Familokowego ciąg dalszy
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Familokowego ciąg dalszy
AGUSIU Meli też lubi sama zrywać, bo ja siama Zosia samosia. Te lilie to wiosenny zakup na razie posadziłam je do donic bo byłam ciekawa jak z odmianami.Niestety z tej pieguski znacznik wybył, albo Melka mi je powyciągała Możliwe ,ze to Eyeliner lecz ona jest biała a moja lekko pastelowa.Muszę zapytać koleżankę czy taką zamawiałam Pełną lilię mam tylko jedną i jest juz u mnie parę lat nawet wytworzyła dzieciaczka
BASIU gdybyż jeszcze ta cudna Aphrodite pachniała to czegóż chcieć więcej bo kwiat ma cudny i trwały.Czekam na relację z wczasów i wizyty w pięknym ogrodzie
TOLINKO dzięki za nazwanie lelujki chyba to jest ta .Pomocnica lubi podglądać owady tylko boje się ,żeby osa czy pszczoła nie zrobiła jej krzywdy.Amelka lubi przesiadywać w ogródku nauczyła sie też ,że nie wolno wylewać wody z pojemników bo to dla paśków czytaj ptaszków.Lubi podglądać owady tylko ,żeby jeszcze miała więcej cierpliwości ,a to jak chłopak lubi grać w piłkę
Dzisiaj zamiast kwiatów będą owady, bo odwiedziłam dzisiaj Muzeum owadów, a w szczególności motyli z całego świata, tylko muszę je pogrupować .Cuda tam były np. ten motyl pochodzi z Filipin od tyłu jest również cudny ma górnej części skrzydeł jakby głowę krokodyla wraz z okiem to działa odstraszająco na potencjalnych napastników.Dolne jakby oczy też działają odstraszająco na napastników.Niektóre nawet z naszych bielinków są obojniakami niestety nie zrobiłam akuratnie im fotki
Przyglądałam jej się dosyć chwilkę jak mocowała sie z pajęczyną i hurra uwolniłam sie z sieci oprawcy. Teraz musi rozpocząć na nowo polowanie
BASIU gdybyż jeszcze ta cudna Aphrodite pachniała to czegóż chcieć więcej bo kwiat ma cudny i trwały.Czekam na relację z wczasów i wizyty w pięknym ogrodzie
TOLINKO dzięki za nazwanie lelujki chyba to jest ta .Pomocnica lubi podglądać owady tylko boje się ,żeby osa czy pszczoła nie zrobiła jej krzywdy.Amelka lubi przesiadywać w ogródku nauczyła sie też ,że nie wolno wylewać wody z pojemników bo to dla paśków czytaj ptaszków.Lubi podglądać owady tylko ,żeby jeszcze miała więcej cierpliwości ,a to jak chłopak lubi grać w piłkę
Dzisiaj zamiast kwiatów będą owady, bo odwiedziłam dzisiaj Muzeum owadów, a w szczególności motyli z całego świata, tylko muszę je pogrupować .Cuda tam były np. ten motyl pochodzi z Filipin od tyłu jest również cudny ma górnej części skrzydeł jakby głowę krokodyla wraz z okiem to działa odstraszająco na potencjalnych napastników.Dolne jakby oczy też działają odstraszająco na napastników.Niektóre nawet z naszych bielinków są obojniakami niestety nie zrobiłam akuratnie im fotki
Przyglądałam jej się dosyć chwilkę jak mocowała sie z pajęczyną i hurra uwolniłam sie z sieci oprawcy. Teraz musi rozpocząć na nowo polowanie
- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jadziu Hanusia jest piękna, nawet się rumieni
Czyżby 'Eye Liner' zmieniła kolor
Robalki masz urocze
Czyżby 'Eye Liner' zmieniła kolor
Robalki masz urocze
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Jakoś wcześniej nie widziałam tych różności motylowo - robaczkowobopodbnych u siebie w ogrodzie. Dzięki Tobie, Jadziu, jestem czujniejsza w tej kwestii i teraz to już stale coś zauważę. Nawet fruczaka widuję.
Super wycieczka do Owadziego Muzeum.
Miłego tygodnia
Super wycieczka do Owadziego Muzeum.
