Z pewnością mozna! Wiem, bo mi sie tak same odkłady zrobiły z gałązek ,które sie polożyły.renzal pisze:Witam! Mam trzy jagody, ale niestety nie znam nazw, a dodatkowo rosną w zbyt ciasnym miejscu, więc czeka mnie przesadzanie.![]()
Mam pytanie, czy jagodę kamczacką można rozmnażać przez odkład (obsypanie dolnej gałęzi ziemią?
Jagoda kamczacka cz. 1
Re: Jagoda kamczacka
Bea
Nie spieszcie się tak ze zjadaniem jagód jak lepiej dojrzeją są zdecydowanie smaczniejsze ( no chyba że ptaki je zjedzą)
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Przedwczoraj robiłam pierwszą degustację tych dwóch odmian i wypadła ona nadzwyczaj pomyślniedominikams pisze:Ja ostatnio kupiłam Nimfę i 1-17-59.
![heja :heja](./images/smiles/heja.gif)
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
No i Dlinnopłodna się skończyła
ale kos mnie w wiekszości ubiegł.
Dwie pozostałe okryte już teraz siatką (jeszcze dojrzewają)
Więc jak macie Kosy w pobliżu to obowiązkowo siatka przy rozpoczęciu wybarwiania.
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
Dwie pozostałe okryte już teraz siatką (jeszcze dojrzewają)
Więc jak macie Kosy w pobliżu to obowiązkowo siatka przy rozpoczęciu wybarwiania.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
U mnie ptaki wszystko zeżarły, nawet fotki sobie nie strzeliłem... ![o-ścianę ;:223](./images/smiles/wallbash.gif)
![o-ścianę ;:223](./images/smiles/wallbash.gif)
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
U mnie trzeba juz zbierać jagody a ja nie bardzo mam czas ![Neutral :|](./images/smiles/icon_neutral.gif)
![Neutral :|](./images/smiles/icon_neutral.gif)
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Zdejm siatki na dzień, i zero stresów ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Ja "na jagodzie" nie mam siatki . Siatkę rozciągam tylko nad borówkami ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
Też tak chciałem ale kosy mi pokazały że tak to nie bardzo się dachudziak pisze:Ja "na jagodzie" nie mam siatki . Siatkę rozciągam tylko nad borówkami
Już w tamtym roku zaczęły znikać ale niewiele. W tym to któremuś zasmakowało.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
Ja też juz mam owoce!
Staram sie zbierać w miarę dojrzewania, żeby ptaki nie zjadły, ale to nie koniecznie jest dobre, bo nie wszystkie wybarwione są całkowicie dojrzałe. Z drugiej strony te owocki opadaja zaraz jak dojrzeją, więc może lepiej zbierać od razu ![yess ;:173](./images/smiles/rolleyes.gif)
![heja :heja](./images/smiles/heja.gif)
![yess ;:173](./images/smiles/rolleyes.gif)
Bea
- aneidra
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 maja 2012, o 11:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
kupiłam i wsadziłam niedawno 4 jagody kamczackie (stanowisko słoneczne, są w miarę często podlewane, sypnęłam też azofoską, wykorowane).
Ale coś jest nie tak i nie mogę dojść dlaczego, a mianowicie po kilkunastu dniach od wsadzenia jedna część liści zaczęła brązowieć i usychać, a druga część liści też uschła (są zielone tyle że suche). Czy może to być spowodowane tym, że podczas opryskiwania jabłoni różnymi fungicydami i insektycydami, opryski lecą na jagodę i dlatego tak roślina reaguje? Czy może być jakiś inny powód?
Proszę o pomoc![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
kupiłam i wsadziłam niedawno 4 jagody kamczackie (stanowisko słoneczne, są w miarę często podlewane, sypnęłam też azofoską, wykorowane).
Ale coś jest nie tak i nie mogę dojść dlaczego, a mianowicie po kilkunastu dniach od wsadzenia jedna część liści zaczęła brązowieć i usychać, a druga część liści też uschła (są zielone tyle że suche). Czy może to być spowodowane tym, że podczas opryskiwania jabłoni różnymi fungicydami i insektycydami, opryski lecą na jagodę i dlatego tak roślina reaguje? Czy może być jakiś inny powód?
Proszę o pomoc
Nie narzekaj ! Myśl !
A może przesadziłaś z tą azofoską i je po prostu spaliłaś?
Do jakiej ziemi wsadziłaś? Jagoda lubi gleby raczej ubogie i w przeciwieństwie do borówki, nie lubi zbyt kwaśnej ziemi.
Do jakiej ziemi wsadziłaś? Jagoda lubi gleby raczej ubogie i w przeciwieństwie do borówki, nie lubi zbyt kwaśnej ziemi.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
- aneidra
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 maja 2012, o 11:12
A przed sadzeniem wymieszałam ziemię z kwaśnym torfem i kompostem.
Azofoską było niedużo podsypane, ale może masz rację. Dzięki![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
-- 28 maja 2012, o 12:06 --
To chyba niepotrzebnie dałam tego kwaśnego torfu ;/
Azofoską było niedużo podsypane, ale może masz rację. Dzięki
-- 28 maja 2012, o 12:06 --
To chyba niepotrzebnie dałam tego kwaśnego torfu ;/
Nie narzekaj ! Myśl !
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie jagody rosną na glebie klasy V, niczym ich nie podsypuję, mają prawie cztery lata, a takie jagódki na nich teraz są:
![Obrazek](https://lh4.googleusercontent.com/-9sUE0yktyWQ/T8NPiHi83WI/AAAAAAAABQs/IX7-A0Oh5CQ/s640/DSC05926.JPG)
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
Franceska piękne!, czy one mają 4 lata czy rosną u Ciebie 4 lata a mają ze dwa lata jeszcze więcej..? bo jak sie kupuje to są niewielkie krzaczki jako dwu-trzylatki już..
czy to duet?
czy to duet?
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud