Słoneczne rabaty 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Słoneczne rabaty 3

Post »

Tak, zdecydowanie nie ma za co przepraszać! Tym bardziej, że na koniec zostawiasz takie cuda jak Jubilee Celebration, Twoje zdjęcie iście niekulturalnie prezentuje ją także w Floribundzie, skąd ją właśnie teraz domówiłem :;230 :;230 :;230 Nienawidzę Cię, bardzo bardzo bardzo :;230

Także w sezonie ja będę Cię kusić moimi nabytkami, a Ty mnie swoimi, front został otwarty ;:306
Tym bardziej, że zaczynasz gustować w moich kolorach ;:224 A potem przyjdzie fiolet i dopiero będziesz miała wesoło ;:306

Wiesz, przez Ciebie wszelkie opory względem kupna róż mi znikły ;:192 Jeszcze gadasz, że czas się wyczaruje na dołki ;:164 Tylko że je trzeba wykopać samemu, bo same się nie wyczarują ;:161 W dodatku Ty ziemię sobie kupisz, a ja przywożę taczką z bajorka czy w tym roku z kretowin z łąki, to jeszcze więcej roboty ;:129
Także mam nadzieję, że jeszcze jakiś pannic różanych nie trzymasz jako asy w rękawie ;:224

Właśnie się zorientowałem, że tam inne róże wdg hodowców mają, a inne według pokroju ;:224
I stwierdziłem, że te nie od hodowców to znacznie lepsze są, tańsze i ładniejsze. No i dobrze ;:215

Edit 9 stycznia 21:51 :lol:
Zabieram zdjęcie Jubbile do projektu, przez Ciebie kupiłem i taką chcę mieć, więc niech moja już wie, jak ma wyglądać ;:306
Patrz, od kiedy to się ciągnie! http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 6#p5639746 :;230
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

nifredil pisze: Uwaga zamęczam zdjęciami..
Sabina, wrzucaj więcej :D My wcale nie narzekamy :D
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Sabinko :wit . Dame de Coeur jest jedną z moich pierwszych róż i jak dla mnie na razie jest w porządku ;:108 . Ładnie przyrasta , nie choruje i ma piękne, pachnące i duże kwiaty. U mnie powtarzała kilka razy ;:108 . Nie pamiętam czy kwiaty były przypalane i muszę przyjrzeć się temu bardziej. Zobaczymy czy Arturek w tym roku będzie miał się lepiej. W takim razie nie martwię się o kanadyjkę :tan . Jubilee Celebration pokazałaś z pięknej perspektywy ;:108 . Chwyciła mnie za serce a wcześniej jakoś mnie nie ciekawiła :roll: . Ten kolor kwiatu jest bardzo piękny ;:108 .Ja póki co ostatnio gustuję w innych kolorach ale może kiedyś, kto wie ;:224 . Miałam zamawiać J.W. Goethe ale nie bardzo wiedziałam czy w końcu ta róża jest czerwona czy bordowa czy może jeszcze inna ?? W rezultacie nie znalazła się w moim zamówieniu. Zastanawiam się ile miejsca masz z przodu domu na rośliny ;:173 . Może masz jakieś foto aktualnego stanu rzeczy ;:183 ;:183 ?? Będziesz miała w przyszłości piękne porównania ;:108 . A zdjęciami możesz mnie tak męczyć , to przyjemne zmęczenie ;:306 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Jubilee po prostu bajka! Patrzę i oczu nie mogę oderwać. To naprawdę cudo nie róża. Ja zamówiłam dwie, i pewnie znając angielki , trzeba będzie ze dwa a może i trzy lata czekać na taki widok jak u Ciebie. Wiem jednak że warto. Towarzystwo też jej dobrałaś świetne ;:215
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Sabinko ;:196!
Pokazałaś to, czego ja się nie mogę doczekać - pięknie kwitnącego Goethego ;:167 .
Gdyby zakwitł tak jak Twój, najpewniej byłby zdobywcą Złotego Zlatana, a tak przyjdzie mi jeszcze poczekać ;:209, ciekawe jak długo...

