Fikus Benjamina - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fikus Benjamina - choroby i szkodniki

Post »

Masakra...

5 metrów od okna??? W takiej odległości do rośliny dociera mniej niż kilka procent światła w porównaniu do tego przy samym oknie... i nie ma w takiej sytuacji większego znaczenia czy to okno balkonowe czy zwykłe. W takiej odległości możesz postawić co najwyżej sztuczne kwiatki. Wiesz co to jest proces fotosyntezy?
Fikusy, potrzebują maksimum światła, czyli tuż przy oknie, a najlepiej na parapecie.

Posadziłeś do samej ziemi, która się zbiła w jedną bryłę i jeszcze zadajesz pytanie czy ponownie przesadzić? Można założyć, że część korzeni po prostu zgniła. Inaczej to będzie cud.
W takiej sytuacji to bezwzględne co trzeba zrobić. Po przesadzeniu jeszcze zrób oprysk preparatem grzybobójczym.

Oczywiście po ewidentnych błędach uprawowych nie ma żadnej gwarancji, że roślina przeżyje, która została doprowadzona do stanu agonalnego.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
wojtas91
100p
100p
Od: 20 paź 2007, o 13:19

Post »

norbert76 pisze:Możesz zrobić jeszcze oprysk preparatem grzybobójczym albo Bioseptem, może to coś pomoże.
Bioseptu nie mieli w sklepie, ale poleciła mi SUMIN Topsin M 500 SC grzybobójczy. Śmiało moge robić oprysk ?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Topsin jest jest jednym z najlepszych preparatów przeciwgrzybicznych. Jest systemiczny i działa na większość chorób grzybowych. Niestety jest wycofywany z produkcji i można go jeszcze dostać jak gdzieś zalega na magazynach.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
wojtas91
100p
100p

Post »

To super. Właśnie zrobiłem oprysk 0,5ml na 500ml wody i wszystko wypsikałem.
Czy zapobiegawczo mogę zrobić oprysk na drugim większym fikusie? Czy lepiej nie, jeśli nic mu nie dolega?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Choroby grzybowe mogą się roznosić, więc profilaktycznie zrobić oprysk innym roślinom znajdującym się w pobliżu tego fikusa, którego pryskałeś.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
wojtas91
100p
100p

Post »

Ok zrobię. Dla ścisłości - taki oprysk zastosować tylko raz, tak jak jest napisane w instrukcji ?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teoretycznie w przypadku Topsinu powinien wystarczyć jeden oprysk, chyba że w instrukcji jest napisane inaczej.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
wojtas91
100p
100p

Post »

norbert76 wiesz co mnie zastanawia? Niedobór światła - mianowicie, od strony okna pojedyńcze liście opadają, a od strony pokoju cała połówka fikusa prawie już opadła. Mało tego - od strony okna powinien wg mnie bardziej łysieć jeżeli został przewiany.
Obrócić go o 90* czy zostawić jak stoi dotychczas?
W ogóle norbert76 wielkie dzięki dobry człowieku za porady ;:136 ;:136 ;:136
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fikusy łysieją przede wszystkim z powodu niedoborów światła, stąd od strony pomieszczenia zwykle mają mniej liści.

Jeśli chodzi o obracanie, to na gwałtowne również mogą zareagować zrzuceniem liści. Jeśli już obracać to delikatnie co jakiś czas co około 30 - 45 stopni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
clikero
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 kwie 2017, o 12:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobra, dopiero się uczę dla mnie przesadzenie to było wsadzenie do większej doniczki i dosypanie ziemi po bokach ale z tego wątku wyniosłem sporo wiedzy. Wcześniej roślina rosła 4 miesiące u mnie w podłożu produkcyjnym i prawię padła i jeszcze przesadziłem ją do większej doniczki. Teraz dobrze otrzepałem ziemię i zrobiłem tak jak pisałeś we wcześniejszych odpowiedziach do innych czyli drenaż i 3 do 1 perlitu. Teraz podlałem i postawiłem ją na parapecie grzejnik zakręcony, teraz dbam o wilgotność powietrza. Tak wygląda bryła.
Obrazek
Mam nadzieję że przebaczy mi to wszystko.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli chodzi o korzenie to nie Nie ma tragedii, teraz potrzebuje przynajmniej kilka tygodni na regenerację. W tym czasie może zrzucić jeszcze trochę liści, ale na wiosnę powinien odbić.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
clikero
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 kwie 2017, o 12:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jakim najlepiej preparatem go spryskać?
Topsin jest tylko firmy Bros... Byłem w sklepie to nic nie mieli, aby podziałało na fikusa bo muszę przez internet zamówić.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Topsin to Topsin niezależnie od producenta.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”