Ogród zielonej cz II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej cz II

Post »

Soniu i tak będę musiała zrobić, bo przecież nie wytrzymam już bez tej białej królowej ;:185 Biały kolor wśród kwiatów równiez lubię, nawet pokusiłam się o stworzenie rabaty wyłącznie biało-zielonej.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu, naoglądałam się Twoich zdjęć Artemisa i koniecznie muszę go mieć i u siebie!!! Przepiękny Obrazek
Szkoda, że w żadnej szkółce nie widzę, bo jednej nie warto mi zamawiać...
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszystko śliczne, piękna trawa Kanarkowa. Czekam na kwitnienie mojej :D
Białe różyczki śliczne ;:108
Ślaz i Przetacznik wyglądają wyjątkowo, możesz coś o nich napisać? Jakich warunków wymagają?
Koniecznie pokaż Solinę gdy zakwitnie ;:63
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Martuś dzięki. ;:196 Niektóre miejsca już ładnie wyglądają, a niektóre trochę wydają się puste. Jednak jak pomyślę, jak zaczynałam, to cieszę się tym co mam. ;:108 Róże dziś podlewałam mocno, bo było w cieniu 36 stopni. Większość roślin nie wytrzymywała takiej temperatury i zwisały całe gałązki. ;:174 Bonica nic sobie z takego upału nie robiła.

Obrazek

Anitko pobiegaj po ogrodzie Ani Annes 77 dopiero tam napatrzysz się na róże. Miejsca Ci braknie na piękności, które ma. ;:306 Artemis mnie też zauroczyła. Nie martw się, ja też często słyszę, że świetne, ale dlaczego nie kolorowe. A kilka osób już mnie pouczało, żeby dać taki nawóz, po którym zrobią się niebieskie. :;230 U mnie woda się lała od godziny siedemnastej do dwudziestej pierwszej i to tylko na rabatach bylinowych. Dla Ciebie niebieskości, jakoś na zdjęciu bardziej fioletowe.

Obrazek

Małgosiu szukać doniczkowej, lub wiosną z gołym korzeniem, moja właśnie tej wiosny kupiona. Dlaczego przeoczyłam Twoją białą rabatę. :oops:

Zuza jedno to ja mogę mieć drzewo, ale inne rośliny to zawsze w liczbie mnogiej. ;:306 Jedna róża źle wygląda, ;:113 koniecznie trzy albo pięć. Będzie wtedy właściwy, satysfakcjonujący widok. :D

Agnieszko dzięki. ;:196 Moje kanarkowe dziś dostały wodę, to może się rozpędzą z kwitnieniem. ;:65 Ślaz piżmowy rośnie na bardzo suchym stanowisku pod klonem. Trochę podsycha dołem, ale kwitnie do jesieni. Nie jest zbyt długowieczny ale sam się wysiewa. Ja mam go trzeci rok. Ma ok 30-35 cm wysokości i podobną szerokość. Jutro zrobię zdjęcie całej rośliny. Jesienią dostałam malutkie siewki przetacznika siwego, dlatego nie mam doświadczenia w uprawie. Też posadzony na bardzo słonecznym miejscu, koło szałwii i rozplenicy. Ma około 25 cm wysokości. Solina nie zakwitła, ale Prince Charles zaczął pokazywać kolor.

Obrazek Obrazek

Wysiały się ostróżki jednoroczne, ale jakieś wielkie rośliny z małymi kwiatami. Pojedynczy kwiat śliczny.

Obrazek

Obrazek

Dla Aneczki firletka kwiecista.

Obrazek
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Odwiedzam ogród Annes. Jednak na mnie najbardziej działają białe różyczki a mam ich chyba najmniej ;:223 :) Jak ci się pięknie szałwia rozrosła ;:oj u mnie również upał straszny był :heja wczoraj dziś już chłodniej i bardzo pochmurnie może będzie deszcz ;:218
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Soniu, aż jęknęłam na widok Twojego Chopina w pełnej krasie ;:167 . Moje róże są na razie karłowate - z jesiennych nasadzeń tylko Louise Odier przekroczyła wysokość moich kolan. Kwiaty żyją najwyżej dwa dni, pomimo wilgoci w glebie ;:3 ;:3 ;:3 .
Posadziłam werbeny do małych doniczek, bo ile można czekać na deszcz? Już ławka zrobiła mi się jednoosobowa, bo stoi w cieniu, więc moje rośliny w doniczkach ustawiam obok i na niej - 5 skrzyneczek i 10 donic. Marzę o jednym, jak wielbłąd na pustyni...
Poszukam nasion traw i pójdę w Twoje ślady ;:108 . Zdecydowanie za duże mam zapotrzebowanie, żeby kupować wszystkie sadzonki. Teraz chodzi za mną trzęślica Variegata i ostnice. Spodobały mi się wąskie źdźbła.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Wczoraj w końcu nie byłam na działce ;:145 ...Już mi tęskno ciekawa jestem co tam nowego bo każdy dzień coś przynosi...czasem bywa , że kopiec kreta też ;:145 ...Jakiegoś uparciucha mam jednego .Ostatnio go zatopiłam wodą i 2 dni był spokój...ciekawe co dalej wymyśli...
Przypomniałam sobie u Ciebie , że roślina jaka mi się pokazała po 2 latach niebytu u mnie to ślazówka.. Jeszcze nie kwitnie ale pąki już ma . Tak jak i Bonica u Ciebie kwitnąca w pełni a u mnie jeszcze w piątek nie kwitła. :roll: Białych róż też mam kilka odmian a do niedawna nie lubiłam kwiatów w kolorze białym... ;:131 Gusta się nam chyba z wiekiem zmieniają...;:190

