Figa na działce, w donicy cz.2
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Figa na działce, w donicy cz.2
Moje na razie grzecznie śpią. Mam na działce poniemiecki budynek gospodarczy z grubymi ceglanymi ścianami. Wolno się wychładza ale i wolno ogrzewa. Przy obecnych słabych zimach mróz tam nie wchodzi. Gorzej będzie jeśli walnie -30 jak za starych czasów. Wtedy nie mam gdzie uciekać z roślinami.
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
Moje też śpią, ale nie chcę by się obudziły, dlatego wyniosłem z garażu na zewnątrz.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
Jeśli macie problem z chwilowym mrozem wystarczy wsadzić do dużego worka i dodać jakieś lekkie ogrzewanie z termostatem za kilkanaście zł z allegro. W moim foliaku 50x70x200 dodatkowo okrytym fizeliną przez grudzień i styczeń zużyło prądu za około 2kWh czyli jakieś 2zł. Termostat mam ustawiony aby włączał się przy -0.5stC i wyłączał przy 2stC. Grzałka 100W spokojnie wystarcza, testowałem i jest w stanie podnieść temperaturę o około 15st, wtedy jednak zużycie będzie spore ale w zeszłą zimę były łącznie 4 dni poniżej -10 i trwało to raptem po kilka godzin. W tą zimę u mnie na balkonie było minimalnie -4.
Ważne aby roślinki wietrzyć jak tylko jest powyżej zera bo inaczej pojawia się pleśń.
Ważne aby roślinki wietrzyć jak tylko jest powyżej zera bo inaczej pojawia się pleśń.
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Uprawia może ktoś figę Miczurińska-10? Według opisów daje i brebę i maincrop. Do tego ma być bardzo wczesna i smaczna. Naprawdę jest taka super w porównaniu do innych odmian? Jeśli tak to gdzie ją zdobyć?
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
Pozdrawiam
Tomek
Tomek