;:196 Jagi
PS. A Ty nie zamierzasz urządzić rankingu swoich róż?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Sabinko, jaki Ty masz cudny krzaczor Jubilee Celebration ;:oj Chyba jeszcze tak pięknego okazu nie widziałam na forum ;:oj Ja miałam tę różę, ale u mnie była niesamowita mizerota i musiałam z niej zrezygnować - nie dawała rady w moich kamienistych ugorach ;:222
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ila czasu masz Sabinko Alexandra M'Kenzie? Ja mam dwa lata i strasznie jest kiepski. Kupiłam, bo ponoć taki wigorny, a mój jakoś nie może się zebrać. To znaczy nawet ma pędy i dużo liści, ale jakoś mało kwitnie.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Sabinko dzięki twoim fotkom zakochałam się w Ballerinie ;:167 (zobaczymy czy z wzajemnością ;:306 ) i właśnie ją zamówiłam będzie na wiosnę z dwoma innymi :) ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Sabinko, po obejrzeniu sesji Jubilee C. zupełnie nie dziwi fakt, że zdjęcia Twojego krzaczka można obejrzeć w F. ;:138 Panna rośnie u Ciebie zjawiskowo i może być najlepszą reklamą dla tej odmiany.
Co do Augusty Luise słyszałam na jej temat różne opinie. A to, że strasznie żarówiasta, jarmarczna, krzykliwa. A dla mnie jest piękna w każdej odsłonie, a te pofalowane płatki i zmienność kolorów uważam za atut, a nie wadę.
Mary Ann...Obrazek i dlaczego ja jej jeszcze nie mam? ;:223 A tak poważnie, to zaczynam zdawać sobie sprawę, że wszystkich róż świata i tak niebędę miała, więc pozachwycam się Twoją. No, chyba, że coś wypadnie po zimie, to kto wie? ;:224
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam ;:oj ;:oj :wit :wit
Mimo spędzenia wczorajszej nocy przy dekorowaniu torcika (nagła sytuacja zakończona po 3 nad ranem) zostałam bezceremonialnie obudzona przez dzieciaki.. no ale jak to.. sobota.. mój mózg musiał przestawić się na tryb mama24/7 i dotarło do mnie, ze dzisiaj jeszcze basen :roll: Jak to jest, że obok śpi sobie, najspokojniej na świecie, głębokim snem niewinnych, szanowny małżonek - prywatnie ojciec wyżej wymienionych dzieci, który zawozi wyżej wspomniane dzieci na wspomniany basen?? Widać nie ma to jak mama... ogarnęłam towarzystwo, zbudziłam największe dziecko, wyprawiłam na basen i wychodząc przed dom zdałam sobie sprawę, że mimo wszystko to będzie piękny dzień. Czy u was też tak pięknie świeci słońce? Kawka na biurko, uśmiech przez okno do błękitnego nieba i zabieramy się za zdjęcia na FO ;:108

Powiem wam jeszcze jak to angielka Munstead Wood okrutnie ze mnie zakpiła. Oczywiście była niedostępna w momencie składania przeze mnie zamówienia, potem zmieniałam zamówienie (baaardzo nie lubię takich kombinacji) - nadal była niedostępna. Kiedy dwa dni temu zerkam na stronę sklepu - puff - pojawiła się znowu w sprzedaży :;230 (kto nie zdążył może zamawiać). Ech.. jesienne zamówienie - oto głos rozsądku ;:108

Odgrzewając ogrodowe kotlety zaczęłam sięgać do folderu z opisem sierpień.. Sierpień to czas szaleństw mojej werbeny samosiejki, której szkoda mi było usunąć kiedy był na to czas. Powiem tak - róż to praktycznie nie było widać, tym bardziej, że na tej rabacie mieszkały praktycznie same młódki sadzone wiosną. Gdyby jednak pominąć biedne, stłoczone róże i zastanowić się przez moment nad właściwościami estetycznymi werbeny. Miałam rabatę, która żyła: motyle różnego rodzaju, fruczak gołąbek, trzmiele, pszczoły.. raj dla owadów i fotografika ;:173

