Cukinia,kabaczek uprawa,wymagania,choroby,szkodniki cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cukinia - uprawa

Post »

DorkaS-66, co jest wyłożone u Ciebie na ziemi, gdzie rosną cukinie? Siano, słoma?
U mnie pierwszych 6 cukinek zjedzonych. Pyszne, kruchutkie, delikatne. Zaczyna się mój ulubiony sezon :D
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ania D. pisze:DorkaS-66 Zaczyna się mój ulubiony sezon :D
Mój też, mój też ;:215
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ania D. - jeśli chodziło Ci , o to co jest wyłożone na moich zdjęciach, to skoszona trawa z trawnika (akurat tuz po koszeniu było). Pod cukiniami, pod pomidorami, a i później pod ogórkami gdy podrosną, w celu zmniejszenia parowania wody z gleby pod rośliną.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

A moje, siane do gruntu 1 maja, mają pączki! ;:138 Doczekałam się. Jeszcze zielone, ale co tam. :heja
Oberwałam troszkę buraczków i rzodkwi, bo mają ciasno i martwię się, że za gęsto je posadziłam.
Co roku sadziłam naprzemiennie (na mijanego), a teraz zrobiłam inaczej i jestem na siebie zła.
Za duże na przesadzenie ;:223
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
baron
100p
100p
Od: 25 maja 2011, o 13:55

Post »

Moje cukinie obgryzają ślimary,już zjadły 3 owoce. ;:223
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Mi podjadły i niektóre gniją. Zauważyłem połowę podgnitego owoca, w sumie 3 i musiałem urwać. ;:223 Na zęba poszedł w połowie, taki chrupki :D No ale bez jaj nie o to chodziło, żeby jejść owoce wielkości palca :(

I koejny raz uprzejmie proszę o porade co może dolegać moim cukinią, b liście wyglądają coraz gorzj, obecnie tak:

Obrazek

Obrazek

Najprościej można by stwierdzić że usychają bo mają za dużo słońca/za mało wody,
ale skoro owoce gniją niektóre to za dużo wody? Bez sensu.
Ktoś mi proponował dużo wcześniej żeby dowapniować. Ale nie znam się na tym - czy może to być odroina wapna ogrodniczego do malowania drzew?
Nigdy takich rzeczy nie używałem :(
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Ja po powodziach w 2010 miałam taką plagę (ślimorów), ze musiałam sypać chemię, bo zbierałam setki dziennie i nawet kurki nie dawały rady tego przejeść, a lubią. ;:14
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Niestety, od chorób pomidorów mamy na forum super fachowca - Anię-kozulę ale od chorób dyniowatych jakos do tej pory nikt się nie pojawił. A jest tych chorób całkiem sporo; mączniaki, parch, antraknoza, alternarioza, kanciasta plamistosc, jakies zgnilizny i pewnie by się jeszcze cos niecos znalazło. Czasami długo szperam w necie i co ? Ano pstro! Szukam opisu choroby ze zdjęciami, jeśli juz jest jakas fotka to przedstawia "efekt końcowy", czyli kompletnie zniszczony lisć lub owoc - ostatnie stadium/delirium. A ja chciałabym widzieć fotki poszczególnych etapów porażenia/choroby- jak to postępuje. Nie sposób samemu zdiagnozować jeśli się nie jest fachowcem.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę zrobic fotorelację dot. mączniaka prawdziwego. Niestety na przykładzie moich cukinii.
Do tego potrzebne jest dobre światło, tak więc dopiero jutro.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Na mojej cukinii zaobserwowałam pomocnika ;:oj , który pomaga mi w oczyszczaniu roślinek z niechcianych lokatorów. Mam nadzieję, że on żywi się tylko robaczkami, a cukinią samą w sobie gardzi ;:173 .
Obrazek.
Niesamowite jest jego przystosowanie się. Ma identyczny odcień jak kwiaty cukinii.
Biedronki na pomidorach, pająki na cukinii, dżdżownice na kompostowniku- sami pomocnicy, hehe.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

