Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
Już się cieszę na tą ewentualność
Na razie moje pomidorki są w fazie pikowania - dzisiaj się do nich dobrałam i od rana przepikowałam już jakieś 200 sztuk... A ponieważ nie daję rady robić tego w rękawiczkach, ręce i pazurki będę przez tydzień chyba domywać...
Na razie moje pomidorki są w fazie pikowania - dzisiaj się do nich dobrałam i od rana przepikowałam już jakieś 200 sztuk... A ponieważ nie daję rady robić tego w rękawiczkach, ręce i pazurki będę przez tydzień chyba domywać...
Pozdrawiam, Dorota
Jak mnie pamięć nie myli pikujesz do torfu ?. Moje przesadzone do torfu rosną wspaniale w oczach.cantati pisze:moje pomidorki są w fazie pikowania
-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja swoje pomidorki w słoneczny dzień wystawiam pod taką niską folję stojącą na balkonie ponieważ w domu nie mam wcale słońca latem ze względy na dość duży balkon
By krystynac50 at 2012-04-13
Do pomidorków kupiłam kubki na sałatki są prostokątne ale to chyba pomidorkom nie będzie przeszkadzało . Za 50 szt -9 zł , a są dość stabilne
A teraz ukorzeniony w wodzie czubek pomidora koktailowego którego wadą są długie międzywęźla .Wysiałam ich 29 listopada obecnie ma 40 cm wys . 2 kwietnia uciełam czubki 3 pomidorkom, włożyłam do wody i 12 kwietnia ma już takie korzonki. Jeden wsadziłam do doniczki a 2 nadal są w wodzie żeby korzonki jeszcze podrosły to są pomidorki eksperymentalne i chyba ich nie wsadzę bo mam lepszą koktailówkę
Zauważyłam że sadzonki pomidorów mają kolor jasno zielony .Czubki po ścięciu tych 3 sadzonek, w wodzie po 10 dniach zrobiły się ciemniejsze niż te które nie są ścięte .Nie mogę zrobić dobrego zdjęcia bo moje wnuczki włączyły chyba sepię i kolor zdjęć nie oddaję prawdziwych kolorów
Do pomidorków kupiłam kubki na sałatki są prostokątne ale to chyba pomidorkom nie będzie przeszkadzało . Za 50 szt -9 zł , a są dość stabilne
A teraz ukorzeniony w wodzie czubek pomidora koktailowego którego wadą są długie międzywęźla .Wysiałam ich 29 listopada obecnie ma 40 cm wys . 2 kwietnia uciełam czubki 3 pomidorkom, włożyłam do wody i 12 kwietnia ma już takie korzonki. Jeden wsadziłam do doniczki a 2 nadal są w wodzie żeby korzonki jeszcze podrosły to są pomidorki eksperymentalne i chyba ich nie wsadzę bo mam lepszą koktailówkę
Zauważyłam że sadzonki pomidorów mają kolor jasno zielony .Czubki po ścięciu tych 3 sadzonek, w wodzie po 10 dniach zrobiły się ciemniejsze niż te które nie są ścięte .Nie mogę zrobić dobrego zdjęcia bo moje wnuczki włączyły chyba sepię i kolor zdjęć nie oddaję prawdziwych kolorów
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
- cantati
Tak, do torfu, zasiliłam go kilka dni temu Bioflorinem i musiałam poczekać parę dni z pikowaniem.forumowicz pisze: Jak mnie pamięć nie myli pikujesz do torfu ?. Moje przesadzone do torfu rosną wspaniale w oczach.
Twoje piękności widziałam i podziwiałam
Ja pierwszą turę (jakieś 40 sztuk) wypikowałam do torfu, który mieszałam z nawozem własnymi łapkami (wiem, wiem, już mnie za to ochrzaniłeś). Ale wiesz co, chyba mogę robić za mieszadło torfowe, bo te 40 sztuk przez te 4 czy 5 dni niemal podwoiło masę zielonego, są coraz większe, jeszcze żaden nie padł (i mam nadzieję, że nie padnie)
Pozdrawiam, Dorota
Dobrze, ze jest dobrze.cantati pisze:chyba mogę robić za mieszadło torfowe,
Ale podlanie nawozem indywidualnie każdej doniczki to pewniejszy sposób równomiernego rozprowadzenia nawozu.
Pozdrawiam
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krystyna50 Super ta folia chyba też coś takiego skombinuję w moich donicach na tarasie, usunę ziemi z nich i poustawiam pomidorki i przykryję folią na noc folią a w dzień na słoneczko, tyle, że muszę je podhartować kilka dni :/
- cantati
W dodatku znacznie prostszy i wygodniejszyforumowicz pisze: podlanie nawozem indywidualnie każdej doniczki to pewniejszy sposób równomiernego rozprowadzenia nawozu
Pozdrawiam, Dorota
Rysiu
My jesteśmy ogrodnicy konwencjonalni.
Pozdrawiam
My jesteśmy ogrodnicy konwencjonalni.
Pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
Mam jakieś nieodparte wrażenie, ze to wielka ściema
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
- Feel
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 maja 2011, o 09:05
Witam. Kupiłem ten nawóz do pomidorów z Lidla co ktoś wcześniej wrzucił. Skład ma taki Azot 9%, Fosfor 6%, Potas 15%, 18% substancje organiczne. Składniki wyjściowe: surowce pochodzenia roślinnego z handlu oraz przemysłu (skorupy kakao), potas roślinny, mocznik, nawóz gospodarczy, fosforyt potasu, węglan wapna.
Jak moje pomidorki pójdą do gruntu to 1/3 podsypię tym nawozem na próbę a resztę starym.
Zasiałem dziś jeszcze dwie odmiany Cytrynek Groniasty i Rumba Ożarowska - gruntowy karłowy, czy będzie coś z nich?
Jak moje pomidorki pójdą do gruntu to 1/3 podsypię tym nawozem na próbę a resztę starym.
Zasiałem dziś jeszcze dwie odmiany Cytrynek Groniasty i Rumba Ożarowska - gruntowy karłowy, czy będzie coś z nich?
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Rumbę ożarowską siałam razem z innymi pomidorami i najszybciej mi wykiełkowała. A po pikowaniu wystrzeliła jak z procy.
Sadzonki są o wiele większe niż inne odmiany, maja grubszą łodygę i ogólnie są takie wypasione
Sadzonki są o wiele większe niż inne odmiany, maja grubszą łodygę i ogólnie są takie wypasione
Pozdrawiam Kaśka
Dawno się nie "odzywałam" ale należę bardziej do tych "czytających" niż "piszących "
Chodzi o nawożenie sadzonek. forumowicz poleca głównie bioflorin, podał również zamienniki, których w okolocy nie mogę niestety dostać ( a nawet kupić ).
Chciałabym, żeby może właśnie forumowicz, lub inny dobrze "douczony" napisał jak ma się do tych polecanych "biohumus do wszelkich roślin", na którego etykiecie narysowano również pomidory a którego w sklepach jest pod dostatkiem.
pozdrawiam danaa
Chodzi o nawożenie sadzonek. forumowicz poleca głównie bioflorin, podał również zamienniki, których w okolocy nie mogę niestety dostać ( a nawet kupić ).
Chciałabym, żeby może właśnie forumowicz, lub inny dobrze "douczony" napisał jak ma się do tych polecanych "biohumus do wszelkich roślin", na którego etykiecie narysowano również pomidory a którego w sklepach jest pod dostatkiem.
pozdrawiam danaa
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!