Do motyli jednak wrócimy innym razem. Póki co werbenowy busz

Obrazek

Obrazek

Tulap, wypowiadasz mi jawną wojnę na różane chciejstwa? Bardzo nieładnie biorąc pod uwagę ilość miejsca jaka pozostała mi do obsadzenia ;:145
Czytając o twoim sposobie na dobrą ziemię pod różyce i patrząc na ilość pannic, które zamówiłeś zaczynam gratulować wytrwałości. Nie będziesz potrzebował siłowni po takich kursach z taczką ;:224
Czy mam jakieś asy w rękawie.. ciężko powiedzieć.. raczej nie. Wszystko co mam już ktoś prędzej czy później pokazał, więc nowościami nie zaskoczę.

Obrazek

Obrazek

Dominika, wrzucam co mam :lol: Nazbierało się tych zdjęć przez kilka sezonów i tak kombinuje czy warto zgrywać na płyty czy nadal magazynować na dysku, a z czasem usuwać.. Z jednej strony szkoda wszystko stracić, z drugiej.. płyty ze zdjęciami ogrodu ;:224

Ascot
Obrazek

Cornelia
Obrazek

Ewelina, moja Dame właśnie nie bardzo chce przyrastać. Posadziłam ją koło ostróżek i mam wrażenie, ze ich majestatyczne rozmiary onieśmielają różycę.. Może w tym roku się ogarnie, o ile przetrwa zimę.
Co się tyczy zdjęć przodu. Ciężko jest znaleźć coś nadającego się do wrzucenia, bo zwykle nie robiłam tam zdjęć (nie było czego fotografować), a jeśli są jakieś zdjęcia to zwykle biegających tam dzieciaków. Po przeszukaniu folderów znalazłam takie coś. Ciężko po zdjęciu określić metraż, ale kiedyś liczyliśmy z eMem i wychodzi coś 1.7 a. czyli praktycznie tyle samo ile mam w tej chwili przeznaczone na ogród. Tyle, że przed domem nie będę musiała odliczać miejsca na altanę ;:183 Będzie czym porządzić ;:224

Stara wiśnia pójdzie do usunięcia..

Obrazek

Trzy ogromniaste krzaczory parzydła do zredukowania i przesadzenia..

Obrazek

Znalazłam też zdjęcie tyłu. Rok po ogarnianiu chwastowej łąki, jeszcze przed rabatami.

Obrazek

Wiola, moja Jubilee w tamtym roku obchodziła trzecie urodziny. Pierwszy rok był najgorszy, bo krzaczek z wiotkimi pędami i ogromnymi kwiatami dosłownie pokładał się po ziemi. Teraz rozrosła się, można ją bezproblemowo wiązać do kratki i jest ok.

Skoro mowa o towarzystwie, z którym rośnie Jubilee - proszę bardzo kilka portrecików Cristaty. Ten zapach ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jagi, rankingu pewnie nie będzie. Próbowałam wybrać trzy najzdrowsze róże, potem kombinowałam z tymi, które najbardziej mnie zachwyciły, potem debiut roku.. okazuje się jednak, że ideałów nie ma. Jeśli któraś jest bardzo zdrowa, szybko przyrasta i do samych przymrozków produkuje kwiaty to okazuje się, że kwiaty na słońcu wytrzymują dzień czy dwa a potem robią się z nich skwarki (piszę o Novalisie). Jeśli któraś trzyma dzielnie kwiaty, nie zraża jej słońce, ani deszcz, bujnie rośnie to okazuje się, że końcem sezonu łapie poważną plamistość i na krzewie zostają same kwiaty (Crocus Rose).. zrezygnowałam z rankingu. Może za rok się zmobilizuję i trafię wreszcie na tą jedyną, której nie można będzie nic zarzucić.
Goethe w tamtym roku (drugi sezon u mnie) dosłownie zachwycał.. nie licząc przypalonych płatków..

