Ogórek - choroby, szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kamolotka
100p
100p
Od: 25 lut 2012, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek - choroby, szkodniki

Post »

Witam,
moje ogóreczki ogólnie mają się dobrze , ale zauważyłam dzisiaj na liściach jakieś dziwne plamy , oglądałam zdjęcia ale nie znalazłam nic podobnego chyba że coś przeoczyłam bardzo proszę o pomoc co to takiego ?? dodam że te dziurki spowodowała taka mała gąsieniczka zielona ale już je wygoniłam ;)
Obrazek
Pozdrawiam Kamilla
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kamolotka, mnie to wygląda na mączniaka.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
kamolotka
100p
100p

Post »

cantati pisze:Kamolotka, mnie to wygląda na mączniaka.
a czy mogę go teraz czymś potraktować , dodam że mam już ogórki ...
Pozdrawiam Kamilla
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jak wygląda spód liścia?
Możesz zrobić i wstawić zdjęcie?
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
kamolotka
100p
100p

Post »

cantati pisze:A jak wygląda spód liścia?
Możesz zrobić i wstawić zdjęcie?
zrobię tylko akurat aparat się wyładował , ale jak patrzyłam to może te plamki nie sa tak widoczne jak na wierzchu ale też są , zdjęcie wstawię za jakąś godzinkę
Pozdrawiam Kamilla
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jaki mają kolor te plamki pod spodem liści? Taki brunatnofioletowy? Jeśli tak, to na pewno mączniak.
Zobacz sobie, jaki z podanych w poniższej tabeli środków możesz u siebie dostać, ja bym natychmiast którymś z nich zrobiła oprysk. Jeśli zmiany są na razie niewielkie, możesz spróbować opryskać Grevitem, to środek na bazie wyciągu z grapefruita. Ale wtedy na zmianę z Bravo 500 SC lub Gwarant 500, tak jak w tabelce:

Obrazek
Źródło: Metodyka integrowanej produkcji ogórka gruntowego, PIORIN, Warszawa 2005, http://piorin.gov.pl/cms/upload/akt/ipo ... go2005.pdf
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Może to być początek mączniaka rzekomego, najbardziej na teraz to amistar, ale trzeba także bardziej wietrzyć, na ogół pod folią najpierw przy dużym nawilgoceniu występują objawy na owocach (niekoniecznie). Dobrym środkiem którego stosuję to polyversum, na razie nie mam żadnych chorób grzybowych, u mnie trochę zwiększyła się populacja przędziorka, spical plus nie nadąża, ale już wprowadzony spidex powinien go załatwić.
Awatar użytkownika
kamolotka
100p
100p

Post »

od spodu te plamki normalnie nie są widoczne dopiero pod jakimś kontem widać taki nalocik a z wierzchu one są białe , myślałam że może pochlapałam je obornikiem jak podlewałam , na razie to jest na dolnych liściach a góra jest zdrowa , rosną w górę po sznurkach i nie są w szklarni tylko na tarasie

Obrazek
Pozdrawiam Kamilla
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Nie zwróciłem uwagi, że to Hiszpania i cieplejszy klimat niż w Polsce. Coś jeszcze widać jakby liście podgryzały przędziorki. Sprawdź, najlepiej przez lupę, czy czy nie chodzą jakieś robaczki.
Awatar użytkownika
kamolotka
100p
100p

Post »

ekopom pisze:Nie zwróciłem uwagi, że to Hiszpania i cieplejszy klimat niż w Polsce. Coś jeszcze widać jakby liście podgryzały przędziorki. Sprawdź, najlepiej przez lupę, czy czy nie chodzą jakieś robaczki.
te dziurki to po takich małych zielonych gąsieniczkach ale już je wygoniłam sprawdzam co dzień :) nie ma nic
Pozdrawiam Kamilla
anae31
100p
100p
Od: 16 mar 2011, o 09:57

Post »

Witajcie, mam problem
dolne liście u moich 5 ogórków kupionych na bazarze.
dodam że mają one juz male ogóreczki i te rosną. Tylko jeden mały zżółkł i chyba go trafi...
Obrazek

POMOCY
Pozdrawiam, Ania
blaszkoo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 maja 2012, o 11:53

Post »

Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy w diagnozie stanu moich ogórków. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Na uwagę zasługuje fakt, że zawiązki ogórków, pędy boczne, czubki i młode liście są w porządku. Problem jest poważny bo prowadzi do zasychania czy więdnięcia liści z takimi nerwami, sam nie wiem jak to nazwać widać to na zdjęciach 2,5,7 i na dwóch ostatnich, liście potrafią zaschnąć czy zwiędnąć praktycznie całkiem w ciągu jednej nocy i rano okazuje się, że muszę usunąć nawet kilka liści z jednej rośliny. nie wiem czy to jakaś choroba grzybowa czy błąd w pobieraniu jakiegoś składnieka. Proszę o pomoc
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
blaszkoo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 maja 2012, o 11:53

Re: Choroby pomidorów i ogórków

Post »

Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy w diagnozie stanu moich ogórków. Na uwagę zasługuje fakt, że zawiązki ogórków, pędy boczne, czubki i młode liście są w porządku. Problem jest poważny bo prowadzi do zasychania czy więdnięcia liści z takimi nerwami, sam nie wiem jak to nazwać widać to na zdjęciach 2,3,6 i na dwóch ostatnich, liście potrafią zaschnąć czy zwiędnąć praktycznie całkiem w ciągu jednej nocy i rano okazuje się, że muszę usunąć nawet kilka liści z jednej rośliny. nie wiem czy to jakaś choroba grzybowa czy błąd w pobieraniu jakiegoś składnieka. Proszę o pomoc Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Choroby pomidorów i ogórków

Post »

Witam. Blaszkoo, czyżby to było fuzaryjne więdnięcie ogórków? A jak je tego nabawiłeś? Ja mogę tylko podejrzewać /brak widoku łodyg/, niekompletne dane. Pozdr, Francik.
Francik
beata13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2012, o 16:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek

Moja wierzba japońska i ogórek (śremski) :(

Czy ktoś wie co to może być? I jak się tego pozbyć?

Z góry dziękuję za pomoc.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”