Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?
a ja sama robię sobie system nawadniający. Kupuję donice i zamiast w dnie robię dziurki po bokach tak 1,5-2 cm od dna. Podlewając zostaje tam warstwa wody która później oddaje wilgoć reszcie ziemi. U mnie się sprawdza bez wydawania dużej kasy.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Super patent
Prosty i bardzo przydatny, a przede wszystkim nie trzeba masy kasy wydawać na te samonawadniające doniczki 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 mar 2014, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Samonawadniające mają jednak wskaźnik poziomu wody, poza tym - woda nie wylewa się bez kontroli...
Ania
Ania
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
Niestety mam taką patelnię że i tak muszę podlewać codziennie a raz na tydzień moczyć donice w wodzie i wydawać kasę tylko dla wiedzy że jest mokro? Nie przeszkadza mi to że się troszkę przelewa bo trwa to chwilkę i trzymam wtedy doniczkę nad wiaderkiem (oszczędzam wodę
) a jak troszkę przeleci to podleje kwiatki niżej. W donicach stojących nie ma problemu bo i tak na podstawkę wyleci -tyle tylko że bokiem
a nie tradycyjnie dołem.
Patent uważam za sprawdzony i skuteczny
PORADA - do sprawdzenia w tym sezonie Przesuszoną bryłę kwiatów podlewamy wodą z dodatkiem mydła ogrodniczego. Jak na razie sprawdziłam na kilku kwiatkach i faktycznie chyba są lepiej nawodnione.
Ps. jak tu dużo Ani Chyba Anie to ogrodniczki. Pozdrawiam Anie i nie tylko
Ania 

Patent uważam za sprawdzony i skuteczny
PORADA - do sprawdzenia w tym sezonie Przesuszoną bryłę kwiatów podlewamy wodą z dodatkiem mydła ogrodniczego. Jak na razie sprawdziłam na kilku kwiatkach i faktycznie chyba są lepiej nawodnione.
Ps. jak tu dużo Ani Chyba Anie to ogrodniczki. Pozdrawiam Anie i nie tylko

Pozdrawiam Anka
Miałam milion bels, więc nie wiem czy się liczy?asta6265 pisze:hugomir_a próbowałeś, ze surfinią? Co prawda nie opadają kwiaty samoczynnie i jeśli to Twój największy problem, to myślę, że byłby wyeliminowany, a z drugiej strony przekwitłe kwiaty surfini, żeby ładnie i obficie kwitła trzeba usuwać. Uwielbiam surfinie, z roku na rok jest coraz więcej pięknych odmian, z których nawet najbardziej wybredny znajdzie coś dla siebie. Może warto spróbować?

- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Jak to już królują?
Masz już posadzone rabatowe???

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- Anija1982
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 cze 2013, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
asta6265 pisze:Jak to już królują?Masz już posadzone rabatowe???
Tak od tygodnia juz są na dworze. Wcześniej przez tydzień były w szklarni, sie hartowały

Dzisiaj widziałam że taka restauracja co ma co roku piękne datury juz je wkopała w ziemie, więc ja jutro swoją też eksmituje na dwór.
- pitertom
- 500p
- Od: 17 lut 2011, o 20:42
Odświeżę watek
U mnie w tym roku ozdobą starej studni będzie Kufea ognista-zdjęcia z 2008roku.

Przez 2 lata udawało mi się ją przezimować ją na parapecie, potem wyginęła ale jakoś w tym roku udało się zdobyć nasionka i niebawem będzie gotowa do wysadzania
Nie zabraknie też Koleusów-corocznie przybywa nowych odmian

U mnie w tym roku ozdobą starej studni będzie Kufea ognista-zdjęcia z 2008roku.

Przez 2 lata udawało mi się ją przezimować ją na parapecie, potem wyginęła ale jakoś w tym roku udało się zdobyć nasionka i niebawem będzie gotowa do wysadzania
Nie zabraknie też Koleusów-corocznie przybywa nowych odmian

Śliczne te koleusy...Uwielbiam je
A czy one są z nasion czy raczej z kupowanych sadzonek??Ja siałam w tym roku koleusa blumego i rainbow firmy rekwiat ale blumego nie ma rewelacyjnych kolorów,za to rainbow kilka jest dość ciekawych ,przeważnie nakrapianych..Siałam też rokoko ale są mniejsze choć też będzie kilka kolorków.Pozdrawiam:))

Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Paweł, koleusowy busz godny pozazdroszczenia. Jakoś zapominam zawsze, że może to być roślina wiodąca w donicy, z reguły traktuję go jak dodatek do kwiatów. A tu takie cuda, chyba mnie namówiłeś..., ale ja na gotowce czekam, miejsca na rozsady brakło.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Czy koleusy mogą być na południowych parapetach?
Raczej nie zginą, ale nie polecam, bo blakną im kolory, a to przecież ich główna ozdoba.Najlepsze są miejsca półcieniste.