Wszystko o pomidorach cz. 12
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
Udało się, ponad ćwierć kilo Teraz tylko, czy to odpowiednia waga czy znowu się cieszę bez powodu...
Pozdrawiam, Gosia:)
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja ogólnie z moich krzaczków w tym roku jestem zadowolona, upilnowane w końcu idą na jeden pęd, mimo że wydaje się że nie mają owoców jest ich całkiem sporo tylko schowane pod wielkimi soczystymi liśćmi (ładnie wiązały mimo upałów), wielkością dorównują gugułom sąsiada który ma pomidorowisko w pełnym słońcu i po jednym pomidorze w podobnych odstępach (ja mam 2szt przy paliku).
Jeszcze trochę do ogławiania, a niektóre nawet myślą nad 5-tym kwiatostanem (szczególnie Ożarowski).
Jeszcze trochę do ogławiania, a niektóre nawet myślą nad 5-tym kwiatostanem (szczególnie Ożarowski).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Czy saletra potasowa to jest to samo co azotan potasu?
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam!
Kilka zdjęć moich pociech. Pomidory sadziłem w foliaku i w gruncie. Poniżej małe porównanie. Z plusem na grunt jeżeli chodzi o wielkość owoców. W foliaku natomiast niektóre odmiany kwitną w piątym gronie, ale męczy je SZW. Zdjęcia owoców poniżej. Niestety, oprócz kmicica jeszcze nie zebrałem dojrzałych.
Faworyt folia/grunt
Brutus Chyba typowo gruntowa odmiana. Najlepsze krzaki poszły do foliaka, bidoty na zewnątrz, a rosną lepiej.
Kmicic. Folia: owoców w gronie dużo, ale małe. Grunt- owoców mniej, ale duże.
Saint Pierre Dobrze czuje się w tunelu. 4 grona z owocami prawie na każdym krzaku.
Feuerwerk Plenny, o małych owocach. Bez objawów SZW.
Black Zebra
Kilka zdjęć moich pociech. Pomidory sadziłem w foliaku i w gruncie. Poniżej małe porównanie. Z plusem na grunt jeżeli chodzi o wielkość owoców. W foliaku natomiast niektóre odmiany kwitną w piątym gronie, ale męczy je SZW. Zdjęcia owoców poniżej. Niestety, oprócz kmicica jeszcze nie zebrałem dojrzałych.
Faworyt folia/grunt
Brutus Chyba typowo gruntowa odmiana. Najlepsze krzaki poszły do foliaka, bidoty na zewnątrz, a rosną lepiej.
Kmicic. Folia: owoców w gronie dużo, ale małe. Grunt- owoców mniej, ale duże.
Saint Pierre Dobrze czuje się w tunelu. 4 grona z owocami prawie na każdym krzaku.
Feuerwerk Plenny, o małych owocach. Bez objawów SZW.
Black Zebra
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trochę trudno ocenić różnice , bo zdjęcia nie były robione dokładnie z tej samej odległości. Dotyczy to głównie zdjęć Faworyta. Innych fotek też to dotyczy, ale w mniejszym stopniu.
PS.
Robiąć takie zdjęcia dobrze jest dawać coś do porównania , np pudełko zapałek, zakrętkę, kapsel , co kto ma aktualnie pod ręką.
PS.
Robiąć takie zdjęcia dobrze jest dawać coś do porównania , np pudełko zapałek, zakrętkę, kapsel , co kto ma aktualnie pod ręką.
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
To jeszcze napisz co to za odmiany i wszyscy będą zadowoleni . Warto wiedzieć jakie odmiany u innych najwcześniej owocują.
U mnie dojrzewają już Stupice, K37/6, Korale Morango (okrągłe), Blush i pierwszy owoc P-20.
Pozdrawiam
Bea
U mnie dojrzewają już Stupice, K37/6, Korale Morango (okrągłe), Blush i pierwszy owoc P-20.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- Ginka
Pierwszy raz musiałam podwiązać wszystkie grona na których jest więcej niż 4 owoce, grona długie nadal bardzo zielone ale na tyle ciężkie że zaczynają się załamywać, więc z resztą nie chcę ryzykować i już teraz dostały druciki (jednego nieświadomie ułamałam gdy chciałam przesunąć krzaczek i inaczej przywiązać grono aby pomidory miały więcej miejsca do wzrostu, były ściśnięte między pędem a palikiem...i klops, mam jednak nadzieję że się zrośnie i wykarmi maluchy).
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Też podwiązywałam dziś grona, bo dwa już się zdążyły nadłamać. U odmian Czudo Ziemli i Anna Russian. Ale co się dziwić nadłamane grono na tej drugiej odmianie ma 9 owoców.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- Ginka
Mi z ilością tak szaleją na Ożarowskim i Czarnym księciu.
beata_m pisze:To jeszcze napisz co to za odmiany i wszyscy będą zadowoleni . Warto wiedzieć jakie odmiany u innych najwcześniej owocują.
Te dwa największe po bokach to Brutus. W środku są koktajlowe, te czerwone nn a żółte ktoś zidentyfikował jako Yellow Pear.
Mam saletrę potasową, ale nie mam wagi
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak odmierzyć 5 deko np. dwie czy trzy łyżki stołowe.
Ten sam problem mam z siarczanem magnezu. Jak odmierzyć 5 deko???
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak odmierzyć 5 deko np. dwie czy trzy łyżki stołowe.
Ten sam problem mam z siarczanem magnezu. Jak odmierzyć 5 deko???