Agita- kolejne sezony storczykowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Agita- kolejne sezony storczykowe

Post »

Witam się po małej przerwie ;:3

Dziękuję za wszystkie miłe słowa na temat moich kwitnień- bardzo cieszą, nie powiem! ;:196

Co do pytań o to "czym" i "jak"- będę się powtarzać- wg. mnie główną zasługą większej ilości kwiatów u nich jest wiek rośliny; każdą z nich mam już co najmniej 2 lata- kwitną coraz ładniej i chętniej. Wodę mam średnią (kranówka przepuszczona przez filtr typu brita), czasem dodam trochę odżywki (firmy różne- zmieniam), czasem parę kropli soku z cytryny, czasem trochę biohumusu, czasem nic... Od czasu choroby storczyków u mnie już nie prowadzę notatek co i kiedy- podlewam więc na wyczucie, nawet już nie zawsze oglądając korzenie- czasem po prostu wlewam wodę od góry na podstawek i tak zostawiam stojące w 1-2cm wody. Ot, tyle ;)

A teraz co u mnie: właściwie nic specjalnego :;230
Jest kilka nowych pędzików (zaskoczył mnie zwłaszcza jeden- kolejny u pomarańczowej ascocendy- to już trzeci od maja!! :shock: - a jeszcze nie przekwitła) i tylko jedno nowe kwitnienie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To taki co Marta/Nesuniaa wyciągnęła zimą ze śmietnika u nas na giełdzie- wtedy zmarzł chyba, bo zrzucił wszystkie pąki, teraz dopiero mam szansę podziwiać jego urodę- fajny jest; taki inny, powichrowany :D Ma w sumie 3 pędziki.

Pokażę jeszcze moje jagodowe dendrobium w pełni rozkwitu (dzisiaj czas na dendrobia- może mnie w końcu polubią? ;) ):

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10

Post »

Piękne dendrobia :)
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Agnieszko ale śliczne to dendrobium pofalowane, takie delikatne. Na dendrobium jagodowe też czekam aż rozkwitnie, ale u mnie chyba za jakiś miesiąc, wiec chwilowo będę je podziwiać u Ciebie.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

"Moje" jagodowe dendrobium.Ale śliczne!/co zrozumiałe ;:109/
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Faktycznie te Dendrobia Cię nie lubią i na złość pięknie kwitną :;230
Mam takie same, tralalala :heja , a może prawie takie same :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:shock: jedno kwitnienie...ale za to jakie. Brawa dla niego ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Za kwitnienie d. jagodowego nie biorę odpowiedzialności, bo to "kupne" (choć może powinnam- 1 pączek u mnie ususzyło ;)). To "powichrowane" wypuściło u mnie od zimy 2 fajne, grubiutkie przyrosty (i full korzeni) i teraz właśnie z obu będzie kwitło.
Dendrobia- hmm, coś jakby rzeczywiście ruszyło ostatnio; może one też potrzebowały czasu, mam je dopiero od roku lub krócej...
[Ale d. nobile nadal nic, wrr! :roll: ]

Jedno d. phalaenopsis musiałam ostatnio wyrzucić, bo zaczęło dostawać plam, takich jak u Asi/Art- a nie miało wcześniej kontaktu z tymi moimi chorymi- jedynie na początku lata nagle pojawił się na nim przędzior, wylądowało więc na balkonie- może tam coś podłapało (za mokro, za zimno)- nie wiem..? No nic, dobrze, że na razie nie mam problemów z innymi (tfu, tfu!). Zobaczymy jak będzie dalej.

Lucynko, mi też się wydaje, że masz takie same ;:108

Buziaki dla wszystkich moich gości- muszę trochę do Was pozaglądać, nadrobić zaległości, pewnie ciekawe rzeczy się dzieją, a ja nic nie wiem... :P
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgodnie z sugestią Lucynki wstawiam zdjęcie mojego "feniksa odrodzonego z popiołów". Jego historię opisałam pokrótce u Lucynki właśnie i tak sobie myślę, że przekopiuję po prostu (lekko uzupełnione) te 2 zdania komentarza, żeby było wiadomo o co chodzi:

"... też mam takiego "feniksa"- kupiłam za 5zł po kwitnieniu jesienią, stał parę miesięcy bez żadnej oznaki życia, po czym nagle wiosną zaczął zrzucać po kolei /zasuszając/ liście, korzenie też mu jakoś zmarniały- i już miałam go wyrzucić z obawy przed jakąś chorobą, kiedy się okazało, że spomiędzy korzeni wystają sobie takie 2 małe "feniksiki" ;:14 No to stoi sobie dalej (na klatce schodowej na wszelki wypadek) a ja obserwuję go z ciekawością co będzie dalej ;)"

Obrazek

Brzydkie korzenie na górze widzę, ale na razie nie chcę w nim grzebać, skoro jakoś sobie radzi, zresztą jeden z keiczków wypuszcza już swoje korzonki- może za jakiś czas przeniosę je samodzielnie do sphagnum.

Pokażę jeszcze moją szaloną ascocendę na dowód moich poprzednich doniesień- stary pędzik jeszcze jest, choć już żółknie i zrzuca kolejne kwiaty, a nowy- już spory- szykuje się po lewej stronie. Miła jest, nie? ;)

Obrazek

Ciekawe tylko, kiedy wpadnie na pomysł, żeby zakwitnąć równocześnie na swoim całkiem już dużym keiki..? ;:24

No i na koniec jeszcze raz dendrobium, bo mi się podoba, a co tam ;:224

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Agnieszko, Ty to mnie słodko za torturujesz tym pomarańczowym cudem ;:170 Za jej keiki oddam Ci pięć storczyków, zgoda ? ;:109
Feniks u Ciebie z inną historią, ale jedno jest pewne, warto było. Korzonkami chyba się nie przejmuj, jeszcze trochę pokarmią maleństwa. Przecież na wszystkim kiedyś wyjdzie starość :roll:
To moje Dendrobium tez ma dużo grubsze pseudo bulwy niż inne :D
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Agnieszkoto tylko zazdrościć trzeba ;:138 ;:138 za "feniksa odrodzonego z popiołów" 3mam kciuki
Ascocenda i dendrobium na ;:77
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Kurcze Agnieszko, tak dawno u Ciebie nie byłam, że aż wstyd :oops: Ale dzisiaj mąż zaczyna pracę, więc mam w końcu trochę czasu :;230 Feniks pięknie sie odradza. Jeszcze troszkę i pokaże swoje kwiatuszki :) Ahh a tą Ascocende Ci kiedyś ukradne! Jak ona mi się marzy ;:224
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

WOW ;:111 Jestem pełen podziwu ;:138

Nie wiem jak mogłem mieć Twój wątek w zakładkach i dopiero teraz do niego zajrzeć :oops:
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p
Od: 3 sie 2011, o 12:06

Post »

Witaj Agnieszko, jestem u Ciebie z rewizytą. :wit :wit :wit

Obydwa wątki przeczytałem z zapartym tchem ;:132 . Piękna kolekcja, burza kwiatów, marzenie uwieńczenie trudów wielu storczykomaniaków. Jestem pod wrażeniem piękna Twoich kwiatów. Będę u Ciebie stałym gościem. ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”