Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6

Post »

Zostaw dojrzeje , sprawdzone na moich , zostawłam na ławce na słońcu , dojrzewają .
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p
Od: 5 mar 2014, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:) na razie paaaada :) więc dyńka w domu. W takim razie czekam z utęsknieniem na słoneczko :))) Dziękuję za odpowiedź :)
)
oliwia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 cze 2007, o 09:24

Post »

Mam pytanie, bo nawet jeśli ten temat był już poruszany to nie potrafię na niego trafić, a dyniowe wątki tak rozwiniete, że ogarniecie ich, zajełoby połowę mojego życia. Jak przechowywać dynie. Posiałam na polu dość dużo dyni i część chciałabym sobie zostawić na jak najdłużej. W jakich warunkach przechowują się one najlepiej. Czy warunki, które są najlepsze dla innych warzyw-chłodno (5-10 stopni) i w miarę wilgotno pozwolą im na jak najdłuższe leżakowanie, czy lepiej im zapewnić jakieś inne lub dodatkowe warunki.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gdzieś tam mi się mignęło w wątku, że powinno być cieplej i sucho, bo inaczej wda się pleśń. Warunki pokojowe też są odpowiednie - ja tak przetrzymałam w zeszłą zimę, bo piwnicy nie mam ;:65 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Ja wszelkie dyniowate trzymam w spiżarce (temp wyższa niż 5-10 stopni), no i trzeba starać się unikać wilgoci, bo jak Jode22 pisze - pleśnieją. Dlatego u mnie piwnica odpada - jak już to muszą być odizolowane od podłoża i ścian (w domu mam sporo wilgoci, zwłaszcza jak jest taki rok jak w tym roku).
oliwia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A ja właśnie myślałam o piwnicy-bo dysponuję. Czyli odpada. To już chyba lepiej dostosować cieplejsze pomieszczenie do przechowywania w mieszkanie. Na szczęście co tam jeszcze wolnego mam to powinno zadziałać. Dziękuję.
adik
100p
100p
Od: 12 cze 2014, o 20:10

Post »

Piwnica nie odpada.
Ja trzymam zawsze w piwnicy i wytrzymują mi do marca (wtedy zjadam ostatnie, być może poleżałyby dłużej). Żadna mi jeszcze się nie popsuła. Ważne jest tylko żeby po zerwaniu poleżała na powietrzu aby ogonek zasechł (około tygodnia).
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

oliwia - jak nie masz wilgoci w piwnicy to możesz jak najbardziej trzymać. No i jak tam temp nie wynosi kilka stopni. U mnie pod częścią piwnicy nie ma podłóg, nie ma tam ogrzewania - dlatego odpada.
oliwia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jednak odpada. Bo tam wilgoci niemało-ogrzewania brak. Dlatego zawsze tam przechowuję dalie i fuksje i dlatego pomyślałam też o dyniach. Poza tym zimą co prawda nigdy nie zamarza-bo by już było po daliach i fuksjach, ale więcej jak kilka stopni raczej nie będzie. Zresztą poeksperymentuję-kilka zostawię w piwnicy, ale większość przetrzymam w cieplejszym pomieszczeniu. Adik dzięki za podpowiedź, o to też chciałam zapytać. Póki co jeszcze mi nie dojrzały, i póki ciepło i ładnie-to niech sobie rosną.
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13

Post »

Pytanie: Cóż to za odmiana? Długość ok. 50cm. Ogonek ciągle jeszcze zielony. Od początku ma właśnie takie kolory. Powinna to być Lunga di Napoli , ale z całą pewnością nią nie jest ;:145 . Kabaczków ani cukinii tam nie sadziłam. Czyżby "kundelek" :wink: . Rośnie (jak większość moich dyń) tylko 1 owoc.

Obrazek

A to dynia kupiona wczoraj w Auchan-ie. Na "metce" napisano: Odmiana GREEN. Sprawdzałam, takiej odmiany nie ma!
Obrazek
Znalazłam co prawda Green Delicius ale wygląda zupełnie inaczej.
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
adik
100p
100p
Od: 12 cze 2014, o 20:10

Post »

Dodam tylko że moja piwnica też nie jest ogrzewana :wit , nie znam też nikogo kto ogrzewa swoją piwnicę. ;:185
W piwnicy musi być zimno od tego ona jest od tego jest ona ;:218
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja znam sporo osób - część piwnic mają przeznaczoną jako użytkowa (np. kuchnia, siłownia). Chociaż bardziej mi chodziło o to,że w piwnicy temp jak spadnie koło 0 to też dyniowate szlag trafi. W mojej nie ma nic ogrzewanego, więc temp jest przy ścianach i podłodze bliska 0. Dlatego wolę w spiżarce trzymać - też brak ogrzewania, ale już nie tak zimno.
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Ludziska podpowiedzcie proszę jak rozpoznać , ze dynia Ambar jest już dojrzała i można ja zerwać z krzaka.
Aga
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”