Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych

Post »

podjadek pisze:Mam zamiar szczepić na Mirabelce Węgierkę.
Nie mam jeszcze zrazów. Chcę je pozyskać gdy się troszkę się ociepli. Tak naprawdę dopiero teraz temperatura spadła poniżej -7 stopni (zachodniopomorskie).
Czy jest sens takie szczepienie? Jeśli tak to kiedy? Jak ruszy wegetacja?
Zrazy pobierz po mrozach nim ruszy wegetacja,a szczepienie to już zależne od wiosny.U mnie będziemy szczepić ale na śliwie wangenheimie bo bardziej karłowa i wcześniej wchodzi w owocowanie.
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

podjadek pisze:Mam zamiar szczepić na Mirabelce Węgierkę.
Nie mam jeszcze zrazów. Chcę je pozyskać gdy się troszkę się ociepli. Tak naprawdę dopiero teraz temperatura spadła poniżej -7 stopni (zachodniopomorskie).
Czy jest sens takie szczepienie? Jeśli tak to kiedy? Jak ruszy wegetacja?
Jak się domyślam, to w szczepieniu doświadczenia raczej nie masz. A śliwy dużo trudniej się szczepią niż jabłonie czy grusze. Mi zawsze fachowcy radzili, żebym raczej śliwy okulizował. Robiłem tak w ub. roku i wygląda, w przeciwieństwie do mojego szczepienia śliw, że nawet mi to wyszło, chociaż pierwszy raz robiłem. I odpada problem z przechowaniem zrazów.
A co do mirabelki (czy raczej ałyczy) - to szczep na niej, jak masz kiepską glebę. Na dobrej proponowałbym na Wegierce Wangenheima - mniejsze drzewo urośnie i chyba szybciej będzie owocować.
A tak nawiasem mówiąc, to węgierki bardzo dobrze powtarzają cechy z nasion. Kiedyś nikt przecież ich nie szczepił, tylko sadzono siewki albo odrosty.
vader2
100p
100p
Od: 12 lis 2012, o 21:34

Post »

Tak, potwierdzam,że najlepszą metodą szczepienia śliw jest okulizacja. Roczny przyrost takiego pędu po okulizacji jest porównywalny do przyrostu szczepionego zraza, a do tego dostępność materiału i odpada problem przechowywania zrazów( okulizacja letnia)
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

No to będzie trzeba poczytać na temat okulizacji.
Jeszcze jedno pytanie. Na mojej działce rośnie sobie jarzębina. Chciałem ją wyciąć, ale pomyślałem o szczepieniu aronii. Dobrze kombinuję?
Jak to zrobić? Szczepienie, czy okulizacja?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Mam zaszczepioną aronię na wysokości 120 cm.Szczepiłem łącznie chyba ze trzy lata: okulizacja,stosowanie i w boczną szparę wszystko się przyjęło.Przyrosty ma mniejsze niż na własnych korzeniach (podobnie jest ze szczepionymi porzeczkami) ale owocowanie obfitsze.
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Z okulizacje masz o tyle lepiej że można założyć kilkanaście nawet oczek i wybierasz sobie te które najlepiej rosną. Poza tym mniejsze ryzyko infekcji i okulizacje możesz przeprowadzić w lecie, a szczepienia zazwyczaj zimą. Po co marznąć?
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
idepozapalki
200p
200p
Od: 17 maja 2012, o 20:44

Post »

Czy można by teraz pobierać zrazy do szczepienia ?
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Zdecydowanie za późno. Pozostała jedynie letnia okulizacja śpiącym oczkiem.
Chyba że ktoś Ci odstąpi jakieś zrazy.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

Niby dlaczego za późno? Zrazy maja być w spoczynku i nie przemarznięte. Jak do tej pory nie było mrozów -20 albo większych. I do tego drzewa są w spoczynku zimowym. Spokojnie możesz pobierać teraz zrazy.
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Też tak uważam ...my szczepimy na wiosnę i też mam dopiero zrazy uciąć ;:108
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
and777
200p
200p
Od: 1 cze 2008, o 09:25

Post »

Ja zrazy tnę pod koniec zimy, przed nabrzmiewaniem pąków.
Jak ktoś na większą skalę szczepi to pewnie organizacyjnie wygodniej jest wcześniej pobrać zrazy i zadołować w zimnym miejscu ale dla kilku sztuk to można przed szczepieniem naciąć.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58

Post »

Ja do szczepienia gruszy dostałem zrazy dzień prędzej przed szczepieniem piotr

-- 25 sty 2014, o 17:20 --

i dwa na trzy się przyjeły
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
idepozapalki
200p
200p
Od: 17 maja 2012, o 20:44

Post »

Planuję wiosną zaszczepić kilka czereśni ptasich najwcześniejszymi starymi czereśniami w mojej okolicy. Dojrzewają przed robakami. Do tej pory drzewa u mnie nie sprawiały wrażenia zimowego spoczynku. W zeszłym roku próbowałem szczepienia jabłoni, ale z powodu braku doświadczenia pobrałem nieodpowiednie zrazy. Latem zaoczkowałem kilka grusz, odmianą która w mojej okolicy zachowała się ledwie jako jedna gałąź dawno temu zaszczepiona na ulęgałce - została zagłuszona. Czy się udało okaże się wiosną gdy oczka z letniego szczepienia puszczą - bądź nie.
Grusza z wyglądu przypomina Triumf Packhama - tak samo nierówna skórka. Najlepsze w tej odmianie jest to, że już końcem sierpnia owoce są jadalne - tzn gruszka jest soczysta i bardzo smaczna jednak jest dość twarda. Właściciel drzewa twierdzi że mogą wisieć na drzewie do później jesieni i są bardzo dobre - jednak ze względu na smak owoców nie ma ich już we wrześniu gdy są jeszcze twarde. Wiem że to względne ale moim zdaniem w smaku przypomina Konferencje, Jeżeli przy okazji komuś skojarzy się ta odmiana to bardzo chętnie bym ją nazwał.
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Jak to nie było dużych mrozów? Dziś rano a mieszkam od Warszawy 14km było -21st. C.

Nie chcę cytować fachowej literatury, bo nie mam teraz czasu na wertowanie dziesiątek książek z mojej biblioteczki ale z tego co pamiętam większość z nich zaleca pobieranie zrazów w końcu jesieni i przetrzymywaniu ich w wilgotnym piasku lub torfie w temperaturze około od 0 do 2st.C. W tych czasach zazwyczaj przechowuje się w chłodni dzięki czemu jest stała wilgotność i nie ma wahań temperatury.
Marek
and777
200p
200p
Od: 1 cze 2008, o 09:25

Post »

swistak pisze:Ja do szczepienia gruszy dostałem zrazy dzień prędzej przed szczepieniem piotr

-- 25 sty 2014, o 17:20 --

i dwa na trzy się przyjeły
Ja w ubiegłym roku też dostałem kilka zrazów gruszy odm. Bera i zaraz w tym samym dniu zaszczepiłem.
Na 5 szt. 4 przyjęły się, już pączki nabrzmiewały jak ścinaliśmy zrazy.
Jak więcej do szczepienia to lepiej nie ryzykować i przygotować zrazy wcześniej.
Masz może bardzo stare odm. grusz i jabłoni?
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”