Ogród - moje miejsce na ziemi....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród - moje miejsce na ziemi....

Post »

Aniu, u nas tez trochę wieje, ale da się wytrzymać, jeszcze chwila i zmykam do domu. Szybki obiad (dzis spagetti) i ruszam w ogród.
Mi został oprysk olejowy, niby nie ma pośpiechu, ale chciałabym juz mieć opryski za sobą i zająć się innymi sprawami.
Piwonie wyskoczyły :shock: Sama się zdziwiłam, ze juz sa takie duże. Choć kilka odmian ledwo wystawiło noski.

Agunia, w tym roku wszystko znacznie szybciej. Myslę, ze w lasach jeszcze chwile do kwitnienia. Moje zawilce rosną w bardzo nasłonecznionym, ciepłym miejscu. Krokusy taż tam szybciej niż w innych miejscach zakwitają. Później, jak jabłoń puszcza liście już nie jest tam tak ciepło i rośliny hamują.

Aga, rzeczywiście rośliny u mnie szybko w tym roku wystartowały. Wiosna ogród jest słoneczny, bo u mnie głównie drzewa liściaste, wiosna nie zatrzymują światła. Żywopłot tujowy osłania go tylko z jednej strony i tam rośliny jeszcze śpią.
Po takiej dawce wody i ciepła jak się szykuje rośliny rusza z kopyta :)

Monia, Twój ogród na wzgórzu, mój w dolince, ciepło jest, słońce dogrzewa to i piwonie ruszyły.
Zawilce przyniosłam z lasu chyba ze ściółką. Sieją się i rozrastają z roku na rok jest ich więcej. Planuję w niedzielę wyprawę do lasu, może znów cos przywlekę :wink:

Ewka, podgrzewane rabaty, dobre sobie ;:306 Miodunki nie posiadam więc u mnie nie kwitnie.
Za to mam hiacynty z pąkami :wink:
Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

U mnie ogród niby osłonięty, ale Ty masz chyba podgrzewany. Piwonie to ja takie bedę miała za jakieś 2 tygodnie. zawilcóe też nie widziałam. Jutro ruszam na poszukiwania
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

jeśli tylko takie cudeńka znowu przyniesiesz, to warto iść do lasu po ściółkę - są niezwykle urocze :D
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosia, będą i u Ciebie :wink: U mnie wtedy przekwitną. Ale rzeczywiście wiosna w tym roku prędka.
Monia, u nas lasy obfitują w zawilce, więc łatwo zawlec do ogrodu.

Następny słoneczny ciepły dzień przed nami. Wczoraj popracowałam do zmroku. Rabata przy studni zaczyna wyglądać, czekam na różę, którą posadze przy bramce, do posadzenia cebule lilii i jakaś drobnica bylinowa i rabata będzie zakończona (na razie :wink: )
A w ogrodzie ciemierniki szaleją
Obrazek

irysy zyłkowane
Obrazek
i na niebiesko
Obrazek

Miłego dnia! Większość z Was pewnie już szaleje w ogrodach :)
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Boszszszeeee.....takie ciemierniki!!! marzenie....ja mam 1 kwiatek i się kurdę cieszę ;:223 :;230
Iryski mi sie zapodziały....coś mi się widzi ze do ciebie ,kurdupelki,polazły....
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nooo, ale masz kępę ciemierników... ;:oj i to kwitnących :shock:
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciemierniki rzeczywiście sie udają. Dziwne, tym bardziej, że ziemia u mnie raczej kwaśna :wink:
Mało z tego, ze rozrastają się to i sieją się jak szalone. Właśnie sobie zaplanowałam rozsadzenie siewek wokół magnolii. Będzie ładnie :wink:
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Ale Ty masz wielką kępę tych ciemierników. Chyba jeszcze takiej nie widziałam ;:oj Cudna ;:167
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Dorotko w końcu i u Ciebie nadrobiłam zaległości i przyszłam przywitać się wiosennie :wit a u Ciebie wiosna w pełnej krasie ;:215
Krokusy i inna drobina jak zwykle rozpromienia pochmurne dni, ale zawilce gajowe już kwitnące ;:oj to dla mnie zaskoczenie bo moje mają dopiero listeczki, dzisiaj to widziałam ;:218 co prawda fiołki zaczynają kwitnąć ale zawilce ciągle w tyle ;:173
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w słoneczny poranek ;:3
Wczoraj cały dzień, no może pół dnia :wink: buszowalam w ogrodzie. Dużo udało się zrobić, ale sporo jeszcze przede mną. Dzis ciąg dalszy.
Ale zaraz planuje wybrać się na ryneczek po bratki i obsadzić donice tarasowe. Najwyższy czas :)
Ze zdziwieniem ujrzałam wczoraj pękające paki na nowo zakupionej magnolii :shock: Czyżbym miała niedługo zobaczyć kwiaty? Szalony sezon :?

