Hortensja( Hydrangea )- rozmnażanie
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hortensja( Hydrangea )- rozmnażanie
halina522 wszystkie trzy to Limelight. Mają 145, 105 i 85 cm wysokości. Wysokość zależy od długości pędu na roślinie matecznej. Wybieram najbardziej prosty i najdłuższy z danego krzewu. Są lata, że pędy ładnie rosną w górę, a czasem są krótsze.
U mnie bukietowe nawet ze słabymi korzeniami przeżywają, nigdy żadna nie wypadła po zimie.
Ukorzeniam jeszcze Pinki Vinki i Pink Diamond.
U mnie bukietowe nawet ze słabymi korzeniami przeżywają, nigdy żadna nie wypadła po zimie.
Ukorzeniam jeszcze Pinki Vinki i Pink Diamond.
No i po zawodach
Były takie mroźne noce w połowie października, że już chyba nie mam czego okrywać na zimę, nie widzę żadnych pąków , niczego... W tamtym roku okrywałem przed świętami w grudni, no ale wtedy to były pokaźne pąki, a teraz nie ma niczego 

- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może odrośnie. Mi tak przemroziło moją pierwszą hortensję aż do ziemi, ale wiosną odzyskała siłę.
Teraz ją przycięłam i pewnie osłonię choć podobno tej nie trzeba.
Kolejny rok rozmnażam też z patyczków i czuję się jak dureń. Kompletnie mi nie wychodzi. No co jest?
Wkładam patyk w ukorzeniacz , liście mu opadają i jeszcze przez jakiś czas żyje, a potem zamiera.
Rok temu ukorzeniałam patyczki i prawie się udało - już miały korzonki i zielone , to mi padły po przesadzeniu na działkę.
Nie odpuszczam tak łatwo ale idzie mi to tragicznie....

Teraz ją przycięłam i pewnie osłonię choć podobno tej nie trzeba.
Kolejny rok rozmnażam też z patyczków i czuję się jak dureń. Kompletnie mi nie wychodzi. No co jest?
Wkładam patyk w ukorzeniacz , liście mu opadają i jeszcze przez jakiś czas żyje, a potem zamiera.
Rok temu ukorzeniałam patyczki i prawie się udało - już miały korzonki i zielone , to mi padły po przesadzeniu na działkę.
Nie odpuszczam tak łatwo ale idzie mi to tragicznie....

- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja w tym roku wczesną wiosną pąków jeszcze nie widziałamamator27 pisze: już chyba nie mam czego okrywać na zimę, nie widzę żadnych pąków , niczego... W tamtym roku okrywałem przed świętami w grudni, no ale wtedy to były pokaźne pąki, a teraz nie ma niczego

-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj w klubieFoxowa pisze:Kolejny rok rozmnażam też z patyczków i czuję się jak dureń. Kompletnie mi nie wychodzi.

Też próbuję i jeszcze z patyka nie udało mnie się wyhodować żadnej hortensji.
Natomiast z sadzonek zielnych i owszem dosyć łatwo to wychodzi.
-
- 100p
- Od: 13 gru 2019, o 11:36
Witam, czy ktoś z forumowiczów jest z okolic Śląska miał by na oddaniu patyczki hortensji bukietowych? Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dominika
Dominika
- Foxowa
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
I to może być najlepszy/najskuteczniejszy sposób.
Ja taki wytestowanym i gdyby nie kret, który któregoś pięknego dnia nagle postanowił , że akurat w tym miejscu zrobi sobie wejście do swojej hacjendy - miałabym pełne powodzenie w ukorzenieniu samodzielnie uciętych patyków.
Ja taki wytestowanym i gdyby nie kret, który któregoś pięknego dnia nagle postanowił , że akurat w tym miejscu zrobi sobie wejście do swojej hacjendy - miałabym pełne powodzenie w ukorzenieniu samodzielnie uciętych patyków.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- Foxowa
To teraz sobie pluje w brodę że nie zostawiłam tamtych tylko je wyrzucilam stwierdzając że jednak nic z nich nie będzie.
Na jesieni przycięłam mocno hortensję i widzę, że zaczęła odbijać. Bardzo się jednak rozrasta i wypuszcza na boki dużo pędów. Chciałabym oddzielić te mniejsze kępy, czy mogę szpadlem oddzielić je już wkrótce? W zeszłym roku zrobiłam tak gdy pędy miały z 30 cm.
Mniejsza kępka w powiększeniu na drugim zdjęciu.

Najlepiej teraz w tej fazie wzrostu.
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Sarny mi do cna obgryzły młode hortensje... Normalnie ręce opadają.
Mam nadzieję, że cokolwiek odbije od korzenia.
Mam nadzieję, że cokolwiek odbije od korzenia.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Teraz najlepiej, co nie znaczy, że później już nie można. Mi jak trzeba było podzielić hortensje na pół to i latem dało radę, no ale chodzi o to co kiedy dla rośliny najlepsze.Julcik pisze:Na jesieni przycięłam mocno hortensję i widzę, że zaczęła odbijać. Bardzo się jednak rozrasta i wypuszcza na boki dużo pędów. Chciałabym oddzielić te mniejsze kępy, czy mogę szpadlem oddzielić je już wkrótce? W zeszłym roku zrobiłam tak gdy pędy miały z 30 cm.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- Foxowa
Pierwszy rok rozmnażania z patyczkow - klapa, nic nie puscilo korzonka, uschło ...
Drugi rok rozmnażania z patyczków - sukces, urosły, przyszły przymrozki, padły...
Trzeci rok rozmnażania z patyczkow - sukces, urosły, przyszły przymrozki, padły. Odrosły od ziemi.
Jezu, wreszcie mi się udało!

Widzicie ten rozkoszny kwiatuszek?
Drugi rok rozmnażania z patyczków - sukces, urosły, przyszły przymrozki, padły...
Trzeci rok rozmnażania z patyczkow - sukces, urosły, przyszły przymrozki, padły. Odrosły od ziemi.

Jezu, wreszcie mi się udało!

Widzicie ten rozkoszny kwiatuszek?
- Foxowa
Kolejny sukces z porażką za mną..
Pod pracą odratowałam kawałki hortensji z miejskich krzewów i wsadziłam w butelkę . I tak stoi już chyba z miesiąc i pojawiają się korzonki. Już byłam taka zadowolona i nieopatrznie włączyłam klimę i chyba ją przemrozilam bo stała idealnie pod...
Pod pracą odratowałam kawałki hortensji z miejskich krzewów i wsadziłam w butelkę . I tak stoi już chyba z miesiąc i pojawiają się korzonki. Już byłam taka zadowolona i nieopatrznie włączyłam klimę i chyba ją przemrozilam bo stała idealnie pod...