Cytrusy - uprawa i rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
KASIENKA82
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cytrusy - uprawa i rozmnażanie

Post »

Ula nie zauważyłam robaczków , może to z kwiatuszków coś ściekało nie wiem , gałązki sa suche
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Jakie NPK ma ten nawóz? :)
x-u-3
---
Od: 20 kwie 2013, o 19:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W związku z tym , że jest to nawóz z dużą przewagą azotu ja użyłabym go dopiero na wiosnę do roślin o dużej masie zielonego np. paproci .
corpha76lon
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 sty 2015, o 14:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam, jestem nowym forumowiczem jak i początkującym hodowcą cytrusów. Posiadam parę roślinek z pestek (grejpfruta, pomarańcza, cytryna) z owoców kupionych w sklepie. Oczywiście jak większość chyba z nas miałem naiwną nadzieje, że kiedyś te roślinki zaowocują... tzn ponoc kiedyś tak, ale nie chcę mi się czekać 25 lat.;] Miałem okazję niedawno na zrazy z mandarynki, ale niestety szczepienie powinno się wykonywać wiosną więc sobie odpuściłem.

Nie mogę nigdzie znaleźć wątku specjalnie poświęconemu zrazom cytrusów dlatego pytam tu...
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Od: 16 mar 2014, o 09:34

Post »

Niestety nie mam dalszej możliwości zimowania kalamondyny. Stała w nieogrzewanym domu od lata 2014, niestety temperatury w pomieszczeniach spadły na tyle, że zabrałam drzewko. Następnie trzymałam je przez 4 doby w garażu, gdzie panuje o kilka stopni więcej. Po tych 4 dobach przeniosłam już drzewko na mieszkanie. Przycięłam, ustawiłam w najbardziej nasłonecznionym miejscu w pokoju w którym średnia temperatura to ok 20 - 21 stopni. Czy zbyt szybkie zakończenie zimowania może negatywnie wpłynąć na roślinę ? Wiem, że część osób nie zimuje cytrusów (z braku możliwości) a i tak im pięknie rosną. Co teraz ?
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
karo962
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 mar 2012, o 22:18

Szkodnik na drzewku grejfrutowym

Post »

Witam, pojawił mi się ostatnio jakiś szkodnik, nie wiem co to jest. Na początku myślałem, że coś się przyczepiło do pnia, ale zaczęło się pojawiać tego coraz więcej i się rozprzestrzeniło na całą roślinę. Proszę o pomoc.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23

Re: Szkodnik na drzewku grejfrutowym

Post »

Według mnie, to tarczniki.Pozdrawiam klakier.
karo962
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 mar 2012, o 22:18

Re: Szkodnik na drzewku grejfrutowym

Post »

Dziękuję za szybką odpowiedź, sprawdziłem i na to wygląda że to tarczniki. Teraz mogę się nimi zająć. Jeszcze raz dziękuję.
john5
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2015, o 17:29

Post »

Witam

Od ponad roku hoduję sobie cytrynę z pestki, do tej pory wszystko było ok i rosła jak na drożdżach. Niestety jakieś 3 dni temu, z dnia na dzień zaczął jej usychać jeden liść (jeden z dwóch największych) po czym następnego dnia to samo dopadło ten drugi liść. :/ Czy ktos może powiedzieć jaka jest tego przyczyna? Szukałem w wielu miejscach ale jakoś nie znalazłem tego co by odpowiadało wyglądowi moich lisci.

http://imageshack.com/a/img905/7483/zKE7PQ.jpg
http://imageshack.com/a/img661/1803/kq36yB.jpg
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p
Od: 21 mar 2013, o 11:17

Post »

Coś więcej powiedziałbyś na temat uprawy tej cytryny: podlewanie, ziemia, wystawa, wewnątrz czy na zewnątrz, nawożenie itp.
Generalnie są trzy zasadnicze przyczyny: szkodniki, choroby grzybowe i błędy w uprawie czyli dokładnie to co widać na zdjęciach.
Popatrz pod spód liści czy szkodników nie widać to jako pierwsze bym sprawdził.
Michał
john5
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ta druga fotka to jest właśnie widok od spodu liścia, ja osobiście tam nie widzę żadnych szkodników. Co do uprawy to tak: podlewanie 1-2 razy w tyg wodą z filtra (raz na tydzień z dodatkiem odżywki dla cytrusów), ziemia uniwersalna, wystawa południowo-zachodnia, aktualnie stoi na balkonie w półcieniu (wcześniej jak zaczęły się problemy to stała w mieszkaniu), zraszana 2x dziennie.
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p

Post »

Początkowo myślałem o przypaleniu słonecznym ale piszesz, że problemy zaczęły się jak stała w mieszkaniu.
Podlewanie według mnie ok, tym bardziej że stoi na zewnątrz. No może ciut za często odżywka. Ja stosuję raz na dwa tygodnie.
Ziemia mogłaby być bardziej przepuszczalna, rozluźniona bo w uniwersalnej to tworzy się zbita bryła, szybko wysycha.
Na tej wystawie to wręcz chyba zasusza. Nie odstaje ziemia od doniczki :?:
Szkodniki, hmm... Może przędziorek, lubi sucho i ciężko go wypatrzyć.
Spróbuj podlewać odżywką co dwa tygodnie, a samą roślinę podlewaj tak jak teraz ale do podstawki, niech woda podsiąka. Nalej pełną podstawkę i po pół godzinie mniej więcej, wylej nadmiar wody. Przed wylaniem sprawdź czy woda zwilżyła wierzchnią warstwę ziemi. Następne podlewanie jak ziemia przeschnie, a nie zaschnie. Myślę sobie, że w uniwersalnej ziemi i na takiej wystawie po prostu brak jej wody.
Michał
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
john5
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Co do przepuszczalności ziemi to jest ona wymieszana z piaskiem więc raczej powinna być przepuszczalna. A co do nalewania wody w podstawkę to nie wiem czy przejdzie bo w doniczce na dnie jest keramzyt i na podstawce też go wysypałem i cały czas jest zalany wodą. Może za dużo tej wody?
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p

Post »

Moje cytryny też mają drenaż w postaci keramzytu, a wodę podciągają wręcz wysysają z podstawki. Podstawka pusta bez keramzytu.
Sprawdź czy w takich warunkach jakie masz ziemia jest wilgotna/mokra w całej doniczce. Może być tak, że zalewasz korzenie, a reszta schnie.
Jeśli ziemia jest mokra cały czas to też nie dobrze.

-----------------------------

Postaw doniczkę w pustej podstawce, usuń keramzyt. Odczekaj 3-4 dni. Sprawdź następnie jak z wilgotnością ziemi. Podlej do podstawki, jak mówiłem wcześniej. Nie przestawiaj roślin na pełne słońce, daj im wytchnąć nieco.
Michał
Awatar użytkownika
tomekb1
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 30 gru 2012, o 18:33

Re: Mandarynka z pestki.

Post »

Wreszcie udało mi się znalezć pięć pestek w pomarańczy. Co prawda małe szanse, że trafi mi się dwuzarodkowe, ale spróbuję. Może będę miał szczęście...
Pozdrawiam
Tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”