg wodą z filtra (raz na tydzień z dodatkiem odżywki dla cytrusów), ziemia uniwersalna, wystawa południowo-zachodnia, aktualnie stoi na balkonie w półcieniu (wcześniej jak zaczęły się problemy to stała w mieszkaniu), zraszana 2x dziennie.
- JAWiktor
- 100p
Początkowo myślałem o przypaleniu słonecznym ale piszesz, że problemy zaczęły się jak stała w mieszkaniu.
Podlewanie według mnie ok, tym bardziej że stoi na zewnątrz. No może ciut za często odżywka. Ja stosuję raz na dwa tygodnie.
Ziemia mogłaby być bardziej przepuszczalna, rozluźniona bo w uniwersalnej to tworzy się zbita bryła, szybko wysycha.
Na tej wystawie to wręcz chyba zasusza. Nie odstaje ziemia od doniczki
Szkodniki, hmm... Może przędziorek, lubi sucho i ciężko go wypatrzyć.
Spróbuj podlewać odżywką co dwa tygodnie, a samą roślinę podlewaj tak jak teraz ale do podstawki, niech woda podsiąka. Nalej pełną podstawkę i po pół godzinie mniej więcej, wylej nadmiar wody. Przed wylaniem sprawdź czy woda zwilżyła wierzchnią warstwę ziemi. Następne podlewanie jak ziemia przeschnie, a nie zaschnie. Myślę sobie, że w uniwersalnej ziemi i na takiej wystawie po prostu brak jej wody.
Podlewanie według mnie ok, tym bardziej że stoi na zewnątrz. No może ciut za często odżywka. Ja stosuję raz na dwa tygodnie.
Ziemia mogłaby być bardziej przepuszczalna, rozluźniona bo w uniwersalnej to tworzy się zbita bryła, szybko wysycha.
Na tej wystawie to wręcz chyba zasusza. Nie odstaje ziemia od doniczki

Szkodniki, hmm... Może przędziorek, lubi sucho i ciężko go wypatrzyć.
Spróbuj podlewać odżywką co dwa tygodnie, a samą roślinę podlewaj tak jak teraz ale do podstawki, niech woda podsiąka. Nalej pełną podstawkę i po pół godzinie mniej więcej, wylej nadmiar wody. Przed wylaniem sprawdź czy woda zwilżyła wierzchnią warstwę ziemi. Następne podlewanie jak ziemia przeschnie, a nie zaschnie. Myślę sobie, że w uniwersalnej ziemi i na takiej wystawie po prostu brak jej wody.
Michał
Co do przepuszczalności ziemi to jest ona wymieszana z piaskiem więc raczej powinna być przepuszczalna. A co do nalewania wody w podstawkę to nie wiem czy przejdzie bo w doniczce na dnie jest keramzyt i na podstawce też go wysypałem i cały czas jest zalany wodą. Może za dużo tej wody?
- JAWiktor
- 100p
Moje cytryny też mają drenaż w postaci keramzytu, a wodę podciągają wręcz wysysają z podstawki. Podstawka pusta bez keramzytu.
Sprawdź czy w takich warunkach jakie masz ziemia jest wilgotna/mokra w całej doniczce. Może być tak, że zalewasz korzenie, a reszta schnie.
Jeśli ziemia jest mokra cały czas to też nie dobrze.
-----------------------------
Postaw doniczkę w pustej podstawce, usuń keramzyt. Odczekaj 3-4 dni. Sprawdź następnie jak z wilgotnością ziemi. Podlej do podstawki, jak mówiłem wcześniej. Nie przestawiaj roślin na pełne słońce, daj im wytchnąć nieco.
Sprawdź czy w takich warunkach jakie masz ziemia jest wilgotna/mokra w całej doniczce. Może być tak, że zalewasz korzenie, a reszta schnie.
Jeśli ziemia jest mokra cały czas to też nie dobrze.
-----------------------------
Postaw doniczkę w pustej podstawce, usuń keramzyt. Odczekaj 3-4 dni. Sprawdź następnie jak z wilgotnością ziemi. Podlej do podstawki, jak mówiłem wcześniej. Nie przestawiaj roślin na pełne słońce, daj im wytchnąć nieco.
Michał
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
Re: Mandarynka z pestki.
Wreszcie udało mi się znalezć pięć pestek w pomarańczy. Co prawda małe szanse, że trafi mi się dwuzarodkowe, ale spróbuję. Może będę miał szczęście...
Pozdrawiam
Tomek
Tomek