Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
- Teresa Pszczola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
Najbardziej nie mogę doczekać się dyni figolistnej.
Jeden powód to konfitura Beatki, a drugi - szczepienie ogórasów.
Pozdrawiam, Teresa.
Ginka, piszesz z doświadczenia? Bo ja tak, też czytałam, że chorują, a przekonałam się, że wcale nie. Przenoszę całe sadzonki z bryłą ziemi, umieszczam w pojemniku i po liścienie obsypuję ziemią. Nic nie chorują, mam porównanie z tymi co zostają w paletce.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ginka ma rację i piszę to z doświadczenia. Dyniowate nie znoszą ruszania przy korzeniach, nawet takiego naj, najdelikatniejszego.
No ale z Arią dyskutować nie będę bo u niej zawsze wszystko "cudownie" rośnie.
No ale z Arią dyskutować nie będę bo u niej zawsze wszystko "cudownie" rośnie.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Gdyby tak było, jak pisze Whitedame, to uprawa dyni z sadzonek nie byłaby możliwa. Przecież sadzenie do gruntu też nie jest naj, najdelikatniejszym procesem.
Nie mówiąc już o kiełkowaniu na wacikach, manipulacje przy maleńkim korzonku jakoś dynie przeżywają.
Nie mówiąc już o kiełkowaniu na wacikach, manipulacje przy maleńkim korzonku jakoś dynie przeżywają.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Im młodsza sadzonka tym delikatniejsza. Te starsze mają naprawdę mocny system korzeniowy a też trzeba być ostrożnym.
Wybijając sadzonkę z małego pojemnika, jakim niewątpliwie jest paleta, większa jest szansa na uszkodzenie, ba poruszenie korzeni a to jest dla dyniowatych stres.
Ja zawsze sadzę sadzonki, aby przyspieszyć plonowanie, ze względu na krótki okres optymalnej temperatury, częste jej spadki w okresie kiedy teoretycznie powinno być ciepło, oraz wszędobylskie ślimaki, ale sprawdza się tylko jednorazowy siew do dużych pojemników i wysadzanie w pole.
Wybijając sadzonkę z małego pojemnika, jakim niewątpliwie jest paleta, większa jest szansa na uszkodzenie, ba poruszenie korzeni a to jest dla dyniowatych stres.
Ja zawsze sadzę sadzonki, aby przyspieszyć plonowanie, ze względu na krótki okres optymalnej temperatury, częste jej spadki w okresie kiedy teoretycznie powinno być ciepło, oraz wszędobylskie ślimaki, ale sprawdza się tylko jednorazowy siew do dużych pojemników i wysadzanie w pole.
Beata
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Ja co roku wysiewam dyniowate do p9 i jak sadzonki mają już liście właściwe to idą do gruntu. Czasem korzenie poprzerastają doniczki i w kuwecie w której stoją się poplączą takie urywam i do gruntu. Nigdy nie zaobserwowałem by mi dynie odchorowywały. Podstawa do zahartowana rozsada i niepodlewana przez dwa dni przed wysadzeniem, wtedy sadzonki łatwo wychodzą z doniczek.
W tym roku będzie miał miejsce mój debiut z ponad 30-ma odmianami dyń w tym odmiany, których nikt tu na forum nie uprawiał, bo wyszukiwarka ich nie znalazła.
W tym roku będzie miał miejsce mój debiut z ponad 30-ma odmianami dyń w tym odmiany, których nikt tu na forum nie uprawiał, bo wyszukiwarka ich nie znalazła.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Też sadzę po jednym nasionku w duże pojemniki ok 3/4 l. Potem już tylko do gruntu i pilnowanie, by się wszystko przyjęło
Pozdrawiam
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Beata jakiej długości rośnie ta Twoja Tromba d'Albonga? Chodzi mi o owoc. Bo w sumie ta odmiana jak nie patrzeć jest bardzo bezproblemowa w obieraniu. Pestki na końcu owocu, a tak to tylko obrać i kroić, nie trzeba tracić zbytnio czasu na szykowanie. Ja w tym roku mam tylko trzy pestki tej odmiany, ale za to z najlepszymi genami. Tylko żeby wykiełkowały bo się
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Po kilku porażkach zrezygnowałem z siania wprost do gruntu.
Dla mnie nie ma nic lepszego niż sadzenie dyń z rozsady
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja na malym multiplacie kiełkuje i jak się pojawiają liścienie to do gruntu i podlewam.
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Jak ktoś ma dużo nasion to można i do gruntu, rzeczywiście są wtedy silniejsze krzaki, ale jak ja mam po 5-10 nasion z odmiany to ryzyko. Często mi gniły nasionka bo gleba była za zimna.seba1999 pisze:Po kilku porażkach zrezygnowałem z siania wprost do gruntu.
Marek
Marek
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Też mam ten problem, że nasion mało
Nie ryzykuję
Nie ryzykuję
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też robiłam rozsadę ale w większym pojemniczku niż z palety, palety są zarezerwowane dla pomidorów , dyniowate mają pierścienie ewentualnie doniczki.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"