Miłego tygodnia
-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
U Ciebie Jadziu, jak zwykle niezwykłe lilie Piękne je masz, z ogromnymi kwiatami Dla mnie nie wszystkie lilie muszą pachnieć. Wystarczy takich kilka, a i tak pachnie wtedy w całym ogrodzie. Ale szczerze mówiąc nie wiem, które z moich pachną, a które nie. W takim razie będę wąchać każdą
Amelka jak lelijka rozkwitła na rabatce
Amelka jak lelijka rozkwitła na rabatce
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jadziu, ślicznie i kolorowo u Ciebie, nawet nie podejmuję się nazywać Twoje kwiatki, to moja pięta Achillesa, nie znam nazw. Alem śliczne są . Umiesz Jadziu sfotografować i nazwać owady, jesteś dobrym obserwatorem i musi Cię to interesować , super sprawa. Ale najcudniejsza wnusia. jak urosła , jaka śliczna dziewczynka
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Wnusia śliczna dziewczynka.Nie zwracałam wcześniej uwagi na robalki w ogrodzie ale dzięki Tobie przyglądam się baczniej.Nie wiedziałam że,jest tyle rodzajów robalków.Za taka lekcje dziekuje Lilie
- mimoza55
- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Jadziu, lilie, kwiaty, róże dają Ci tyle radości i satysfakcji ale najwięcej radości i szczęścia daje Ci, Amelka
Przy Amelce róze idą na drugi plan i to zrozumiałe, najważniejsza jest rodzina
Przy Amelce róze idą na drugi plan i to zrozumiałe, najważniejsza jest rodzina
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
WANDZIU masz rację Melcia to oczko w głowie, a przy niej szczególnie trzeba mieć oczy otwarte i głowa kręci się wkoło szyi .Jednak mam czas na róże i dla malucha, dobrze ,ze tyko wpada z odwiedzinami inaczej nic bym nie zrobiła
Dla Ciebie cudna jeżówka Secret affair Teraz musi rosnąć w doniczce inaczej bym ją straciła .Niestety jeżówkom u mnie nie pasuje podłoże widzę ,ze jednak w donicy jest OK
JOASIU cieszę sie ,ze w ten sposób mogłam zwrócić uwagę na owady pomocnicy w ogródku .Czasem niszczą liście wygryzając dziury, jednak także pomagają i to bardzo ważne .Kiedyś nie wiedziałam który pożyteczny, a kto wróg, dlatego ,żeby bezmyślnie ich nie ukatrupiać zainteresowałam się nimi .Teraz zanim zatłukę przyglądam się im i klasyfikuję.Cieszę się ,że mogę pomóc w identyfikacji .Parę lat temu miałam pięknego robala Srogonia baldaszkoca Niestety znikł
KAROLCIU owady coraz bardziej mnie wciągają .Wczoraj wieczorem zauważyłam fajna ćmę wleciała akuratnie w kielich lilii Dzisiaj musiałam poświecić sporo czasu ,żeby ja zidentyfikować, bo nie wiedziałam do jakiego gatunku ja zaliczyć a gatunków ciem też jest sporo ale udało się
IWONKO teraz jest pachnąco, bo te które kwitną to same pachnidełka ,a jeszcze parę dopiero zakwitnie .Azjatyckie nie pachną, a szkoda ,bo jest ich mnóstwo .No cóż to sie wie zaraz przy zakupie która pachnie dla Ciebie cudnie pachnąca Yelloween Wczoraj babcia robiła jej fotkę wśród kwiatów muszę ściągnąć sobie tę fotkę
BEATKO no to cieszę sie ,że więcej osób zmobilizowałam do przyglądania się w ogrodzie nie tylko roślinom także pożytecznym owadom.Czasem są to wręcz wrogowie naszych roślin, lecz trzeba to wiedzieć
. Niedawno namierzyłam drania Opuchlaka nie przetrwał długo .Szkoda ,że Melcia nie pozwoliła nam na dłuższe spędzenie miłego czasu, bo dowiedziałabym się więcej .Szkoda ,ze nie mieli też pokazanych roślin na których motyle składają jajeczka i na których chętnie przesiadują.Zauważyłam jednak ,ze Czosnek Ostrowskiego przyciąga motyle , różne muchówki i osowate .To samo wielkie powodzenie wśród owadów ma Tojeść orszelinowaDla Ciebie pachnąca NYMPH
MARYŚ Hanusia to Hanusia, a rumieni się Pink Giantcudna pieguska .Mam wątpliwoście czy ta lilia to Eye liner muszę zapytać Basię czy taką zamawiałam bo gdzieś wsadziłam kartki a znaczniki Melcia mi powyciągała.Robalki zawsze są urocze szczególnie w niedwuznacznej sytuacji
