Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Malajakmak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 maja 2013, o 07:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tuje żywotniki brązowieją

Post »

Cześć! Jako nowicjuszka potrzebuję Waszej pomocy.
Przejrzałam ten temat ale żadne ze zdjęć jakoś nie do końca odpowiadało temu co się u mnie dzieje.
Dlatego chciałabym Was zapytać jak mogę pomóc moim tujom.
Jedna z nich zmieniła kolor na brązowo-rdzawy, tylko jedna pozostałe maja piękne przyrosty.
Ta tuja zbrązowiała cała a nie tylko od spodu poza tym nie jest wyschnięta (była posadzona w zeszłym roku czy to mozliwe ze ucierpiała w zimie?)
Mam psa ale suczkę więc sika na trawę. Ostatnio nawoziłam tuje ale nie sądzę, żeby to mogło którejkolwiek z nich zaszkodzić.
Poniżej zdjęcia. (jedno niewyraźnie bo strasznie wiało i nie umiałam złapać ostrości. Mam nadzieję, że to z lampą może wam więcej powie).

http://img706.imageshack.us/img706/1527/tuja1.jpg
http://img62.imageshack.us/img62/4244/tuja2.jpg

To mój pierwszy post na forum, więc prosze o wyrozumiałość :wink:

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Zrób zdjęcia pokroju całej rośliny /za duże zbliżenie obecne mają /
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Malajakmak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 maja 2013, o 07:10

Post »

Późnym popołudniem mam wrażenie że tuja wygląda jeszcze gorzej niż rano, więc zmany postepują szybko. Boję się o pozostałe drzewka więc zastanawiam się czy nie usunąć tej jak najszybciej :(
poniżej zdjęcie dwóch sąsiadujących dla porównania.

Proszę o szybką odpowiedź
Obrazek

Pozdrawiam
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Końcówki ma zielone, ale raczej nie daję jej szans.Wydaje mi sie jednak, że tam jest bardzo wilgotna i zlewna gleba, takich żywotnik nie lubi.Czy one nie sa też zbyt blisko siatki posadzone? Korzystniejsze byloby w tym miejscu usypanie niewysokiego wału i posadzenie ich nieco wyżej, by woda lepiej odpływała nie zalewała korzeni tych młodych drzewek.
run_away
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 maja 2009, o 10:25
Kontakt:

Post »

A to żywotnik zachodni nie lubi wilgotnych gleb? W niektórych źródłach jest napisane, że lubią glebę wręcz podmokłą. Czy się mylę?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak lubi, a wręcz wymaga wilgotnej, ale nie podmokłej.Żywotnik lubi gleby dobrze napowietrzone, gdzie woda jest po opadach, czy podlewaniu, ale stosunkowo szybko schodzi niżej, a na podmokłych, czy zbyt gliniastych woda stale stagnuje w korzeniach co powoduje ich trudności w oddychaniu.Starszy krzew po ukorzenieniu sobie jakoś radzi, choć iglak rośnie wolniej niż na przepuszczalnej.Jednak młode krzewy mają problem, szczególnie gdy sadzi się kopane, gdy musi odbudować korzenie.One wtedy zaczynają gnić, zamiast odbudowywać się.
nilosky
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2013, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam

Mam problem z tujami szmaragd ? czubki tui straciły sztywność i bardzo się ?kłaniają?.
Po zimie tylko jedna z nich tak się zachowywała, teraz kolejne. Dodatkowo zaczynają się pojawiać pojedyncze usychające gałązki. Nie w grupach tylko właśnie pojedynczo pośród ładnych, dobrze wybarwionych innych gałązek.

Trochę historii z tego sezonu ? może ktoś z Was wpadnie na jakiś pomysł:
Tuje generalnie są na balkonie i tu zimowały w kartonach (ocieplone styropianem). Zimę przetrwały w doniczkach szkółkowych z ?ziemią? szkółkową.
Na początku sezony były podlane i spryskane ?płynnym wieloskładnikowym nawozem do nawożenia dolistnego roślin iglastych? firmy pinivit.
Potem zostały przesadzone do większych doniczek w dodaniem podłoża do iglaków i granulowanym nawozem Agrecol do iglaków 100 dni (azot+fosfor+potas).
Aktualnie tylko sukcesywnie podlewane bez żadnych dodatków. Przelanie raczej nie grozi bo doniczki mają ?system nawadaniania? (sygnalizację ilości wody - spławik).

