Leśny ogród Moni68 cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Re: Leśny ogród Moni68 cz.10

Post »

Witaj Moniś.
Wspaniale zdjęcia.U Ciebie zapach pewnie taki sam jak u mnie.Pamiętasz jak doradzalaś mi ,aby lilie sadzić przy rh?
Oczywiście strzal w dziesiątkę.Kwitną a rh wypoczywają.(chociaż jeden dzisiaj zakwitł ;:oj )
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniczko, powiedz czy wiszący koszyk z białą begonią jakoś zabezpieczasz przed ziemią i wilgocią... mam taki wiszący podwójny koszyczek wiklinowy i coś nie mam pomysłu na jego zawartość... Twoja kompozycja fajowa... może właśnie begonie bym w swoim umieściła...

Pozdrowionka
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniś ;:196 dawno u Ciebie nie byłam więc nadrabiam zaległości ;:108 widoczki super ;:215
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

I ja przyszłam pospacerować :) Lilie och, ach bardzo ładne i jakie kolory :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniczko witaj o poranku. ;:196
Piękne lilie, właściwie całe bukiety. ;:138
Klematis także ślicznie wspina się po drzewie, pomimo kwaśnej leśnej ziemi .
No i niestety zawilce jesienne już zakwitają, u mnie również. :)
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Kochani, witam Was serdecznie :D
Bardzo dziękuję za odwiedziny i wszystkie miłe wpisy ;:167 Miałam szczerą chęć zajrzeć wczoraj wieczorem, ale kilkugodzinne podlewanie zupełnie mnie wykończyło. Nie wiem, jak jest u Was - z powodu chociażby remontu wielu rzeczy nie śledzę - ale uważam, że mój tegoroczny sezon ogrodowy nie jest specjalnie udany. Ostatni śnieg stopniał tuż przed 20 kwietnia, potem przez półtora miesiąca codziennie lało i , jakby deszczu było za mało, kilka razy trafiło się gradobicie. Teraz z kolei jest tak sucho, że wszystko mdleje i właściwie należałoby podlewać ogród codziennie. Nie mam na to czasu (podlewaczki też trzeba przestawiać :lol: ), więc ograniczam się do rh i hortensji. Przy okazji remontu objawił się u mnie spec od ogrodów - najpierw proponował mi zrobienie na całości ogrodu żwirowego (w lesie :shock: ), a potem montaż nawodnienia. Byłam ciekawa, jak to zrobi, skoro u mnie dosłownie wszędzie są korzenie drzew. Oczywiście odpowiedzi nie otrzymałam :lol: Musi mi więc wystarczyć nawodnienie kropelkowe dla rh (po ziemi biegną węże), a resztę muszę podlewać. Ponarzekałam trochę, czasami trzeba :wink: , mogę więc odpowiedzieć na Wasze posty.

Isiu, dziękuję, że zajrzałaś ;:196 Hortensja pnąca powoli przekwita, kilka stron wcześniej są jej zdjęcia. Jest coraz wyższa!!!

Moniu, bardzo dziękuję za odwiedziny i identyfikację ;:167 To na pewno ten liliowiec, bo przypomniałam sobie dzięki Tobie nazwę. Kupowałam kilka liliowców trzy lata temu (dokładnie 6 i zapłaciłam za nie prawie 600 zł ;:124 ). Kwotę pamiętam, nazw nie :lol: Nie jestem kolekcjonerką liliowców, ale spodobały mi się w Waszych ogrodach. Kilka kupiłam od Anity (i te kwitną niezawodnie co roku), a potem u Elli naoglądałam się różnych wspaniałości i ruszyłam na zakupy :lol: Mimo wysokiej ceny sadzonki były malutkie, większość z nich do tej pory nie kwitła, w tym John Paul The Great - tę odmianę na pewno kupowałam, bo bardzo mi się podobała. Zresztą po raz pierwszy od lat jestem w lipcu w domu i mogę swoje liliowce zobaczyć na żywo. Niby M robił zdjęcia, ale do końca nie dowierzam, bo przebywając cały czas w pracy trudno sfotografować liliowca. Z tamtych zakupów są te liliowce.
Obrazek Obrazek

Aguś, lilie naprawdę warto sadzić. Przestałam się już przejmować odmianami, pomyłkami...tak naprawdę wszystkie są piękne, zwłaszcza OT i OR. Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu, dziękuję :D Nie pamiętam nazwy tej lilii, a zeszytu na razie nie odnalazłam... To tegoroczny nabytek.

Loki, bardzo dziękuję za tak miłe słowa - cieszę się, że podoba Ci się mój las :D

Doroto, dziękuję za odwiedziny i zapraszam :D

Niektóre lilie, jak chociażby poniższa Nyph, to dzieci wymarzłych dwa lata temu egzemplarzy. Mają po 1-2 kwiaty, ale najważniejsze, że przetrwały :)
Obrazek Obrazek

Aguś, to Twoje lilie są wspaniałe ;:196

Małgosiu, bardzo się cieszę, że zajrzałaś :)

Obrazek Obrazek
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Ogród żwirowy w lesie i automatyczne nawadnianie :;230
Moniś rób dalej to co robisz....bo jest cudnie :D
A fachowcy niech robią swoje :wink:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anuś, cieszę się niezmiernie, że jesteś zadowolona z mojej sugestii. Ciemnozielone liście rh są świetnym tłem dla lilii, nie mówiąc już o tym, że służy im kwaśne podłoże i półcień. Z doświadczenia wiem, że lilie w półcieniu kwitną dłużej i cały czas zachowują soczyste kolory (zwłaszcza te ciemne).
Pewnie zakwitł Cunnigham`s White :lol: U mnie ma już grubaśne pąki i pewnie kilka kwiatów za jakiś czas rozwinie.