Dla Ciebie cudna jeżówka Secret affair Teraz musi rosnąć w doniczce inaczej bym ją straciła .Niestety jeżówkom u mnie nie pasuje podłoże widzę ,ze jednak w donicy jest OK
JOASIU cieszę sie ,ze w ten sposób mogłam zwrócić uwagę na owady pomocnicy w ogródku .Czasem niszczą liście wygryzając dziury, jednak także pomagają i to bardzo ważne .Kiedyś nie wiedziałam który pożyteczny, a kto wróg, dlatego ,żeby bezmyślnie ich nie ukatrupiać zainteresowałam się nimi .Teraz zanim zatłukę przyglądam się im i klasyfikuję.Cieszę się ,że mogę pomóc w identyfikacji .Parę lat temu miałam pięknego robala Srogonia baldaszkoca Niestety znikł
KAROLCIU owady coraz bardziej mnie wciągają .Wczoraj wieczorem zauważyłam fajna ćmę wleciała akuratnie w kielich lilii Dzisiaj musiałam poświecić sporo czasu ,żeby ja zidentyfikować, bo nie wiedziałam do jakiego gatunku ja zaliczyć a gatunków ciem też jest sporo ale udało się
IWONKO teraz jest pachnąco, bo te które kwitną to same pachnidełka ,a jeszcze parę dopiero zakwitnie .Azjatyckie nie pachną, a szkoda ,bo jest ich mnóstwo .No cóż to sie wie zaraz przy zakupie która pachnie dla Ciebie cudnie pachnąca Yelloween Wczoraj babcia robiła jej fotkę wśród kwiatów muszę ściągnąć sobie tę fotkę
BEATKO no to cieszę sie ,że więcej osób zmobilizowałam do przyglądania się w ogrodzie nie tylko roślinom także pożytecznym owadom.Czasem są to wręcz wrogowie naszych roślin, lecz trzeba to wiedzieć
. Niedawno namierzyłam drania Opuchlaka nie przetrwał długo .Szkoda ,że Melcia nie pozwoliła nam na dłuższe spędzenie miłego czasu, bo dowiedziałabym się więcej .Szkoda ,ze nie mieli też pokazanych roślin na których motyle składają jajeczka i na których chętnie przesiadują.Zauważyłam jednak ,ze Czosnek Ostrowskiego przyciąga motyle , różne muchówki i osowate .To samo wielkie powodzenie wśród owadów ma Tojeść orszelinowaDla Ciebie pachnąca NYMPH
MARYŚ Hanusia to Hanusia, a rumieni się Pink Giantcudna pieguska .Mam wątpliwoście czy ta lilia to Eye liner muszę zapytać Basię czy taką zamawiałam bo gdzieś wsadziłam kartki a znaczniki Melcia mi powyciągała.Robalki zawsze są urocze szczególnie w niedwuznacznej sytuacji
- mimoza55
- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Jadziu, Jeżówka cudna . może sie skusze na te cudeńka
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Jadziu, czy ta lilia Yelloween ma może takie bardzo duże kielichy i glównie na górze łodygi? I czy ma taki wyraziście mocny żółty kolor? Bo widziałam taką lilię w jakimś ogrodzie jak jadę do pracy i się nią zachwycam. A jakby to była ta to już wiedziałabym co kolejnego wrzucić na listę.
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
No jak nauka o ciekawych owadach, to tylko u Jadzi ale rosliny też cudne
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Jadziu, u Ciebie Aphrodite w pełni kwitnienia. U mnie podobnie. Ona lubi tak trochę z opóźnieniem dać popis. Wtedy większość róż odpoczywa a ona jakby na przekór mówi - Patrzcie i podziwiajcie!
A jest co podziwiać, bo te wielkie cudne kwiaty przyciągają wzrok z daleka To jedna z ulubionych róż mojego M On niewiele wie o różach a tę rozpoznaje bezbłędnie i nawet wie gdzie rośnie
Lilie u Ciebie pięknie kwitną a zapach unoszący się dookoła jest nieziemski Jednak najpiękniejsza lilijka ze wszystkich to wnusia - Amelka
A jest co podziwiać, bo te wielkie cudne kwiaty przyciągają wzrok z daleka To jedna z ulubionych róż mojego M On niewiele wie o różach a tę rozpoznaje bezbłędnie i nawet wie gdzie rośnie
Lilie u Ciebie pięknie kwitną a zapach unoszący się dookoła jest nieziemski Jednak najpiękniejsza lilijka ze wszystkich to wnusia - Amelka
- Tolinka
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
Jadziu dzięki twojej owadziej wiedzy czasem już wiem co w trawie piszczy złotooki delikatnie wypraszam na zewnątrz,kiedyś...no cóż robal i tyle Bardzo ładnie kwitną ci lilie ja w tym roku też wsadziłam kilka odmian,ale jakoś tak nie za bardzo mi rosną,może jak się zadomowią będzie lepiej