Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.9 - 2017/2018/2019 i 2020

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.9 - 2017/2018/2019

Post »

Witajcie! :wit

Halszko milin rośnie u mnie już z 8-9 lat. Dostałam go jako niewielki badylek z forumowej wymiany. Na kwiaty czekałam dobre 4 lata, może nawet 5... Jednak gdy kwitnie to rekompensuje tak długie czekanie. Przez lata był bezproblemowy. Teraz już tak dobrze się zadomowił, że wybija odrostami :evil: Hortensje w tym roku słabo kwitną przez te późne przymrozki. Mają raptem po kilka kwiatów, a jedna wcale nie zakwitła. W zeszłym roku były obsypane kwiatami. Od lat nie okrywam hortensji, zdaję się na szczęście. Co ma być to będzie :wink: Wcześniej okrywałam i też nie zawsze kwitły. Bukietowe są super. Mam kilka i jestem z nich zadowolona.

Florianie dzięki za uznanie :D Wrześniowa działka jest krainą łagodności. Po eksplozji kolorów liliowców zostało już wspomnienie, chryzantemy dopiero były w pąkach i to nie wszystkie, więc przeważała zieleń i pastele. Czasem ten spokój zakłóciły kwitnące dalie, bo niestety ich kolorystyka jest inna niż miała być ;:224 Wybaczam im jednak, bo są piękne ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Izo :wit Fajne widoczki ogrodowe pokazałaś ;:63 ;:63 Hortensja przy altance taka dorodna, rozrośnięta. I rozchodnik variegata też śliczny. Róże i zawilce tak obficie kwitną ;:333 a na dokładkę rusałka pawik pięknie zapozował.
Na ostatniej fotce to kwitnący bluszcz?

Pozdrawiam serdecznie, trzymaj się zdrowo ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Izuś, zawitałam do Ciebie po długim czasie. Pięknie masz na działce :D tak swojsko, kolorowo i bardzo przyjemnie :wit
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich miłych Gości! :wit
Halszko pięknie dziękuję za odwiedziny i dobre słowo ;:196 Tak to bluszcz. W końcu doczekałam się kwitnięcia.

Witaj Izuś ! Cieszę się, że zajrzałaś. Miło mi, że podoba Ci się na mojej działce. ;:196

Kończy się listopad, koniec sezonu za pasem... Chociaż u mnie jak zwykle jeszcze mnóstwo do zrobienia i uporządkowania. Już się do tego przyzwyczaiłam ;:224 Czas by zacząć podsumowanie roku, ale żeby zachować chronologię pokażę najpierw jak wyglądał u mnie październik :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.9 - 2017/2018/2019 i 2020

Post »

Iza, lubię Twoją działkę, ogród w zasadzie :) Taki fajny klimat luzu, radości z tworzenia tego ogrodu. Tyle kwiatów, ciągle coś się dzieje w kolorach i kształtach. Mam wrażenie, że ja nigdy się nie nauczę tak prowadzić prac żeby zawsze było ładnie. A może się nauczę :)

Izuś, chciałam zapytać o doniczki. Widzę, że masz trochę ich u siebie. Czy codziennie musisz podlewać w sezonie doniczkowe? Jak to jest bo też się zastanawiam nad doniczkami.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

No, no Izuś, Twój październik był piękny, różnorodny i kolorowy ;:63 ;:63 ;:63
Ciekawie wygląda zestawienie kwiatów wiosennych, letnich i jesiennych :D Sasanka taka dorodna i świeża, a róża w kroplach deszczu - cudowna ;:167
Kiciuś leniwie wyleguje się na stopniach altanki, widać że jest u siebie :D
A ta roślina o pstrych liściach na pierwszym zdjęciu? Co to?
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Pięknie pokazałaś październik! Bo taki jest w istocie i ja uwielbiam ten miesiąc pełen kontrastów, nieprzewidywalności, humorów, przebłysków lata, gdy mnóstwo motyli i pszczół buszuje w astrach ale i pomruków nadchodzących zimnych miesięcy, krótkich dni, pierwszych przymrozków itd.
A w szczegółach - urzekło mnie zdjęcie, na którym miesza się kilka odmian astrów. Wygląda to przepięknie i tak naturalnie ;:333
No i szałwia lekarska - zdaje się 'Icterina'? - wywołuje we mnie nostalgię za ogrodami, które kiedyś tworzyłem i które kiedyś tworzyły, kształtowały mnie ;:224
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Milin zwala z nóg, jest zjawiskowy. Zawsze mi się podobał ale nie mam odwagi zaprosić go do siebie, bo boję się, że moja glina mokra i zimna nie będzie mu służyć, no ale jak widzę takie cudo u Ciebie to aż mi się chce zaryzykować. Zawsze mówiłaś, że Twoja działka jest najpiękniejsza na wiosnę ale masz taką różnorodność w ogrodzie, że zawsze masz bardzo, bardzo ładnie i jest na czym oko zawiesić :D
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Izo :wit Przyszłam się przywitać ;:97 , aby nie spacerować ukradkiem po Twoim cudownym i kolorowym ogrodzie o każdej porze roku ;:333 Pozdrawiam cieplutko ;:79
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich miłych Gości! :wit
Dziękuję serdecznie, że zaglądacie. Przepraszam, że ja bywam tu rzadko ;:170

Izo miło się czyta takie wyznania ;:196 Dziękuję! Jestem pewna, że już wiosną pokażesz piękną działeczkę. Z tymi pracami i harmonogramem bywa i bywało różnie... Chyba nie muszę przypominać, że nie wszystko łapie się na fotki ;:224 Pytasz o donice... To prawda mam ich całkiem sporo. Czasem mam ich po dziurki w nosie, ale nie jest tak źle by z nich rezygnować. To fakt, że latem przy upalnej pogodzie trzeba je codziennie podlewać. Na szczęście działkę mam tak blisko, że to nie jest wielkim wyzwaniem. W tym czasie staram się je też przestawić w miejsca mniej słoneczne. Niektóre rośliny rosną u mnie od lat w donicach i nawet w nich zimują np. hosty ( takie mamy teraz angielskie zimy ;:224 ). Poza tym donice świetnie sprawdzają się jako miejsce tymczasowe gdy nie wiem gdzie dana roślinę posadzić. Od kilku lat w donicach sieję też kwiaty jednoroczne. Myślę, że warto spróbować z donicami.

