Jabłoń: choroby, szkodniki
Re: Czerwienieją liście jabłoni
A ten pęd wyrósł nad czy pod miejscem szczepienia (na zdjęciu wydaje się że nad)? Jeśli nad to spartan, jeśli pod to podkładka.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Choroba jabłoni
Nie zgadzam się.jagusia111 pisze:To nie są niewykształcone liście tylko porażone przez maczniaka.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Każdy ma prawo do swojej opinii. Może ktoś trzeci rozstrzygnie
.

- maryann
Może wujek google? Wystarczy wyszukać zdjęcia i widać- mączniak nie atakuje jednego listka z rozetki!
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Proponuję nie opierać się na zdjęciach z wujka G..., ale wybrać się do jakiegoś średnio chronionego sadu i pooglądać rozetki liściowe w różnym stadium porażenia mączniakiem.
- maryann
Weź trochę wstrzymaj, bo to wątek nie o agreście, a Amistar szkodzi jabłoni!Jarmall pisze:Czy mączniak czy nie ale popryskałem Amistar 250 SC i już jest lepiej.
-- Pt 13 maja 2016 17:36 --
Sprawdziłem zdjęcia w sieci w/g tego, co obserwuję co roku. Nigdy mączniak nie wygląda tak jak u góry tematu!jagusia111 pisze:Proponuję nie opierać się na zdjęciach z wujka G...,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Będzie rosła zupełnie normalnie. W miarę grubienia pnia to wygięcie będzie znikać. Dobrze byłoby ją przez pierwsze lata palikować tak jak już widzę to robisz. Oby tak dalej zdrowo sobie rosła.
Tak, na razie ma nie dużego bambusa, z wiekiem dostanie większego
na zimę ją otuliłam grubą agrowłókniną i dała radę bo zdrewniał ten pęd. Ta jabłoń to sentyment z dzieciństwa, musi mi urosnąć i dać owoce 

Za jakiś czas jak już ten pęd nabierze mocy obetnij tę uschniętą część niżej tak jak obcięta jest podkladka i zasmaruj funabenem wtedy grubiejący pień zaleje to miejsce i po kilku latach nie będzie śladu.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na jakiej podkładce było to drzewko ? Nie chcę cię martwić ale widzę spore szanse na to że rośnie ci ładna podkładka a spartan niestety padł cały [jeśli ktoś ma spartana było by dobrze porównać np. kolory kory] .
Też uważam ze rośnie podkładka.
Podkładka M26 karłowa. Widać że jest koloru zielonego a Spartan był brązowy i ten pęd który wyrósł to też jest brązowy.NOWY 83 pisze:Na jakiej podkładce było to drzewko ? Nie chcę cię martwić ale widzę spore szanse na to że rośnie ci ładna podkładka a spartan niestety padł cały [jeśli ktoś ma spartana było by dobrze porównać np. kolory kory] .