Kawon ( arbuz ) - część 1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon(arbuz)
Na torebce jest u góry:
WATERMELON
Carolina Cross # 183
SANDIA Carolina Cros # 183
pośrodku zdjęcie duuuuuuuuuuuużego podłużnego arbuza leżącego na beli słomy (podobno osiagają 90kg).
na dole:
BURPEE
SIGNATURE
Gigantis Fruits
i na obrazku jest napisane 100days (od kiedy to liczyć???)
http://www.burpee.com/fruit-plants/melo ... 00554.html
Mój ma "średnicę większą" 33cm, "średnicę mniejszą" 24cm, a nie wiem ile waży.
13 maja namoczyłam i na ligninę, 24 maja były liścienie, 2 czerwca posadziłam na czarnej włókninie i zakwitły dopiero ok 25 lipca. Nasiona były białe, w twardej łupinie (mam jeszcze jedno) przypominaja nasiona cukini (porównuję właśnie z nasionami Astry Polki).
WATERMELON
Carolina Cross # 183
SANDIA Carolina Cros # 183
pośrodku zdjęcie duuuuuuuuuuuużego podłużnego arbuza leżącego na beli słomy (podobno osiagają 90kg).
na dole:
BURPEE
SIGNATURE
Gigantis Fruits
i na obrazku jest napisane 100days (od kiedy to liczyć???)
http://www.burpee.com/fruit-plants/melo ... 00554.html
Mój ma "średnicę większą" 33cm, "średnicę mniejszą" 24cm, a nie wiem ile waży.
13 maja namoczyłam i na ligninę, 24 maja były liścienie, 2 czerwca posadziłam na czarnej włókninie i zakwitły dopiero ok 25 lipca. Nasiona były białe, w twardej łupinie (mam jeszcze jedno) przypominaja nasiona cukini (porównuję właśnie z nasionami Astry Polki).
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ostatnia szanso!
Dzięki za dane dot.tego arbuza.Napiszę do syna to będzie miał czas aby popatrzeć po sklepach.A może też mają w swoim ogrodzie.
Pozdrawiam serdecznie.
.
Dzięki za dane dot.tego arbuza.Napiszę do syna to będzie miał czas aby popatrzeć po sklepach.A może też mają w swoim ogrodzie.
Pozdrawiam serdecznie.
.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
100 dni teoretycznie od wysiania, ale w praktyce w naszych warunkach to jest 100 dni od wysadzenia rozsady w pole. W dodatku sierpień nie był najcieplejszy, ale super, że urosło:) ten miąższ mógł mieć kolor jak trzeba, niektóre mają różowy.
ciekawa odmiana wręcz gigantyczna ale raczej odpowiednia do bicia rekordów w wadze arbuza, ja tam wole Złoto Wolicy z jednego krzaka 7 arbuzów średnia wagi to 4 kg,
Ja w tym roku miałam dwie odmiany: Sugar Baby i Janosik. Pierwszy z nich nie raczył zaowocować (chyba, póki co wszystkie rozkrojone są żółte czyli nie on), natomiast Janosik może nie był największy - ok. 2 kg okazy, ale było już co spróbować - słodki i soczysty jak na arbuza przystało. W przyszłym roku zostanie Janosik ale poszukam jeszcze czegoś różowego, pewnie Złoto Wolicy albo Rosario (albo oba ).
- Maraga
Wczoraj zerwałam swoje arbuzy.Jeden z tych mniejszych wypadł mi z ręki i spadł na ziemię.Oczywiście pękł.Ważył 2,91 kg.Miąższ czerwony,bardzo soczysty i słodki.Ten największy waży 7 kg.Cieszę się,że udało mi się mieć własne arbuzy.Pierwszy raz w życiu!
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- nina1611
- 500p
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
nigdy na swojej działce nie miałam arbuzów każdy mi pukał w głowe i mówił że nie wyrośnie ale dzięki Wam widzę że jest to możliwe
Pozdrawiam Małgorzatka
Niektóre z moich storczyków ...
Niektóre z moich storczyków ...
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Jest to możliwe, u mnie też wszyscy zdziwieni, że porosły dobre arbuzy. Tak nas przytkało arbuzami, że stoją w spiżarce do zjedzenia. Zaczynają protestować aby tyle nie sadzić
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Moja znajoma wręcz osłupiała z wrażenia, gdy swego czasu poczęstowałem ją arbuzem i powiedziałem że to swój
Gratulacje Marago, jednak udało im się dojrzeć
Gratulacje Marago, jednak udało im się dojrzeć
Pozdrawiam, Maciek.
- Maraga
Dzięki Maćku!!
Też nie chciało mi się wierzyć,że u nas urosną arbuzy.Pamiętam jak jeszcze w latach 80-tych sprowadzano je tirami z Bułgarii.A teraz mogę sobie wyhodować.I to ogromna frajda.W przyszłym roku posadzę więcej.
Pozdrawiam.
Też nie chciało mi się wierzyć,że u nas urosną arbuzy.Pamiętam jak jeszcze w latach 80-tych sprowadzano je tirami z Bułgarii.A teraz mogę sobie wyhodować.I to ogromna frajda.W przyszłym roku posadzę więcej.
Pozdrawiam.
- KONdzio1156
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
a czy arbuzy mogą być w odległości od siebie ok 0,5 m?
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Ja miałem tak posadzone, ale dwa, każdy mniej więcej rósł w swoją stronę, część pędów się poplątała. Przy większej ilości to zdecydowanie za mało. Jedna roślina zajmie około 1,5 m kwadratowego.
Pozdrawiam, Maciek.
To arbuzy nie rozsprzestrzeniają się tak mocno jak dynia?