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p

Post »

Dziękuję za informacje :D
Prince Charles taki delikatny, pudrowy ;:173
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Soniu, białe kwiaty są bardzo eleganckie. A ślaz piżmowy to chyba bylina?
Szałwia omszona u mnie na początku rośnie ładnie i trzyma pion, a później się pokłada i wymaga podpierania. Przycinasz ją kiedy jeszcze kwitnie?
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Soniu, jeszcze muszę nabyć Artemisa , jak widzę u Ciebie to stwierdzam ,że jest też przepiękny ;:215 .
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Awatar użytkownika
ogrodniczka01
1000p
1000p
Od: 18 lip 2009, o 11:45

Post »

Witaj Soniu ;:7
Pięknie na Twojej działce ;:oj roślinki , kwiaty ;:180 ;:215
Pozwoliłam sobie na spacer ;:65 po I i II wątku :wink:
Gratuluję
Pozdrawiam i Zapraszam-Asia Ogród
Moje wątki
Sprzedam
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Anitko nic prostszego jak kupić kilka wiosną. :D Akurat przez zimę skarbonkę zapełnisz. ;:113 Niską szałwię kupiłam w ubiegłym roku w sklepie internetowym. Przyszła tak marniutka, że miałam ochotę się awanturować, ale w końcu odpuściłam. Zebrałam nasiona i mam posadzone kilkadziesiąt młodych. Na razie słabo rosną, ale jedna z pewnością zakwitnie. ;:65 Jeśli będą niskie i powtórzą kolor, to podzielę się nasionami w tym roku.

Aniu Chopin odwdzięcza się za przygarnięcie. :D Stał taki zabiedzony w szkółce w ubiegłym roku, że musiałam go kupić. U nas kolejny dzień upałów powyżej 30 stopni. Deszczu nie widać. ;:145 Werbena, jak odżyje w doniczce, to potem szybko ruszy w gruncie. U mnie też za krzewami poupychane doniczki, czasem żeby zrobić zdjęcie muszę przestawiać. ;:108 Trzęślica ładna, podobna do rozplenicy, tylko niższa. Nie widziałam takiej w realu. Nasionami traw, które mam podzielę się.

Marysiu gust mnie się zmienia, jak pobiegam po waszych ogrodach. ;:306 Ja mam komfort, bo już rano patrzę w okno na rabatki. Kopiec kreta i tunele nornic, to u mnie codzienność. :evil: Szczęśliwa jesteś, że po dwu latach coś odżyje, ja wiele roślin mam dwuletnich. :;230 Bonica zapoczątkowała małą różankę z okrywowymi i miniaturkami. Dokupiłam w tym roku Heidetraum, żeby mieć mocniejszy kolor. Dopiero dziś pokazała pierwszy kwiat, ale pąków ma dużo. ;:215

Obrazek

Obrazek

Agnieszko Prince Charles rano zaszczycił mnie kolejnymi kwiatami. :D Mocniej rozwinięte są jaśniejsze. Soliny, które były dorodniejszymi roślinami dopiero po jednym kwiatku pokazały.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małgosiu tak, ślaz jest byliną, ale dwa starsze zaginęły, a kilka młodych się wysiało i pewnie zakwitnie w tym roku, tylko później. Lubię go, bo kwitnie praktycznie do mrozów. Na razie mało kwiatów, ale pąkami obsypany. ;:65 Dzięki za informację o szałwii, czyli moja w normie. ;:306 Przycinam mocno, jak przekwitnie. Ponownie ma kwiaty, choć zdecydowanie mniej. Pewnie gdyby wyciąć same kwiatostany, to kwitnienie byłoby lepsze. ;:218

Obrazek

Wiesiu widzisz jak nam się gusty zmieniają. Potwierdzasz słowa Marysi. Oglądamy i już chcemy dla siebie. :D To na utwierdzenie w postanowieniu. ;:108

Obrazek

Asiu witaj. ;:196 Szacunek, że miałaś siłę pobiegać po początkach moich rabatek. ;:180 Zapraszam, teraz coraz więcej koloru w ogrodzie, choć u mnie to najwięcej koloru z dowcipu, białego. ;:306

Na skarpie zakwitł jednym kwiatem hiacynt kalifornijski. jestem nim rozczarowana, może jak kilkanaście zakwitnie, to będzie je widać. Kwiat ma 2 cm i z lupą trzeba go szukać na rabacie. :shock:

Obrazek
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p

Post »

Wszystkie powojniki piękne :D
A ta różyczka jasna taka delikatna. Śliczna ;:108
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Potwierdzam słowa Agi , biała różyczka cudowna.... ;:63
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu moja biało-zielona dość młoda, stworzona w tamtym roku, kwiatki kwitną na niej kolejno, może dlatego ci umknęła...
Ta róża ecru cudna, również bardzo spodobała się ta różowa, piękny odcień.
A ślaz to to samo co ślazownik?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”