Joluś, dziękuję za uznanie dla mojej kompozycji ;:196 Jest ono trochę na wyrost, bo niewiele zrobiłam - po prostu włożyłam doniczkę z begonią do kosza, który M dostał w ubiegłym roku (z kwiatami) od swoich pracowników. Kosz jest wyścielony folią budowlaną, co skutecznie zabezpiecza przed wyciekaniem wody (inne folie są zbyt cienkie - w tej wiszącej fuksji musiałam wymienić właśnie na budowlaną, bo lała się woda nawet po skąpym podlaniu). W ubiegłym roku rośliny rosły w nim bezpośrednio i nic się nie działo, najwyraźniej takie zabezpieczenie jest wystarczające.

Liliowiec od siostry ciotecznej z Francji. Obok niezawodny Druid`s Chant od Anity, który kwitnie prawie w całkowitym cieniu (sąsiednie rośliny bardzo sie rozrosły :roll: )
Obrazek Obrazek

Majeczko, Grażynko, witam Was bardzo serdecznie - miło, że znalazłyście czas, żeby mnie odwiedzić ;:167

Tajeczko, dziękuję za odwiedziny ;:196 clematisom chyba nie przysłużała się wyjątkowo mokra wiosna, ale cieszę się, że kwitną :)

Obrazek

Aguś, dziękuję za wsparcie ;:196
AFRYKA
Mój ogród.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane, na zakończenie kwestia hortensji Bobo i Rensun.
Pierwsze zdjęcie z sierpnia ubiegłego roku, drugie z wczoraj.

Obrazek Obrazek

Abstrahując od tego, że ubiegłoroczne zdjęcie przedstawia świeżo posadzone krzewy podpędzone w szkółce, więc kwitnące obficie, to różnice widać gołym okiem. Krzewy miały być miniaturowe - zlały się ze sobą i muszę przesadzić wczesną wiosną. Co prawda nie są w pełnym rozkwicie i wszystkich pąków na zdjęciu nie widać, to jednak daje się zauważyć, że nie będą tak obsypane kwieciem. Doszłam więc do wniosku, że nieprawdą jest, że bukietówki trzeba ciąć każdej wiosny. Obie wytworzyły mnóstwo pędów bez kwiatów, a te, które zakwitną, nie były w ogóle przycinane. Podobną sytuację miałam w ubiegłym roku z Bombshell i Vanille Fraise. Czyli z cięciem ostrożnie - na pewno wiotkie, jakby rachityczne, pędy trzeba zostawić - to na nich pojawiły się pąki. Pewnie w tej kwestii powinni wypowiedzieć się fachowcy - podzieliłam się tylko swoimi doświadczeniami :)
Miłego popołudnia :wit
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Zaglądam do Twojego zjawiskowego ogrodu w lesie i widzę mnóstwo ślicznych zdrowych roślin. Lilioza panuje wszech i wobec. U mnie też od jesieni pojawiło się ich trochę i choć są to młode cebule to każda kwitnie.
Aż zdziwiłam się, że jesteś o tej porze roku w ogrodzie, ale widzę, że Paweł sam podróżuje, tzn.bez mamy.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzko, jak miło, że zajrzałaś :D Powiem Ci szczerze, że z pewnych względów cieszę się, że jestem w domu - nareszcie większość własnych lilii i liliowców mogę zobaczyć na żywo :lol: Wcześniej jedynie na mężowskich (różnej jakości :roll: ) zdjęciach albo wcale. Sadzę dużo lilii, bo one lubią las, więc i Ty nie powinnaś ich ograniczać :)
AFRYKA
Mój ogród.
kachat
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 17:49

Post »

Czyli z tymi hortensjami miniaturowymi to jednak nie całkiem tak, jak wszędzie piszą... Jak byłam niedawno w szkółce, to sadzonki Rensun były największe ze wszystkich hortensji, większe nawet od Limelight, wyrośnięte na ok. 70cm. Jak na miniaturki to dość szybko rosną... Ciekawe, jaka jest ich docelowa maksymalna wysokość bez przycinania - niby podają, że ok. 80-100cm, ale ciekawe czy ktoś już zdążył sprawdzić :D Może nie tnij Moniko Rensun, to za rok się dowiemy, jak duża urośnie 8-)
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kachat - Kasiu? :) - wychodzi na to, że właśnie tak jest :lol: Ja lubię rośliny w rozmiarach XL i więcej, bo jakoś te 70 arów muszę obsadzić. Nie rozpaczam więc, że Bobo i Rensun tak wyrosły, bo rabaty mam bardzo duże - nie cierpię tylko przesadzania czegokolwiek - jestem wściekła, że będę musiała to zrobić. Każda dodatkowa praca przy porządkowaniu takiej powierzchni po zimie nie jest mile widziana :lol: Obie hortensje zostawię bez cięcia na przyszły rok, zobaczymy, jakie będą efekty.
Czy masz swój wątek? Chciałabym odwiedzić Twój ogród :)
AFRYKA
Mój ogród.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Monika, ja mam Bobo i tnę co roku, nie jest duża, około 60cm, Ale w tym roku faktycznie mam mniej kwiatów, może taki rok przestępny. :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”