Mieczyki dzielimy się doświadczeniami cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami cz.3

Post »

Radzę cierpliwie czekać. Ważne, aby rozłożone bulwy miały jasno (ale nie bezpośrednio na słońcu) i wtedy kiełki będą powoli rosnąć.
Duże mieczyki sadzimy (w Polsce najwcześniej około 20 kwietnia) na głębokość 10 cm, a na piaszczystych glebach nawet 15 cm. Kły będą więc pod ziemią, nienarażone na przymrozki. Dopiero gdy liście pojawią się na rabacie będziemy się martwić, aby chronić je przed zimnymi ogrodnikami (najlepiej włókniną).
Wsadzone teraz do ziemi w donicy, w cieple, przyspieszyłyby wegetację i mogłabyś mieć pod koniec kwietnia liście o długości 20 cm i większe. Wtedy dopiero byłby problem z zaaklimatyzowaniem się takich mieczyków w ogrodzie.

Pozdrawiam
Adam
Masele
200p
200p
Od: 4 lis 2015, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co oznacza, rozmiar bulwy rozmiar 10/+ ??
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p

Post »

Podejrzewam, że oznacza to, iż obwód bulw mierzony w ich najszerszym miejscu wynosi co najmniej 10 cm, czyli należą do III klasy wielkości, zgodnie z wymaganiami polskiej normy branżowej na cebule, bulwy i korzenie bulwiaste roślin ozdobnych.

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
pestka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2008, o 21:09

Post »

Rotos zerknij czy moje obrane mieczyki nie mają choróbska.Też już przygotowuję je do sadzenia, jeszcze więcej mam od Anity w tym roku znów będą niespodzianki

Obrazek
Obrazektak wyglądają ale to nie wszystkie na zdjęciu mam około 80 sztuk. :D :heja
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p

Post »

Pestko ... co tu oglądać :wink: - bulwy są piękne. Mieczyki z tego źródła nigdy mnie nie zawiodły.

Ale zawsze musimy się liczyć z tym, że część zachoruje. Tak to już z nimi jest. Ważne, aby dokładnie obejrzeć bulwy i stosować selekcję negatywną, czyli usuwać chore bulwy.

Pozdrawiam
Adam
Ta na samym dole fotki, druga od prawej, może sprawić kłopoty (wirus).
Awatar użytkownika
Gosia1704
200p
200p
Od: 21 maja 2014, o 11:02

Post »

Rotos, jak rozpoznawać wirusy?
Ja też mam taką jedną jedyną bulwę, o dziwnym kształcie - jeśli to zwiastuje chorobę, to wolę ją wyrzucić, niż ryzykować zdrowie innych.
Mam już u siebie wszyskie, które będę sadziła, łącznie z tymi od pana Stanisława ;:138 .
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p

Post »

Nie jest łatwo trafnie określić przyczynę choroby, która dotknęła gladiolę, ale często właśnie wirusy są tą przyczyną. Wnikają one do rośliny powodując procesy patologiczne - anatomiczne i morfologiczne zmiany w tkankach.
Jednym z takich objawów na bulwach jest jej niesymetryczny kształt, powstawanie na niej zmarszczek, nienaturalnych wklęśnięć. "Dzieci", czyli bulwki przybyszowe pozyskane od takiego mieczyka, tez są chore i też trzeba je wyrzucić.
W czasie wegetacji, wypuszczania pierwszych i następnych liści oraz kwitnienia, uważnie przyglądamy się gladioli i po stwierdzeniu infekcji radykalnie działamy, zapobiegając rozprzestrzenieniu się choroby.
Musimy też zachować środki ostrożności przy ścinaniu kwiatów, przy wykopkach i oddzielaniu bulwy matecznej, oraz usuwaniu starych liści, bo bardzo łatwo sami możemy przenieść chorobę z mieczyka na mieczyk.

Pozdrawiam
Adam
Runa
50p
50p
Od: 14 mar 2016, o 09:16

Post »

No to mnie teraz Adamie zaintrygowałeś. Oglądam swoje cebulki i oczywiście jak to bywa niektóre są dla mnie podejrzane :/ Czy muszą być idealnie okrąglutkie?
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja chciałem zacząć przygodę z kilkunastoma mieczykami, a w niedługim czasie dochowałem się > setki.

Adam,zdradź proszę co mi przysłałeś:

Obrazek
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Obrałam ;:138

Obrazek

Małych "maluchów jeszcze nie obierałam, bo nie chcę żeby wyschły
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Dana22
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 mar 2016, o 08:42

Post »

Kupiłam cebulki w sklepie ogrodniczym, niestety po obraniu ukazały mi się takie cuda :? Z tego co wyczytałam z waszych wypowiedzi to nie nadają się ale spójrzcie proszę i powiedzcie, czy wszystkie są do wyrzucenia :?: :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Gosia1704
200p
200p

Post »

Dlaczego do wyrzucenia? Ładne, młode cebule.
Awatar użytkownika
Dana22
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Gosia1704 pisze:Dlaczego do wyrzucenia? Ładne, młode cebule.
Z tego co wyczytałam to powinny być okrągłe, a te moje raczej nie są i posiadają jakieś plamy brązowe... Ja jestem zielona jeśli chodzi o te kwiaty, pierwszy raz będę je sadzić, więc zdaje się całkowicie na wasze opinie :)
Awatar użytkownika
Gosia1704
200p
200p

Post »

To są młode bulwy więc wyższe niż szersze. Bardzo ładne bulwy kupiłaś. Wielkość zależy od gatunku mieczyka. Plamy to ślady prawdopodobnie po żerowaniu wciornastka, bo są małe i ciemne. Dla pewności możesz je wymoczyć przed posadzeniem w insektycydzie oprócz środka przeciwgrzybiczego, ale ślady nie są duże, więc prawdopodobnie szkodnik został unicestwiony. Teraz przed sadzeniem koniecznie zaprawić w środku przeciwgrzybiczym. Można jak radzi Rotos (patrz wcześniejsze posty) pomoczyć w roztworze nadmanganianu potasu i siarczanu miedzi.
Powodzenia. Ładne bulwy.
Awatar użytkownika
Dana22
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziękuję Ci Gosiu za radę, kamień z serca :tan a myślałam, że są chore. Zrobię tak jak radzisz przed posadzeniem je zaprawię.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”