Dzięki Halinko! Październik taki właśnie jest różnorodny. Lubię ten czas na działce. Roślina o którą pytasz to szałwia lekarska Tricolor. W zasadzie ziółko, ale u mnie "robi" za roślinę ozdobną. Mam jeszcze jedną odmianę o pstrych liściach, wspomnianą przez Floriana Icterinę o limonkowo-żółtych listkach. Bardzo ją lubię ;:167

Florianie bardzo ładnie i obrazowo opisałeś październik ;:138 Dzięki! Kompozycja z astrów wyszła niechcący i dlatego jest tak naturalna i niewymuszona. Czasem przypadkowe kompozycje są bardziej udane niż te zaplanowane. Jak wspomniałam wyżej ta szałwia to odmiana Tricilor sporo ciemniejsza niż Icterina,którą mam od Ciebie ;:196

Cieszę się Kasiu, że zajrzałaś. Ja utknęłam w Twoim wątku na dobre :D Jak dojdę do siebie, to spróbuję opisać swoje wrażenia. Myślę, że możesz śmiało zaryzykować z milinem jeśli tylko on Ci się podoba i nie boisz się jego ewentualnej ekspansywności. On chyba nie jest taki wymagający. U mnie też raczej gliniaste podłoże, ciężkie i zimne. Przez pierwsze lata milin był bezobsługowy nie licząc wiosennego cięcia ( mocnego). Teraz zaczyna szaleć i wybija nowymi pędami na trawniku i pobliskiej rabacie. To mnie troszkę wkurza, ale ta burza intensywnych kwiatów chyba jest tego warta. Zawsze możesz go puścić jako pnącze na tuje.

Witaj Shalino! Miło mi, że wybrałaś moją działkę do zwiedzania pośród tylu pięknych ogrodów i ogródków na FO. Nie wiem czym Cię mogę zaskoczyć, bo widziałam już Twoje kolekcje host, żurawek, paproci i piwonii ;:oj

Tegoroczny listopad nie był taki smutny i szary jak kiedyś. Nawet przymrozków było niewiele. Na rabatach działy się czasem rzeczy zaskakujące. Najbardziej chyba dziwna sprawa to irys, który wypuścił pęd kwiatowy z kilkoma pąkami. Niestety nawet w wazonie nie udało mu się zakwitnąć. Jeden z powojników włoskich wypuścił całkiem nowy prawie metrowy pęd, pojawiły się pojedyncze kwiaty na prymulach, róże zamiast spać zawiązują świeże pączki i wzeszły nowo-posadzone narcyze i pewnie niedługo zakwitną ;:224

Listopadowe impresje:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Piękne i jak na listopad zaskakujące zdjęcia z Twojej działki. Mnie też zaskoczyły kosaćce, które ponownie u mnie kwitły ale we wrześniu i październiku. A w listopadzie próbował zakwitnąć liliowiec ale przegrał z aurą.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie chyba potwierdzisz z własnego ogrodniczego doświadczenia, że zmiana klimatu jest widoczna gołym okiem i dotyka nas wszystkich. Porównując warunki klimatyczne Elbląga w 2007r gdy kupiłam działkę a teraz to jakby dwa różne miejsca na ziemi... Wszystko się zmieniło. Każda pora roku sporo straciła ze swoich cech charakterystycznych. Prawie nie ma przedwiośnia...Trochę żal, ale powstają nowe możliwości i trzeba to docenić, i wykorzystać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Wszystkim miłym Gościom odwiedzającym wątek życzę:
Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych wśród życzliwych ludzi, pełnych magii, miłości i nadziei oraz lepszego Nowego Roku, a w nim cudownych kwitnień i spełnienia marzeń!
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Końcówka roku sprzyja przemyśleniom, to dobry czas by podsumować ten trudny ( z różnych przyczyn ) sezon. Szykuję się do tego by jak co roku zrobić krótkie streszczenie mijającego roku. Zanim jednak to uczynię chcę pokazać jak wyglądał tegoroczny grudzień. Patrząc na zdjęcia trudno odgadnąć jaki to miesiąc ;:224 Część róż zachowała wciąż zielone liście. Brak śniegu i tylko kilka dni na minusie nie sprzyja naturalnym procesom zimowej hibernacji. Wiele roślin ruszyło z wegetacją. Wypuszczają młode liście, zawiązują pąki kwiatowe...

Obrazek

Obrazek - Pink Peace

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek - wrzośce z roku na rok coraz szybciej zaczynają kwitnąć :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najbardziej zimowo wygląda działkowa kotka :;230

Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izunia u Ciebie wszystkie pory roku ale najważniejsze spotkanie na schodkach, cieplnej na sercu ;:167
U mnie podobnie, choć dziś bardziej mrozi tylko śniegu brak, najlepszego w Nowym Roku ;:196
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”