Pomidory - nawożenie
Re: Czym nawozić pomidory>
W tym roku było rzędowo,ale teraz chciałam też przygotować glebę.Raz przynajmniej mam pewność co robić. Dziękuję 

Pomorze...klimat łagodniejszy
.

-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
forumowicz
Proszę o ułożenie programu nawożenia. Niebawem kończę uprawę i chciałbym przygotować odpowiednio glebę na wiosnę. Folia ma 5,5 m2
Mam:
Dostęp do świeżego (z dużą ilością słomy) obornika od kur wiejskich
Siarczan potasu
Superfosfat wzbogacony
Saletra wapniowa
MŚ do pomidorów
oraz taki nawóz http://www.luvena.pl/page.php/1/0/show/ ... oplon.html
Proszę o ułożenie programu nawożenia. Niebawem kończę uprawę i chciałbym przygotować odpowiednio glebę na wiosnę. Folia ma 5,5 m2
Mam:
Dostęp do świeżego (z dużą ilością słomy) obornika od kur wiejskich
Siarczan potasu
Superfosfat wzbogacony
Saletra wapniowa
MŚ do pomidorów
oraz taki nawóz http://www.luvena.pl/page.php/1/0/show/ ... oplon.html
Mój drogi kolego, ktoś mi przesłał tego sezonu analizę gleby ze swojego foliaka. Okazało się, że skład był porównywalny ze składem obornika.
U Ciebie może być podobna historia jeśli uprawiasz działkę dłuższy czas stosując jakiekolwiek nawożenie. Trzeba wziąć pod uwagę prosty fakt, że pod osłonami składniki pokarmowe gleby nie są wymywane w takim stopniu, jak w otwartym gruncie. Nawet na glebach lekkich i przepuszczalnych.
Zatem bez analizy gleby nie jestem Ci w stanie pomóc. Jeśli Ci podam ilości nawozów do poziomu wymaganego dla pomidorów to może się okazać, że będzie to grubo za dużo i będziesz potem na mnie psioczył.
U Ciebie może być podobna historia jeśli uprawiasz działkę dłuższy czas stosując jakiekolwiek nawożenie. Trzeba wziąć pod uwagę prosty fakt, że pod osłonami składniki pokarmowe gleby nie są wymywane w takim stopniu, jak w otwartym gruncie. Nawet na glebach lekkich i przepuszczalnych.
Zatem bez analizy gleby nie jestem Ci w stanie pomóc. Jeśli Ci podam ilości nawozów do poziomu wymaganego dla pomidorów to może się okazać, że będzie to grubo za dużo i będziesz potem na mnie psioczył.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Cały dzień mnie korciło, przeglądając ten wątek kilka razy aby napisać że bez analizy gleby to jakby strzelać kulą w płot. Nie chciałem jednak wyjść na jakiegoś mądrale i wymądrzać się dlatego czekałem na wypowiedź forumowicz. Jednak że to było już wałkowane tyle razy, sam dostałem taką odpowiedź także conajmniej jeden przykład jest
forumowicz gratuluje cierpliwości
Powracając do tematu to na mój ogródeczek przykurnikowy wskakują młode kurki i wydziubują poplon. Jak gęsto on musi być? Bo nie wiem czy dosiać. forumowicz A jak ma się do nawożenia kurzy obornik bo mam tego dużo, chodzi mi czy lepiej przedsiewnie czy zrobić gnojówkę? Jaki obornik wybrać? Mam dostępny bydlęcy, kozi( jedna koza), od kur, od królików. Mógłbym kompostować wybrany do wiosny( jeśli miało to by sens). Sorry że dołączyłem się do grona męczących 

-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Dopiero na początku czerwcu została ta folia wykonana. Wcześniej było to zwykłe pole gleba klasy 5. Podtapiana więc wykonałem koło foli rów (te glebę wyrzuciłem do środka) żeby woda nie wchodziła. Nawoziłem tylko saletrzak ok 2 garście i siarczan potasu też 2 garście. Po jakim czasie wykonałem oprysk siarczanem magnezu oraz raz podlałem Mś do pomidorów czubata łyżeczka na 10 litrów. ilość wody ok 35 litrów.forumowicz pisze:Mój drogi kolego, ktoś mi przesłał tego sezonu analizę gleby ze swojego foliaka. Okazało się, że skład był porównywalny ze składem obornika.
Nie wiadomo ile jest składników w glebie i ile jest w oborniku i na tej podstawie ja mam podać ile i czego dać do gleby?. Nie jestem cudotwórcą ani jasnowidzem. Zwłaszcza, jak to się tyczy małych powierzchni. Im mniejsza powierzchnia tym łatwiej o zasolenie nawet małymi dawkami nawozów.
- chmielu11
- 200p
- Od: 21 lip 2013, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
forumowicz czytam twoje wypowiedzi i teraz się głowię czy nie za wcześnie zacząłem z tym nawożeniem na przyszły sezon
Mam już przekopany kawałek ziemi z kurzeńcem i jeszcze zostało mi jakieś 3 rządki po 7 metrów na pomidory 2 i paprykę 1 ale właśnie czy jesienny i wiosenny deszcz nie wymyje mi tego obornika,czy lepiej poczekać do wiosny.Gleba jest dość lekka . 

Pozdrawiam Krzysiek
Ja, w swoim życiu, gospodarowałem na trzech działkach o różnych glebach. Jedno co te gleby łączyło, to były to gleby lekkie lecz o różnym poziomie wody gruntowej . Powiem, że najlepszy efekt nawożenia był przy wiosennym stosowaniu obornika. Ale tu dylemat. Nie wszystkie warzywa lubią świeży obornik. Trzeba albo tak rozplanowywać uprawy na działce, by temu warunkowi sprostać albo uprawiać warzywa, które mogą rosnąć na świeżym oborniku i w miarę możliwości stosować obornik szybko mineralizujący się .
Jeśli glebę masz lekką to trzeba się liczyć z tym, że azot, który jest już zmineralizowany lub zmineralizuje się do wiosny pójdzie w głąb gleby albo... do Bałtyku.
Jeśli glebę masz lekką to trzeba się liczyć z tym, że azot, który jest już zmineralizowany lub zmineralizuje się do wiosny pójdzie w głąb gleby albo... do Bałtyku.

Dostałam protokół z badania gleby w szklarni.Jest zasadowa z dużą zawartością wapnia,a małą potasu i fosforu.
Pozostałe pierwiastki są w normie.
Mam wiosną uzupełnić potas i fosfor.
Czy wiosną mogę zastosować te nawozy razem z obornikiem,ponieważ przed sadzeniem nawożę w szklarni rzędowo i nie wiem czy da się to pogodzić?
Ziemia w szklarni,a także na działce nigdy nie była wapnowana,ponieważ z badania płynem helliga wychodziło ,że w szklarni pH jest pomiędzy 7-8,a pod gołym niebem nawet ponad 8.
Pozostałe pierwiastki są w normie.
Mam wiosną uzupełnić potas i fosfor.
Czy wiosną mogę zastosować te nawozy razem z obornikiem,ponieważ przed sadzeniem nawożę w szklarni rzędowo i nie wiem czy da się to pogodzić?
Ziemia w szklarni,a także na działce nigdy nie była wapnowana,ponieważ z badania płynem helliga wychodziło ,że w szklarni pH jest pomiędzy 7-8,a pod gołym niebem nawet ponad 8.
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
Rozsyp na jesień siarkę i przekop 

No to pochwal się.Kaja pisze:Dostałam protokół z badania gleby w szklarni.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kaja, dostałaś zalecenia, ale jeśli napisałaś także tu i oczekujesz konfrontacji zaleceń, to powinnaś podać chociaż wyniki analizy, także powierzchnię uprawy i odmiany warzyw jakie chcesz uprawiać, to wtedy można dokładnie zalecić co zastosować i kiedy.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny