Matifcb pisze:hej po kosiarce przyszdl czas na kupno podkaszarki.. swoim oleomaciem duzym zostawiam przy plocie i drzewach trawe. Chcialbym obojetnie jaka podkaszarke za max 200-300zl jak sa porzadne za takie pieniadze. fajnie jakbym mogl przycinac tujki i zywoplot tym czyms
Zależy co rozumiesz przez porządne
Ja czytałem trochę dobrych opinii o podkaszarkach multitool titan. Oczywiście jest to chińczyk, ale raczej udany i sprawdzony. Sporo osób zajmującym się ogrodami usługowo takie kupuje. Oczywiście nie sugeruję, że taki sprzęt dorówna japońcowi, ale kosztuje 320 za zestaw kosa i nożyce do żywopłotu np. na allegro. Możesz sobie zerknąć o co mi chodzi:
https://www.youtube.com/watch?v=iFKWLnYYH5U . Gdybym miał potrzebę cięcia żywopłotu i podkaszania to pewnie bym takie coś kupił. Jak będziesz dbał, pilnował składu i terminu mieszanki, dawał dobry olej, prawidłowo go dotrzesz to powinien przy domowym użytku pochodzić
No i oczywiście smaruj nożyce odpowiednim olejem
Także jeśli masz trochę zdolności manualnych to kupuj. Jeśli nie to musisz kupić japońca lub europejczyka. Mogę Ci powiedzieć odnośnie mojej kosy chińskiej 52 ccm. Nie kupiłem jej ja, ale ja jej używam. Mam ją chyba od 4 lub 5 lat. Służy do podkaszania trawnika w mieście i czasami kosi na działce. W tym roku przerzedziłem 1 ha samosiejki brzozowej tarczą i nic jej nie jest. Tylko rurę musiałem wyprostować, ale to z mojej winy
Silnik chodzi, ale trzeba mu pomóc. Na wiosnę rozkręciłem go na części pierwsze i skleiłem na silikon, bo chinole nie dokręcili śrubek oraz gwint jest odrobinę za luźny i wydmuchało mi uszczelkę pod cylinderem przez co nie chciał palić
Ale skleiłem, wyregulowałem gaźnik i chodzi jak nówka. A wszystkie śruby wkleiłem na silikon, co niweluje luz i się nie odkręcają