Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach
U mnie na łące odpada bo to co za płotem to narażone by było , że przyjdą sarny lub jelenie czy nawet dziki i spałaszują . No chyba, że masz NITKO ogrodzoną tę łąkę albo w terenie mocno zurbanizowanym.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dynie poradzą sobie ale arbuzy- wątpię.
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
też myślałam na tawniku arbuzy posadzić..
i..zeby się rozchodziły po trawie pod magnolie i jabłoń czy orzech -co tam rośnie..
i..zeby się rozchodziły po trawie pod magnolie i jabłoń czy orzech -co tam rośnie..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Ja w ogóle nie mam ogrodzonej działki. W głębi stoi dom, przed nim ogród kwiatowy, za nim warzywniak, za nim tunel i truskawki,a dalej łąka na pół z rządkami malin.Na łące mam różne drzewka typu brzoza, akacja, lipa i sosny, które produkują maślaki. Gdzieś tam między truskawki a maliny w stronę łąki planuję wsadzić dynie i arbuzy. Leśne zwierzęta mają do mnie kawałek i odwiedzają mnie głównie zimą, więc o to się nie martwię ![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Suzana, a dlaczego arbuzom by sie ten pomysł nie podobał?
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Suzana, a dlaczego arbuzom by sie ten pomysł nie podobał?
pozdrawiam, Anita
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Rusałko, chyba sobie żartujesz
. Arbuz musi być w pełnym slońcu a nie w cieniu, kocha ciepełko.
Nitko, ja go będę sadzić na czarnej agrowłókninie żeby bardziej ogrzewała się ziemia. Jeżeli pędy pójdą w trawę to w trawie jest chłodniej niż nawet na samej glebie.
Nitko, ja go będę sadzić na czarnej agrowłókninie żeby bardziej ogrzewała się ziemia. Jeżeli pędy pójdą w trawę to w trawie jest chłodniej niż nawet na samej glebie.
- NITKA
- 1000p
aha, o to chodzi, a to nie będzie problemu. Rozścielam mu czarne 'prześcieradełko' i niech się wygrzewa. Wszystko dla mojego SB
![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
![poklon ;:180](./images/smiles/notworthy.gif)
![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
pozdrawiam, Anita
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Nie wiem czy arbuz poradzi sobie w konkurencji z trawami o składniki pokarmowe i wodę, chyba że system korzeniowy też będzie wsadzony na włókninie, ale jak tak to ja bym ją już teraz rozścieliła. Dynia jest twardsza raczej. To raz. Dwa zwierzęta "leśne" to nie tylko sarny i dziki, możesz mieć jeszcze desant z powietrza [bażanty, szpaki itp] i spod ziemi [nornice, myszy polne]. W zeszłym roku myszy łupały mi dynie aż furczało, jedną hokkaido w 2 noce zjadły wraz z pestkami. Ale jako eksperyment czemu nie;)
-
To już mam, będzie do testowania w tym roku:) + 2 inne, generalnie te pesteczki to osobny temat, powinni je dawać na zdjęciach na okładkach obok owocu. Uwielbiam bawić się nasionami:DAnia D. pisze:podobne do nasion Kuri ma Triamble i Pink Jumbo Banana ? nie są zupełnie takie same, bo są nieco bardziej krępe, czasami nieco grubsze ? ale generalnie są podobne. Innych podobnych nie kojarzę.
Nitko, dynia tez lubi ciepełko więc jak będziesz dawać agrowłókninę pod arbuzy to i pod nią też daj.
Forumowiczka Kasia...;)
- NITKA
- 1000p
loeb, ale tak jak pisałam wyżej, M wykopie spory kwadrat ziemi, na to miejsce nawiezie kompostowej ziemi i obornika, to chyba będzie miała dynia z arbuzem co jeść? Oczywiście później też im coś podrzucę, a i wąż ogrodowy tam sięga, więc bedą pić do woli. Co do gryzoni i nalotów powietrznych, to biorąc pod uwagę, że warzywniak od łąki dzieli jakieś 10 metrów, to nie widzę większej różnicy. Pomyślałam o łące, bo tam przestrzeń prawie nieograniczona, ale rzeczywiście ta trawa mogłaby trochę utrudnić jej życie, więc pod nią też rozłożę włókninę. Będzie to pierwszy rok z dynią, więc czas obserwacji i doświadczeń,chociaż mam nadzieję, że zakończonych sukcesem.
Dziękuję wszystkim za cenne rady i spostrzeżenia. ![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)
![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)
pozdrawiam, Anita
-
Aa, ok, zrozumiałam, że chcesz w trawę siać:) i tylko naokoło pod pędy dać włókninę.. Jak tak jak mówisz, to powinno być dobrze. Ja u siebie chcę puścić część po drzewach, zobaczymy czy się uda. W zeszłym roku miałam bez w dyniach, chcę iść za tą podpowiedzią natury;)
- NITKA
- 1000p
Powiedz mi, jak już ta dyńka (pęd) wdrapie się na drzewo i owoc zacznie rosnać i rosnąć i..., to ta łodyga utrzyma ją tak w powietrzu?
Czytałam, że ktoś tak zrobił z ozdobnymi ( też tak planuję ), ale one są małe i lekkie. ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Shocked :shock:](./images/smiles/icon_eek.gif)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
pozdrawiam, Anita
-
Ja chcę tak dać te które będą małe, takie do pół kilograma, i zastanawiam się nad takimi co będą miały z kilogram-dwa, ale je to raczej trzeba będzie podwieszać w siateczkach, żeby się nie urwały. Zrobiłabym tak hokkaido z ciekawości choćby, tylko nie pamiętam, czy ona była pnąca, czy płożąca:/
- NITKA
- 1000p
Ale te dynie są intrygujące
Z niecierpliwością czekam,aż dyniowy sezon zostanie otwarty. ![tup-tup ;:65](./images/smiles/smile073.gif)
![vic :uszy](./images/smiles/uszy.gif)
![tup-tup ;:65](./images/smiles/smile073.gif)
pozdrawiam, Anita
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
![;:4](./images/smiles/grouphug.gif)
![Embarassed :oops:](./images/smiles/icon_redface.gif)
Pozdrawiam
Asia