Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014

Post »

No oczywiście groszek kwitnie (a mojego nawet nie widać) , nagietek mutant ;:oj dynia zarośnie wnet cały ogród (chyba nie pozwoliłabym jej zakryć żurawek ;:185 ). A pomidorek :?: aż dziw że jeszcze nie czerwony :wink:
I widzę że Ci się nie udało wyplewić wszystkich krwawników ;:306 A jak koryta kwitną :lol:
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Anitko, w patyczki wpisane jest ryzyko padnięcia, ja np. pierwsze derenie od Marysi zamordowałam w całości :( Poza tym dostałaś ode mnie młodziutkie, jesienią powtórzymy akcję, bo u mnie część już się ukorzeni - tawułki, jeśli chcesz, to tak jak obiecałam, kolejne dostaniesz jak przekwitną.

Ten krwawnik co kwitnie to od Agatry i od Mariusza, wytępiłam chyba do cna własne ;:223

Marysiu, coś pecha masz do tych groszków :( Ja wysiałam niewiele, bo o częsci zapomniałam, ale wyszły i kwitną nawet tam, gdzie zapomniałam, ze siałam i strasznie porosły perzem... może ja Ci za rok gotowe sadzonki wyślę? :wink:

A koryta...muszę zrobić zdjęcie z drugiej strony krzyżówki - super dom wygląda cały w kwiatach (za rok chyba skrzynki na okna na piętrze też dam :wink: ), z bliska większego tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i zbliżenia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

oraz Dorotka - aczkolwiek najbardziej imponująco wyglada właśnie z pewnej odległości:

Obrazek

Obrazek
x-m-h
---
Od: 3 gru 2013, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No mi groszek też nie wzeszedł. Ani jeden! W tamtym roku jak mi nie zależało to wyrosło mnóstwo. I wilce posiałam, żeby po siatce szły i trochę zasłoniły miejsce przy tarasie. Durna myślałam, że tego się nie da spaprać. Ot i niespodzianka. A tak chciałam żeby mi się coś pięło. No nie mam ja szczęścia do pnączy, wszystko katrupię, albo nie wschodzi, albo marnieje w tym miejscu. :( Ale i ogórki słabo wschodziły w tym roku.
Czy niezapominajki po przekwitnięciu trzeba ściąć, żeby znów zakwitły? Bo się takie dziwnie suche badyle robią i spod nich wyłażą nowe. Powinnam pewnie przekwitłe kwiatostany obcinać na bieżąco. :?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kiedy groszki powschodziły i gdzieniegdzie widzę jak idą w górę, ale znowu w takim tempie że nie wiem czy im się uda kwiatki wydać. Czyli wysyłanie sadzonek nie ma sensu :wink:
Okna to Ci niedługo całkiem zarosną ;:306 Koryta ku uciesze Sary też zarosły i pustych miejsc już nie ma ;:306 a Flo szuka tych wstrętnych ślimaków?
Róża zjawiskowa ;:63 ;:63
Możesz postawić skrzynki na piętrze i dom będzie jak z bajki tylko pomyśl i litrów wody trzeba będzie wnieść :?

Ja też miałam nasion wilców bardzo dużo, ale nie widzę żadnego gada ;:14 może coś zjada nasiona albo sadzonki?
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Tak, niezapominajki przycina się, ja to nawet wyrywam w całości, bo mam nadmiar ew. wyrywam, dzielę nowe przyrosty i rozsadzam. U mnie wilce ledwo co z ziemi wyszły po miesiącu...w przyszłym roku robię rozsadę w domu i tyle... w sumie z groszków to wyszły głównie niskie, wysoki na razie mam raptem jeden - może to zły rok dla pnączy?

Marysiu, dlatego skrzynki na górze muszą zbiec się w czasie z łazienką na górze - optymistycznie zakładam, ze oba te cele o przyszłego roku osiągnę :) Flo puszcza bańki z naukową precyzją, Sara szaleje, razem wyglądają jak Pinky i Mózg :;230

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To już lepiej brzmi! no teraz widzę skąd radość :heja
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Różą przeszła samą siebie, bo w końcu jeszcze pamiętam, jak wyglądała w zeszłym roku ;:oj To morze zieleni na parapetach i pod nimi znakomicie przyciąga wzrok :heja A Sarulek jak zawsze szaleje :tan
Jak też niewiele posiałam w tym roku, ale sukces jest. Mam własną lobelię :uszy
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja w tym roku żadnych pnączy nie posiałam. Z głowy wyszło. Skrzynki też zaczynają zapełniać się kwieciem, u pelaśki też już widziałam pączki. Z ogórkami jest problem chyba ogólnie. Ludzie się skarżą, że nie wschodzą, jak wzejdą to stoją w miejscu. Tak po mojemu za zimne noce.
Patyczki też nie wszystkie ruszyły, ale cieszę się i z tych, bo kilka krzaczków będzie :).
Róża w wejściu to jest to :D .
A dziewczynki widać, że zadowolone :D .
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Pati koryta i parapety świetne. Zbierz nasionka z tej strzępiastej petuni, proszę ;:196 . Buziale dla dziewczynek
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Straszną przyjemność sprawiają własnoręcznie wysiane i rosnace roślinki. Lobelia, jak uważają niektórzy, nie jest łatwym kwiatkiem. Pewnie dlatego, że trochę czasu mija zanim pokazuje się w swej okazałości :wink:
Chwastami się nie przejmuj. Twój ogród ma Ci przynosić przyjemność a nie mordęgę bo gdzieś chwast wyższy od rośliny.
Koryta wyglądaja zjawiskowo i zapewne powtórzysz wysiew m.in. lobelii.
Proszę wycałować pociechy, nawet jeśli troszkę broją - wniosek - dziatwa szczęśliwa ;:196
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To i ja pozachwycam się korytami ;:224 zwłaszcza ,że roślinki z własnego wysiewu ;:63
O groszku od Marysi przypomniałam sobie 2 tygodnie temu ;:224 posiałam ,ale czy coś z tego będzie ;:131 na razie ładnie wzeszedł :D
Ślicznie Sarkę obciełaś :!:
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

ra_barbara pisze:
nena08 pisze:O ukorzenianiu w ziemniakach
nieee to jakaś masakra z tym kartoflem, posadziłam i ziemniaki owszem wyrosly a patyczki szlag tr....ł. Ja nigdy więcej tej metody nie zastosuję.
To mniej więcej jak sposób na komary w butelce plastikowej woda z cukrem i drożdżami, komary miały lecieć i popełniać zbiorowe samobójstwa w odmętach tej mikstury, zatopiło sie ich aż...5 sztuk a much czarnych wielkich jak krowy, naleciało ok. 50
Także patyczki do ziemi bzyyy ziemniaka ;:185

Basiu, a usunęłaś oczka z ziemniaków :?:
Ja się tylko przyglądam różnym metodom, bo samo wtykanie w ziemię mi nie wychodzi.

Uwielbiam łany lobelii. ;:167
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Pat, nie wiem w co dokładnie wtykasz patyki róż, ale ja radzę nie robić tego w ziemi tylko w w mieszaninie ziemi z piaskiem (najmarniej 50/50, ale może być piasku nieco więcej). I odcinaj wierzchołkowe części pędów. No i trzymaj wilgoć :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”