No to super Dorotko, rozumiem, że masz mączniaka prawdziwego na cukinii na "różnych etapach". Napisz jak najwięcej szczegółów, na pewno komus się przyda w diagnozowaniu. :wit
Oxalis, takiego pomocnika znalazłam na pąku nadgryzionej piwoni, nie wcinał broń Boże kwiatka ale duuużą, zieloną gąsienicę, pająki to drapieżniki- na szczęscie. Z ogródka ich nie przeganiam.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

Ku przestrodze!
Choroba: Mączniak prawdziwy
Obiekt: Cukinia
Na każdej roślinie znajdują się liście zaatakowane w różnym stopniu. Niestety teraz, dopiero po fakcie jestem w stanie ocenic jak choroba się rozwijała. Zignorowałam pierwsze objawy, nie oglądam codziennie każdego listka. Teraz nie wiem czy rośliny da się jeszcze uratowac, ale będę próbowac. Oto zdjęcia:
1. Zdrowy, młody liśc. Jest soczystozielony z srebrnymi plamami (ten typ tak ma)
Obrazek
2. Pierwsze objawy choroby. Białe kropeczki, które ewidentnie odróżniają się od naturalnych barw liścia. Biały nalot przez cały czas pojawia się na wierzchniej stronie liścia. Nie ma żadnych 'fizycznych' uszkodzeń blaszki liściowej.
Obrazek
3. Kropeczek przybywa. Cały liśc wygląda jakby był lekko 'oprószony' mąką. Nalot można usunąc przecierając wilgotnym ręcznikiem. Dodatkowo liśc zaczyna się miejscami przebarwiac na żółto. Na tym etapie roślina cały czas jeszcze kwitnie i owocuje.
Obrazek
4.Pojawiają się także zmiany na łodygach (maleńkie 'kłębuszki' białego nalotu):
Obrazek
5. Owoce są zdeformowane lub gniją.
ObrazekObrazek
6. Liście w stanie przedagonalnym:
ObrazekObrazekObrazek
Całe pokryte nalotem. Zaczynają obumierac.

7. Roślina przestaje kwitnąc i owocowac.

Najpierw atakowane są starsze liście. Młode, jeśli się pojawiają, są początkowo zdrowe, później atakuje je choroba.
Mączniak atakuje nie tylko dyniowate!

Zastosowałam Topsin M500. Może je uratuję. Dla cierpliwych: 0,5-1% roztwór sody oczyszczonej.
Zostawiam je pod opieką mojego 'M' na dwa tygodnie.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
iwona_s
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 maja 2012, o 12:53

Post »

oxalis, uroczy pomocnik :D niech zjada mszyce i inne robaki
jutro jadę zobaczyć, co tam u mojej chorej cukinki słychac, mam nadzieję, że się nie rozniosło :roll:
przeczytałam właśnie w necie o wirusie żółtej mozaiki cukinii i jestem przerażona ;:202 http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2928
Awatar użytkownika
efrank
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 kwie 2012, o 14:03

Post »

Ja w tym roku mam cukinię po raz pierwszy. Na pierwszy rzut poszła odmiana biała, ale na balkonie już rośnie (do gruntu będę wsadzać już niedługo) odmiana mała, zielona, okrągła - wybaczcie, że bez nazw, ale jestem kompletnym amatorem i mam chyba więcej szczęścia, niż rozumu przy uprawie...
Cukinię wsadziłam do foliowca! Żeby nie zmarzła... ;:oj No i jest OK, ale tak się liście rozrosły w tym mikroklimacie, że wyglądały jak dżungla amazońska. Więc liście obcięłam... Oczywiście nie wszystkie! Trochę zostawiłam, ale mało. I co? I nic! Cukinie są wielkie, wciąż pojawiają się nowe, dzisiaj byłam na działce i naliczyłam z 20 takich oto cukinii:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Faktycznie przyznaje rację że specjalista od chorób dyniowatych albo jeszcze naszego forum nie odkrył ;) albo się nie udziela(ją).
Spróbujmy wspólnie to uczynić i piszmy może tu:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=57177

Temat widzę jest gorący w różnych wątkach dotyczących dniowatych, poco napychać te wątki wyłącznie tym tematem. Myślę że osobny wątek w warzywniaku dotyczący wyłącznie problemów z tymi roślinami się przyda.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”