Eden Rose
Obrazek

Lady Emma Hamilton
Obrazek

Monika, nawet nie wiesz jak wielki uśmiech wywołałaś na mojej twarzy ;:168 Dziękuję w imieniu różycy za tak miły komplement

First Lady
Obrazek

Obrazek

Wanda, Aleksander rośnie u mnie od trzech lat. Początkowo byłam trochę zawiedziona, bo urósł na wysokość około 60 cm, zakwitł i nie powtórzył.We wrześniu wybił ogromne pędy i dopiero w kolejnym roku zaczął szaleć. Niestety nie mam zdjęć aktualnych, bo to co wstawiłam robione było w czerwcu. W tej chwili ciężko jest podejść do kratki. Rośnie w każdą stronę i zaczyna wchodzić na kratkę obok (zarósł swoją 90 cm szeroką i górą przechodzi do tej obok oddalonej o ok 1m :shock: ) Zrobił się prawdziwym olbrzymem i coś czuję, że czeka go spore cięcie na wiosnę. Faktycznie w ubiegłym roku słabo powtarzał, ale było wyjątkowo sucho, a ja nie miałam szans podejść do niego i chociażby raz podlać.

Wanda, dla ciebie portreciki Novalisa.. wiem, że masz mieszane uczucia co do tej róży. Zdjęcia robione we wrześniu.

Obrazek

Obrazek

Ewa, Balleriną będziesz zachwycona. Nie da się nie lubić tej róży, a ona jest jedną z tych co kwitną nie zwracając uwagi na to czy ktoś o nią dba czy zostawia samą sobie. Bezproblemowa panna.

Leonardo daVinci
Obrazek

Peace
Obrazek

Dorotka, Mary Ann polecam z czystym sercem ;:108 Wczoraj zerkałam u siebie i mam pewne obawy co do przetrwania niektórych róż. Jakieś takie czarne niektóre pędy. Coś czuję, ze albo ostre cięcie, albo płacz i zakup nowych róż..
Augustę również uwielbiam. Tak duże kwiaty w krzykliwym kolorze robią niesamowite wrażenie na rabacie.

późne lato w ogrodzie..
Obrazek

Obrazek

skarby mojego męża..
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Piękne wspominki - bardzo optymistycznie działają, gdy zima się dłuży ;:333
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Sabinko fajne cieplutkie fotki i znowu jedna z Twoich panienek przemówiła do mnie kolorem 8-) to Lady Emma Hamilton... możesz o niej ciut, ciut więcej :)
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Sabinko :wit . No nie ma to jak sobotnie pospanie sobie dłużej ;:306 . Ja powtarzam sobie, że wyśpimy się po śmierci no bo za życia to chyba nie ma na to szans ;:306 . Bycie Mamą 24/7 to jest wyzwanie ;:108 . Jakie smaczne kotleciki nam tutaj podałaś ;:108 . Busz werbeny wygląda imponująco ;:138 . Mam nadzieję, że Twoja Dama jednak postara się i zacznie ładnie Ci rosnąć i kwitnąć ;:108 . No Sabinko, będziesz miała miejsce do szaleństw przed domem :tan . Fajnie mieć taką perspektywę prawda ?? ;:183 ;:183 Zdjęcia tyłu przed zagospodarowaniem pokazują ile pracy włożyliście żeby to tak fajnie teraz wyglądało ;:108 . Na prawdę warto czasem zakasać rękawy i wziąć się do roboty. Człowiek potrafi własnymi rękami zrobić cuda i to jest piękne ;:138 . Cristata ma ciekawy wygląd ;:108 , muszę przyjrzeć się tej róży ;:224 . Pozdrawiam i słoneczka na dalszą część weekendu Ci życzę :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”