Aloes drzewiasty (Aloe arborescens).
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Aloes / Aloe
Mamy wróżyć z fusów?
Zdjęcia plus dokładnie opis uprawy i pielęgnacji - wszystko.
Zdjęcia plus dokładnie opis uprawy i pielęgnacji - wszystko.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Przede wszystkim podłoże do wymiany. Po zakupie przesadzamy rośliny niezwłocznie do przepuszczalnego podłoża. Aloesy do mieszanki ziemi i żwirku w proporcji około 1:2. Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni. Jeśli będą pogniłe to chore odciąć i obsypać sproszkowanym węglem, odczekać dzień z posadzeniem.
Po posadzeniu odczekaj tydzień i delikatnie podlej. Następne podlania możesz już normalnie, czyli w sezonie podlewasz większą ilością wody i zawsze odczekujesz aż całkowicie przeschnie podłoże.
Po posadzeniu odczekaj tydzień i delikatnie podlej. Następne podlania możesz już normalnie, czyli w sezonie podlewasz większą ilością wody i zawsze odczekujesz aż całkowicie przeschnie podłoże.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Na ratunek Aloe
Witajcie, właśnie założyłam tu konto i potrzebuję Waszej pomocy.
Kupiłam Aloes jakoś półtora roku temu, stał sobie grzecznie w doniczce, aż tu nagle wczoraj zdarzył się wypadek. Spadł z szafki, doniczka się potłukła i okazało się, że gościu nie ma korzeni. Jego liście są na ten moment oklapnięte i wiotkie. Co teraz z nim zrobić? Jak sprawić by korzonki wyrosły i mój kumpel był atrakcyjny i sprężysty?
Tu zdjęcia jak wygląda obecnie:
https://imagizer.imageshack.com/img923/1053/ZDfeNu.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img923/480/3uabY5.jpg
Dziękuję i pozdrawiam
Kupiłam Aloes jakoś półtora roku temu, stał sobie grzecznie w doniczce, aż tu nagle wczoraj zdarzył się wypadek. Spadł z szafki, doniczka się potłukła i okazało się, że gościu nie ma korzeni. Jego liście są na ten moment oklapnięte i wiotkie. Co teraz z nim zrobić? Jak sprawić by korzonki wyrosły i mój kumpel był atrakcyjny i sprężysty?
Tu zdjęcia jak wygląda obecnie:
https://imagizer.imageshack.com/img923/1053/ZDfeNu.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img923/480/3uabY5.jpg
Dziękuję i pozdrawiam

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: Na ratunek Aloe
Możesz spróbować go ukorzenić wsadzając do doniczki z właściwą dla sukulentów ziemią
lub do jakiegoś małego pojemniczka napełnionego seramisem co polecałabym szczególnie.
Małą jego ilość kupisz na znanym portalu handlowym.
Powodzenia
lub do jakiegoś małego pojemniczka napełnionego seramisem co polecałabym szczególnie.
Małą jego ilość kupisz na znanym portalu handlowym.
Powodzenia

Zabrałem od rodziny marniejacego aloesa. Stał w osłonce na pólnocnym parapecie. W tej samej ziemi od 2-3 lat. Dolne liście są zasuszone lub zwiędniete. Jak uratować roślinę? Warunki uprawy znam, natomiast nie wiem czy:
-urwać zasuszone liście i posadzić głębiej?
-odciąć górną część rośliny i próbować ukorzenić w ziemi?
Korzenie wyglądają na zdrowe, nie są miękkie, nie zauważyłem zgnilizny czy pleśni.
Z boku wyrosła mała roślina, pewnie podzielę aloes na dwie doniczki.

-urwać zasuszone liście i posadzić głębiej?
-odciąć górną część rośliny i próbować ukorzenić w ziemi?
Korzenie wyglądają na zdrowe, nie są miękkie, nie zauważyłem zgnilizny czy pleśni.
Z boku wyrosła mała roślina, pewnie podzielę aloes na dwie doniczki.

- norbert76
Uschnięte liście po prostu odetnij i posadź do właściwego podłoża. W żadnym wypadku nie sadzi się sukulentów głębiej, bo istnieje ryzyko gnicia łodygi. Podobnie nie ma potrzeby ciąć, jeśli dół łodygi i korzenie są zdrowe. Aloesy mają już taki pokrój drzewiasty.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 wrz 2010, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak uratować aloes?
mam problem z aloesem, Rosl bardzo dobrze i bardzo szybko, az zaczelo sie dziac to, co na zdjeciach. CZy mozna i jak mozna go uratowac?

Pisownia! Następne posty będą usuwane z forum/Karo

Pisownia! Następne posty będą usuwane z forum/Karo
- norbert76
Re: Jak uratować aloes?
Podłoże ewidentnie do wymiany - przesadzałeś w ogóle po zakupie?
Powinna być mieszanka ziemi i żwirku w proporcji około 1:2.
Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni, jeśli będą jakieś pogniłe to usuwasz i resztę bryły korzeniowej posypujesz sproszkowanym węglem.
Podlewasz dopiero wtedy kiedy całkowicie przeschnie podłoże.
Powinna być mieszanka ziemi i żwirku w proporcji około 1:2.
Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni, jeśli będą jakieś pogniłe to usuwasz i resztę bryły korzeniowej posypujesz sproszkowanym węglem.
Podlewasz dopiero wtedy kiedy całkowicie przeschnie podłoże.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Moje aloesy mają jakiś biały nalot i wydaje mi się że jakieś pojedyńcze robaczki wielkości mszycy.
Nie wiem co to jest i czym to usunąć.
Pomocy

Nie wiem co to jest i czym to usunąć.
Pomocy

Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- norbert76
Wełnowce. Zrób oprysk Mospilanem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Aloes choroba
Witam serdecznie, w jedną noc dosłownie liście zmieniły się w sposób jak na zdjęciach... Podlewanie raz na 2 tygodnie, lokalizacja południowo - zachodnie okno co 2 podlewanie biohumus naturalny 100%. Rósł bardzo dobrze i nagle takie coś i to w 1 noc dosłownie wstałem i jeden liść już wisiał więc musiałem obciąć, drugi jak na zdięciach.

- norbert76
Zostaw, te rośliny tak rosną w formie kępy.
Mała uwaga, doniczki mają stać na podstawce żeby do korzeni docierało powietrze, a podłoże szybciej przesychało. Osłonki to uniemożliwiają albo mocno utrudniają.
Mała uwaga, doniczki mają stać na podstawce żeby do korzeni docierało powietrze, a podłoże szybciej przesychało. Osłonki to uniemożliwiają albo mocno utrudniają.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Na zdjęciu z lewej strony widzę doniczkę, z prawej doniczkę wsadzoną do ciasnej osłonki, a powinna stać na podstawce. Dlaczego? Wyjaśniłem wyżej.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Ja tylko zauważyłem błąd w przypadku tych mniejszych aloesów, który może odbić się kiedyś w przyszłości w kondycji tych roślin. Z rośliną mateczną jest ok., znam te doniczki.
Jednak dziwne to trochę, w końcu to niby Twoje rośliny. Nie opiekujesz się ze względu na problemy ze wzrokiem - ok., a z drugiej strony zadajesz pytania na forum. Nie zrozum mnie źle, ale dla mnie to trochę niezrozumiałe.
Jednak dziwne to trochę, w końcu to niby Twoje rośliny. Nie opiekujesz się ze względu na problemy ze wzrokiem - ok., a z drugiej strony zadajesz pytania na forum. Nie zrozum mnie źle, ale dla mnie to trochę niezrozumiałe.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta