Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2
Za dzień czy dwa może być za późno i trzeba będzie siać od nowa...
Pozdrawiam, Dorota
Jeśli są to nasiona z akcji ,to szkoda.
Jeśli kupne, to jeszcze jest czas na powtórzenie siewu. Ale siewu a nie błędów .
Jeśli kupne, to jeszcze jest czas na powtórzenie siewu. Ale siewu a nie błędów .
- cydynka
- 100p
- Od: 24 sty 2013, o 08:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Już teraz wiem,ze od razu po wysiewie muszę podlać previcurem...powiem szczerze,że jestem zaskoczona, siałam inne rośliny i jest wszystko ok, widocznie pomidor jest bardziej wrażliwy....a co do wyjazdu,niestety jadę do onkologa,wiec to dla mnie ważniejsze jest w tym momencie.Może uda mi się dzisiaj zakupić previcur to zaraz po powrocie je podleje.Dziękuję Wam wszystkim za pomoc, pomidory sieję po raz pirwszy,więc błedy mnie nie minęły, ale teraz będę mądrzejsza
pozdrawiam Monika
Ja mam propozycję dla wszystkich rozpoczynających uprawę rozsady pomidorów.
Każdy powinien praktykę rozpocząć od takiego oto eksperymentu. Wysiać do doniczki jednego pomidorka. I jak rozłoży liścienie porządnie go podlać i zapisać datę w kalendarzu. Następnie nie podlewać nic, ani kropli i czekać kiedy zacznie więdnąć. I dopiero z ta wiedzą można się przymierzać do uprawy rozsady i jej podlewania. Nie wykluczone, że i Previcur będzie zbędny. A tym bardziej będzie zbędny jak jeszcze mnie posłuchacie i wysiewać będziecie do czystego torfu, który naturalnie jest wolny od patogenów.
Amen.
Każdy powinien praktykę rozpocząć od takiego oto eksperymentu. Wysiać do doniczki jednego pomidorka. I jak rozłoży liścienie porządnie go podlać i zapisać datę w kalendarzu. Następnie nie podlewać nic, ani kropli i czekać kiedy zacznie więdnąć. I dopiero z ta wiedzą można się przymierzać do uprawy rozsady i jej podlewania. Nie wykluczone, że i Previcur będzie zbędny. A tym bardziej będzie zbędny jak jeszcze mnie posłuchacie i wysiewać będziecie do czystego torfu, który naturalnie jest wolny od patogenów.
Amen.
- cydynka
- 100p
Czyli nie zadna ziemia do wysiewania nasion i rozsady tylko torf...?Dobrze zrozumiałam? Taki torf pod warzywa?
pozdrawiam Monika
Zwykły torf odkwaszony. Ale odkwaszony o pH 5,5-6,5
- cydynka
- 100p
No zdaję sobie sprawę,że odkwaszony Dzięki,już zakupiłam i previcurem też podlałam i opryskałam,teraz czekam na efekty albo ich brak
pozdrawiam Monika
- cydynka
- 100p
Aha,nie chcę się cieszyć za wcześnie,ale po podlaniu previcurem dzisiaj rano nie było żadnej siewki padniętej...więc może to zadziała, przynajmniej mam taką nadzieję.
pozdrawiam Monika
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Torf ma jeszcze jeden plus - ładnie widać jak zmienia barwę gdy trochę przeschnie.
Dla mnie to znak że trzeba podlać.
Dla mnie to znak że trzeba podlać.
- cydynka
- 100p
Aha forumowicz powiedz mi kiedy teraz mam powtórzyć zabieg previcurem, bo w sklepie pan powiedział mi że po tygodniu ponowić.
Mam się tego trzymać czy zastosować wcześniej?
Mam się tego trzymać czy zastosować wcześniej?
pozdrawiam Monika
Uciekaj z tego podłoża pikując te odratowane siewki i dopiero w tym nowym podłożu, po pikowaniu, powtórnie podlejesz Previcurem choćby to miało być już jutro. I to wystarczy.
- cydynka
- 100p
kupiłam już podłoże torfowe więc zastosuję się do Twoich rad i przepikuję te pomidorki już dzisiaj.
pozdrawiam Monika