Kosiarka - niedroga - jaka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
doc_kr
200p
200p
Od: 5 kwie 2012, o 01:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co myślicie o tej kosiarce ?

Post »

ogrodnik23 pisze:Witam
Potrzebuje kosiarki do ogrodu do 350 zł
Znalazłem taką - Fieldmann Kosiarka FZR 2010-E
Co myślicie ?
Nie znam, ale mam STERWINS 340 EP-3 1400 W - jest w marketach za ok. 350 zł. Mam ją od 4 lat, kosi bez zarzutu.
Matifcb pisze:hej po kosiarce przyszdl czas na kupno podkaszarki.. swoim oleomaciem duzym zostawiam przy plocie i drzewach trawe. Chcialbym obojetnie jaka podkaszarke za max 200-300zl jak sa porzadne za takie pieniadze. fajnie jakbym mogl przycinac tujki i zywoplot tym czyms :)
Żyłką chcesz przycinać krzewy? Moim zdaniem będzie strasznie szarpać gałązki.
Mikar
100p
100p
Od: 8 maja 2012, o 12:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kosiarka - niedroga - jaka

Post »

Zamierzam kupić kosiarkę elektryczną "Faworyt Kosiarka Elektryczna XK 1800A Z Koszem 1800W" co o niej sądzicie. Ma ją ktoś jak się sprawuje?.
Jerzy
jaro710j
200p
200p
Od: 29 mar 2015, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Matifcb pisze:hej po kosiarce przyszdl czas na kupno podkaszarki.. swoim oleomaciem duzym zostawiam przy plocie i drzewach trawe. Chcialbym obojetnie jaka podkaszarke za max 200-300zl jak sa porzadne za takie pieniadze. fajnie jakbym mogl przycinac tujki i zywoplot tym czyms :)
Zależy co rozumiesz przez porządne :) Ja czytałem trochę dobrych opinii o podkaszarkach multitool titan. Oczywiście jest to chińczyk, ale raczej udany i sprawdzony. Sporo osób zajmującym się ogrodami usługowo takie kupuje. Oczywiście nie sugeruję, że taki sprzęt dorówna japońcowi, ale kosztuje 320 za zestaw kosa i nożyce do żywopłotu np. na allegro. Możesz sobie zerknąć o co mi chodzi: https://www.youtube.com/watch?v=iFKWLnYYH5U . Gdybym miał potrzebę cięcia żywopłotu i podkaszania to pewnie bym takie coś kupił. Jak będziesz dbał, pilnował składu i terminu mieszanki, dawał dobry olej, prawidłowo go dotrzesz to powinien przy domowym użytku pochodzić :wink: No i oczywiście smaruj nożyce odpowiednim olejem :) Także jeśli masz trochę zdolności manualnych to kupuj. Jeśli nie to musisz kupić japońca lub europejczyka. Mogę Ci powiedzieć odnośnie mojej kosy chińskiej 52 ccm. Nie kupiłem jej ja, ale ja jej używam. Mam ją chyba od 4 lub 5 lat. Służy do podkaszania trawnika w mieście i czasami kosi na działce. W tym roku przerzedziłem 1 ha samosiejki brzozowej tarczą i nic jej nie jest. Tylko rurę musiałem wyprostować, ale to z mojej winy 8-) Silnik chodzi, ale trzeba mu pomóc. Na wiosnę rozkręciłem go na części pierwsze i skleiłem na silikon, bo chinole nie dokręcili śrubek oraz gwint jest odrobinę za luźny i wydmuchało mi uszczelkę pod cylinderem przez co nie chciał palić :) Ale skleiłem, wyregulowałem gaźnik i chodzi jak nówka. A wszystkie śruby wkleiłem na silikon, co niweluje luz i się nie odkręcają :uszy
Matifcb
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 cze 2016, o 23:56

Re: Co myślicie o tej kosiarce ?

Post »

Żyłką chcesz przycinać krzewy? Moim zdaniem będzie strasznie szarpać gałązki.

chodzi o to ze kosiarka nie moge skosic trawy wokol drzewek i kwiatow. Nie chce przejechac kosiarka i pocaic wszystko dlatego czesto niedokaszam trawy wokol i chcialbym kupic cos co by mi podkosilo wokol roslin trawe i jednoczenie zeby najpiej zaoszczedzic i cos do zywoplotu i przycinania tujek np miec.
Endriu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2017, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podajcie mi proszę najlepszy olej do tego silnika: B&S 500E

Nie miałem jeszcze kosiarki spalinowej i chciałbym kupić polecany, może być oczywiście oryginalny marki Makita, ponieważ tej marki mam zamiar kupić kosiarkę :wink:
Matifcb
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 cze 2016, o 23:56

Post »

Endriu pisze:Podajcie mi proszę najlepszy olej do tego silnika: B&S 500E

Nie miałem jeszcze kosiarki spalinowej i chciałbym kupić polecany, może być oczywiście oryginalny marki Makita, ponieważ tej marki mam zamiar kupić kosiarkę :wink:

ja leje taki czarny 0,5 L B&S i tu wlasnie na forum polecali go. Ma ta nazwe silnika na opakowaniu.
miachlbyk
100p
100p
Od: 7 lis 2015, o 09:27

Post »

Endriu pisze:Podajcie mi proszę najlepszy olej do tego silnika: B&S 500E

Olej oczywiście B&S oryginalny może być nawet 0,6l,kupując Makite kupujesz Castelgarden więc nie spodziewaj się rewelacji,Makita nie produkuje swoich kosiarek
doc_kr
200p
200p

Post »

Ja tradycyjnie odradzam urządzenia spalinowe. Pomyślcie o zanieczyszczaniu powietrza i o hałasie...
jaro710j
200p
200p
Od: 29 mar 2015, o 21:14

Post »

@up Jaasne. Będe 10 ar kosił nożyczkami, albo lepiej elektryczną, bo przecież taka ekologiczna :D Powiedz mi kolego skąd się w Polsce prąd w gniazdku bierze. Pewnie z tęczy, bo nie z elektrowni węglowych :) Mogę ostatecznie przyjąć, że do 400 m^2 można kosić ręczną wrzecionową i gdybym nie miał spalinówki, to mógłbym coś takiego na 200 m^2 rozważyć, ale już minęło. Jeśli kiedyś padnie (a to honda więc raczej się na to nie zanosi) to się wtedy zastanowię :D
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53

Post »

doc_kr pisze:Ja tradycyjnie odradzam urządzenia spalinowe. Pomyślcie o zanieczyszczaniu powietrza i o hałasie...
Popłakałem się ;:306 ale pewnie dlatego że już kupiłem spalinową.
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić!
Moja wizytówka - zapraszam
doc_kr
200p
200p

Post »

Ja koszę 8-9 arów elektrykiem i za żadne skarby nie zamieniłbym go na spalinówkę. Obsługa ograniczona do minimum, czysto, cicho i wygodnie.
Spalinową mam piłę, wystarczy. Miałem podkaszarkę - nigdy więcej.

A prąd w Polsce bierze się głównie z elektrowni węglowych, które mają elektrofiltry, nie brzęczą z głośnością 95 dB i nie dmuchają spalinami na wysokości gruntu. Wyjaśniam, bo jak widać kolega ma braki w wiedzy :wink:

Swoją drogą zawsze mnie śmieszyły te teksty o konieczności posiadania napędu, potykaniu się o kabel itp.
asprokol pisze: Popłakałem się
Pozostaje mi cię tylko żałować i liczyć, że kiedyś dorośniesz i zmądrzejesz.
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53

Post »

Zabawne :heja - dorośnij zmądrzej itp
Swoje zdanie wyraziłeś już w wątku o kosiarkach elektrycznych

Cześć,
Czy znacie kosiarki elektryczne NAC?
Szukam czegoś budżetowego do niewielkiego trawnika (400-500 m2).
Spalinowe odpadają przez smród i hałas. Napęd mi niepotrzebny, ułomkiem nie jestem :)
Kosiarka ma tylko kosić i zbierać do kosza (trawę suszę i palę).
Najchętniej wziąłbym ręczną, ale za dużo u mnie muld, a poza tym kosił będę nie częściej niż raz na miesiąc...

Teraz zastanawiam się jak wygląda trawnik po miesiącu nie koszenia, ja koszę dwa razy w tygodniu a nieraz trzy. Pewnie nie piszesz o trawniku ale o kawałku pomuldowanego terenu pokrytego czymś zielonym.

Ile ma 1 ar bo mi cosik nie pasuje.
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić!
Moja wizytówka - zapraszam
doc_kr
200p
200p

Post »

Nie zabawne, tylko raczej smutne, że trzeba takie rzeczy w ogóle pisać.

Zobacz sobie, sprzed ilu lat są tamte posty. Trawnik się od tamtej pory powiększył, a pierwotna koncepcja "koszonej łąki" upadła - w sumie do koszenia jest teraz dwa razy więcej.
Koszę raz w tygodniu i zapewniam, że to całkowicie wystarcza.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”