Macie może pomysł jak je ratować, co sprawdzić, co zrobić POMÓŻCIE PROSZĘ

Pozdrawiam
Darek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Re: Tuje szmaragd umierają - POMÓŻCIE!

Post »

Nie mogę wejść żeby zobaczyć dokładnie zdjęcia.
Ale zastanawia mnie fakt po co tyle, żeś nawozów nakładł ? Dałeś raz na wiosnę a teraz drugi .Generalnie przy przesadzanaich nie powinno się dawać żadnych nawozów .A jak rośliny ładnie rosną to nie daje się praktycznie wcale.
Druga sprawa czy donica ma odpływ i trzecia ,bo nie widzę jaki to rozmiar donicy ? Bo na moje oko, a raczej na zdjęcie to ciut przy małe.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Tuje szmaragd umierają - POMÓŻCIE!

Post »

Uwagi o których pisze Robert to raz, a dwa wydaje mi się, że coś one oszukane były jeśli chodzi o szkółkowanie.Tak duże egzemplarze nie mogły wyrosnąć w zbyt małych doniczkach, bo zakładam, że jak je przesadziłeś to dałeś większe, a te i tak nie są zbyt duże.Więc wnioskuję, że obcięte korzenie chyba miały przed sprzedażą i wciśnięte w doniczki.Zimę przetrwały, bo ten okres przetrwa nawet obcięta gałąź iglasta, no ale teraz jest klops...
margitta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 cze 2013, o 12:48

Post »

Witam. Bardzo proszę o pomoc. Przeczytałam cały ten wątek i wciąż zupełnie nie wiem co robić. Wygląda na to, że tuje mają milion powodów żeby brązowieć.

W zeszłym rok posadziłam 30 sztuk tuji Brabant na żywopłot formowany. Tuje malutkie - około 35-40 cm wysokości. Kupione w doniczkach w sprawdzonej szkółce. Posadzone wczesną wiosną do dużych dołów nasypane podłoże do iglaków, trochę torfu, na sam spód przed ziemią trochę nawozu do iglaków. Wysypane korą. I tak sobie stały, nawet wypuściły kilka gałązek. Podlewane regularnie. Ziemia niestety u mnie gliniasta.

Niestety po zimie - połowa brązowa. Tej wiosny wymieniłam 10 sztuk całkiem brązowych. Tym razem bez żadnych nawozów. Niestety pozostałe mają ciągle brązowe końce gałązek na całej wysokości. W dotyku nie są suche, nie opadają. Nawiozłam raz w kwietniu, raz w maju i chcę jeszcze raz w czerwcu małą dawką nawozu przeciw brązowieniu igieł. Na razie brązowienie nie postępuje, ale co najgorsze - moje tuje w ogóle nie rosną, jak stały tak stoją. I to już rok mija, a one dalej mają po 40 cm.... Wyskrobałam kawałek "pnia" i w środku tuje są białe, szkodników nie widać.

Kupiłam na czerwiec nawóz interwencyjny przeciw brązowieniu igieł, Aliette i Mospilan. Ale nie mam pojęcia czy mam nimi pryskać czy podlewać i w jakiej kolejności.

Wieczorem zamieszczę zdjęcie, ale myślę, że dokładnie opisałam.
Tomala1991
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 cze 2013, o 18:31

Usychające tuje

Post »

Witam,
Moje thuje smaragd usychają... jak je ratować?
czy jest to spowodowane upałami?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Re: Usychające tuje

Post »

Witamy na forum.
Najlepiej by było zdjęcie.
Całkiem możliwe, wszystko zależy jaki wiek roślin ,jaka gleba, kiedy sadzone , jakie miejsce, opieka itp ,. to złożony szereg czynności, a tak bez danych to jak wróżenie z fusów.
Tomala1991
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 cze 2013, o 18:31

Re: Usychające tuje

Post »

Obrazek

posadzony rząd rośnie teraz drugi rok, gleba raczej gliniasta, są w pełnym słońcu..
można je jeszcze uratować?
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”