Aniu, nie ukrywam, że kępe tworzą chyba trzy sadzonki ciemiernika, dlatego jest tak obficie. Ale rzeczywiście czuje się dobrze w tym miejscu i sieje co roku. Może dziś zdążę popikować siewki, więc za jakiś czas, jak się dobrze ukorzenią będzie kilka sadzonek :wink:

Majeczko witaj kochana ;:196 A ja na odmianę Cię gdzieś zagubiłam, zaraz wpadnę odrobić zaległości.
Wiosna rzeczywiście szalona w tym roku. Krokusy u mnie w zasadzie kończą, zostały jakieś pojedyncze, za to zawilce, fiołki, zaczynają tulipany, hiacynty lada moment. No po prostu szaleństwo. Temperatury wysokie to i przyroda głupieje. Ale jakoś mnie to nie martwi. Wreszcie zimowa szarość ustępuje zieleni a człowiek od razu ma lepszy nastrój.
Miłego dnia ;:3

Wam zostawiam kilka fotek i spadam. Na początek odszczurzyć dom :evil:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i z cyklu: cos tam sie rusza, trzeba zapolować ;:306
Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko, i ja zachwycam się Twoją ciemiernikową kępą - jest niesamowicie rozrośnięta i pełna kwiecia. Super to wygląda!

Mam nadzieję, że uda Ci się dziś zrealizować wszystkie plany... ja także zaraz śmigam na ogród.
Wieczorem liczę na zdjęcia donicowych kompozycji!

Pozdrawiam :)
A
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Mam takiego samego ciemiernika, ale u mnie raptem 2 kwiatki. Fakt, żę go trochę uszkodziłam jesienią, bo przesadzałam kępę irysów, które rosły obok i właziły na niego. Fragment przeniosłam z kępą irysów.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ufff, po wczorajszym dniu jeszcze rak nie czuję. Ale udało się! wyczyściłam oczko!
Przyznam, ze miałam chwilę zwątpienia, kiedy po spuszczeniu wody okazało się, że na dnie mam 35-40cm kożuch splątanych korzeni, kłączy lilii wodnych, resztek obumarłych roślin i szlamu, fuj....
Oczko nie było czyszczone chyba cztery lata więc możecie sobie wyobrazić jak to wyglądało. Miałam ochotę zasypać wszystko ziemią. Ale powoli, powoli udało cie wywalić tą plątaninę, wybrać świństwo i dziś mam znów czystą wodę i jestem zadowolona.
Czeka mnie jeszcze zakup nowej pompy bo stara wydała ostatnie tchnienie, trudno, nie lubię takich wydatków, ale trzeba.

Agunia, bratki zakupione, część pojemników obsadzona. Kolory co prawda nie do końca takie jakie planowałam, ale nie mogłam sie oprzeć takim
Obrazek
ani takim
Obrazek
Na szczęście są w pewnej odległości od siebie więc kolory jakoś się nie gryzą. Jedne w skrzyneczce na stole, drugie w gliniakach na wiklinowej szafce. Jest git! :wink:
Obrazek

Małgoś, ciemierniki nie przepadają za przesadzaniem, maja kruche korzenie. Więc jeśli je uszkodziłaś muszą się zregenerować i słabo kwitną. Daj im czas.
Pikowanie siewek dalej przede mną. Zrobi się chłodniej, jak nie będzie padało zabiorę się za nie jutro.

Bardzo szybko w tym roku postępuje wiosna. U mnie kwitnie już coraz więcej hiacyntów
Obrazek

Obrazek

Narcyzy otwierają sie jeden po drugim
Obrazek

Obrazek

Brunera lada moment wyskoczy kwiatami
Obrazek

A na hostowisku zielono!
Obrazek
Pozdrawiam, Dorota