Kompost cz.1

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kompost

Post »

U mnie po sąsiedzku to albo iglaki, albo każdy zagospodarowuje liście we własnym kompostowniku. Przynajmniej ja nie znam nikogo w pobliżu, kto pakuje liście do worków. Z trawą dla odmiany nie ma problemu. W sezonie jest jej nadmiar, więc wiele osób wyrzuca nadwyżki.
ogrodowo
Zapraszam :-)
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Duże kawałki tektury z kartonów (nie drukowanej) wrzucam do kompostu w całości. po pół roku zostają strzępy (jesienią przerzucam do drugiej komory). Ci co maja mniejsze zbiorniki, wystarczy ze zamoczą takie kartony a potem w palcach mozna rozdrobnić na dowolne kawałki bez większego wysiłku i w cale nie trzeba ciąć czy rwać. Dżdżownice uwielbiają celulozę
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Jak to dobrze zapytać na forum - sama bym pewnie rwała tekturę tracąc niepotrzebnie czas ;:180 Zamiast tego faktycznie mogę polać stertę tektury wodą, zostawić na chwilę i taką nasiąkniętą wodą bez trudu rozdrabniać mieszając z warstwami trawy.
No cóż, będę musiała zaangażować niewyczerpane źródło makulatury do wytężonej pracy i sumiennego zbierania kartonów :lol:
ogrodowo
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Tekturę łatwo się tnie takimi nożykami do papieru. Można kupić zwykle na rynkach, np. 5 sztuk za 5 zł. Tekturę nacinam w poprzek a potem zginam i odrywam. Można robić to oglądając telewizję. Ściółkowałam kładąc najpierw namoczoną tekturę, potem trawę. Ale wtedy bardzo dokładnie przylega do ziemi. A przecież część osób chce ją dodawać do trawy, aby zapobiec zbrylaniu. Mokra moim zdaniem nie spełni takiego zadania, wręcz przeciwnie.
mkgrr
100p
100p
Od: 7 mar 2015, o 19:45

Post »

Jeżeli pryzma kompostowa jest zbyt sucha to zaleca sie dodawać moczoną tekturę, no i oczywiście, jeżeli pryzma jest zbyt mokra to lepiej dodawać suchą.
Jeżeli mamy dużo świeżej trawy to pewno lepiej dodać suchą tekturę.
Pozdrawiam Serdecznie
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Nie chcę zapeszać, ale jestem na dobrej drodze do zdobycia zrębków, a to by oznaczało rozwiązanie problemów ze zrównoważeniem masy zielonej w kompostowniku :D Wówczas zrobiłabym miks ściętej trawy ze zrębkami z dodatkiem rozdrobnionej słomy i tektury. Będę też miała za jakiś czas trochę świeżego nawozu gołębiego. Niewielki dodatek takiego pomiotu to już nie za dużo szczęścia? Na logikę powinien podgrzać i rozkręcić proces kompostowania, ale czy nie za bardzo? Może jak pomiot, to już nie słoma? Tego nawozu nie będzie dużo, ot jakiś worek z bieżącego sprzątania gołębnika. Teraz pozostało pomęczyć znajomą o to, by uszczknęła co nieco końskiego obornika z rodzinnej stajni i miałabym wszystko, co potrzebne do szczęścia :lol:
Niestety jako mieszczuch bez rodziny na wsi muszę zaangażować pół miasta i masę znajomych, by zdobyć to, co dla wielu osób jest na wyciągnięcie ręki i nie stanowi żadnego problemu.
ogrodowo
mkgrr
100p
100p
Od: 7 mar 2015, o 19:45

Post »

Zrębki będą dobre, jednak dłużej będą podlegać procesowi kompostowania. Trzeba będzie przesiewać kompost, jak pozostałe składniki będą już przerobione.
Pozdrawiam Serdecznie
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

To fakt.
Zaplecze na kompostowanie mam spore, więc mogę eksperymentować w tej materii, byleby składników nie zabrakło. Te zrębki z trawą i dodatkami planowałam kompostować do jesieni i to, co w miarę rozłożone dodać jesienią do ziemi przy okazji przekopywania ogrodu.
ogrodowo
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrębki (ze 3 wywrotki) trzymałem 2 lata na osobnej pryźmie. Polałem je na wstępie obficie roztworem siarczanu amonu. Przykrywałem latem folią i tylko na czas opadów odsłaniałem. Jesienią i zimą były odsłoniete całkowicie. Zrobiła sie przystępna dla grzybów masa i dopiero jak mogłem w palcach rozgnieść kawałki, dorzucałem systematyczni do pryzmy kompostu. Kompost i tak przesiewam przed użyciem
Uważam ze zrębki to bardzo dobry składnik do kompostu. Dlatego warto mieć zrębiarkę do cięcia gałęzi na drobiazg, nawet te po prześwietleniu sadu . Czasami można dogadać się z ekipą która tnie drzewa w okolicy i dysponuje potężną maszyną. Za niewielką opłatą dowiozą efekty sprzątania gałęzi
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Mnie się właśnie udało po nitce do kłębka i kilku podejściach uzyskać informację o firmie, która akurat tnie coś w okolicy. Musiałam popytać znajomych, podzwonić po zarządcach dróg itd. Generalnie nie od razu, ale udało się i za jakiś czas mam dostać efekty pracy takiej firmy. Z pewnością warto obadać okoliczny rynek w tym temacie, bo może akurat trafi się okazja nabycia za symboliczny grosz zrębków.
Warto też sprawdzać na stronach zarządców dróg czy różnych urzędów kto startuje w przetargach i kto je wygrywa. Często takie firmy odsprzedają później "towar", o ile właściciel terenu nie zastrzeże, że drewno i zrębki muszą do niego wrócić (przy czym raczej o drewno im chodzi, więc zrębki to dodatkowa kasa dla firm).
ogrodowo
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Za przysłowiowy wielopak piwa ( szczególnie w upalny dzień ) mozna załatwic wywrotkę zrębków, przy odrobinie talentów negocjacyjnych
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Trzeba jeszcze wiedzieć co i gdzie tną, a że dodatkowo zwykle tną w godzinach mojej pracy, to ja nie mam szansy na załatwienie czegokolwiek za wielopak :wink: Jeśli już to widuję nie pracowników, lecz efekty ich działalności w postaci przyciętych czy ściętych drzew.
Temat w ostatnim czasie obadałam dokładnie i niestety niektóre firmy mają zakontraktowany odbiór każdej ilości zrębków przez zakłady przetwarzające drewno czy odpady. Oni nie są wówczas zainteresowani rozdawnictwem za czteropaki, bo zyskują na sprzedaży. Ale już poprzez kontakt z szefostwem da się coś wynegocjować. Tak przynajmniej wynika z moich ostatnich doświadczeń.
ogrodowo
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Zrębki dotychczas produkowałam sama maszyną do rozdrabniania gałęzi. Wykorzystywałam te zrębki do ściółkowania pod krzewami. Warunek przed cięciem: gałęzie muszą być suche. Takie z wycinek z pewnością są świeże
Wczoraj czytałam o produkcji dojrzałego kompostu...w dwa tygodnie. Warunek: wszystko musi być dobrze rozdrobnione. Czy u nas są takie maszyny do rozdrabniania resztek z ogrodu? Nigdy jakoś na coś takiego nie wpadłam.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”